недеља, 23. октобар 2011.

Mesečeva kći - moonstone....


 Mariji i Iskri,



Magična igra svetlosti koju pravi MESEČEV KAMEN je oduvek privlačila ljude.
 Neobičano blago prelivanje i svetlucanje koje stručnjaci nazivaju adularescenca,
podseća na mesečevu svetlost pa otuda i naziv MOONSTONE..








 Prema Hindu mitologiji, mesečev kamen je nastao od očvrsnulih mesečevih zraka. Legende kažu da donosi sreću, i mnogi su verovali da se može videti budućnost ako se kamen drži u ustima tokom punog meseca (samo da ne zaspite sa njim ):))
Za ovaj kamen se veruje da donosi slatke i lepe snove a takođe da pojačava emocije i štiti ljubav. 
Zbog toga je tradicionalno idealan izbor poklona za zaljubljene. 








Moonstone varira od polutransparentnog do neprozirnog. Najčešće se susreće u ovalnim oblicima i rezbarijama, ufasovan u prstenje i priveske. Takođe je popularan i u obliku perli od kojih se izrađuju narukvice i ogrlice. Obično je bezbojan, beo ili svetlo plavo - siv uz plavu ili belu adularescencu. Druge boje mogu uključivati zelenu, žutu, braon i ponekad sivu do crne. Tržište je obezbeđeno stalnim zalihama ovog dragog kamena, u svim veličinama do 25 ct. , sa većim kamenjem koji su dostupni u limitiranim količinama.
Glavni izvori nalazišta za Moonstone su Indija, Mijanmar (Burma) i Šri Lanka. 








Uvek ga održavajte uz pomoć sapuna i tople vode da bi ste sačuvali lep i privlačan izgled koji ovaj kamen poseduje. S obzirom da spada u mekše drago kamenje, treba obratiti pažnju da se prilikom nošenja ili skladištenja ne ogrebe i ošteti. 
MOONSTONE
 je kamen koji nose osobe rođene u mesecu Junu,
a vezuje se uz horoskopski znak RAK.


 





"Mesečev kamen ili selenit pripada grupi alumo-silikata, feldspata.
 Po sastavu (KaAlSi3O8) jednak je amazonitu i drugim ortoklasima od kojih se razlikuje po jedinstvenoj adularescenciji – plavičastom odsjaju koji nastaje prelamanjem svetlosti između slojeva dva različita feldspara sa drugačijim indeksima prelamanja (albit daje plavi odsjaj, dok ortoklas feldspar daje beli). Osnovna boja mu može biti siva, braon, žuta, zelena ili ružičasta (ovakvo kamenje potiče iz Indije), ali najcenjeniji su sasvim bezbojni ili beli komadi sa plavim sjajem koji se mogu naći samo na Cejlonu. Providnost mu se kreće od prozračne do sasvim prozirne. Veći komadi su veoma retki.Neobrađen deluje kao neugledan šljunak, ali prava obrada ružno pače pretvara u labuda. Skoro uvek se obrađuje kao kabošon ili dvostruki kabošon jer tek tada dolazi do izražaja ta mistična lepota prelamanja svetlosti. U zavisnosti od načina obrade ponekada se može pojaviti i efekat mačijeg oka ili zvezde. Od mutnijih ili neprozirnijih komada se prave i kameje na kojima je najčešće izgravirano mesečevo pospano lice.Iz samog imena možemo videti da je dovođen u vezu sa mesečevim sjajem. Grci su ga nazvali selenit po svojoj boginji Meseca Seleni, a Rimljani su verovali da je u njemu zarobljena mesečina. Neki stari narodi su verovali da su u njemu prikazane mesečeve mene zbog odsjaja u kamenu koji se povećava i smanjuje u zavisnosti od ugla posmatranja.Indusi ga smatraju svetim kamenom i veruju da donosi lepe snove. Arapkinje vole da ga nose ušivenog u odeću (odnosno da ga stalno nose sa sobom) jer veruju da je simbol plodnosti. Mesečev kamen simboliše holističko viđenje muškarca i žene. Njegov nežan sjaj će podstaći nežne emocije i težnje osobe koja ga nosi. Zbog ovoga se smatra kamenom zaljubljenih, jer će istaći nežna, čista osećanja i zaštititi iskrenu ljubav. U vreme art nuvoa mesečev kamen je bio veoma moderan. Popularisao ga je francuski juvelir Rene Lalik, a i njegovi suvremenici su prihvatili novu modu. Ti komadi sada ukrašavaju muzejske i privatne kolekcije nakita.Pošto ima tvrdoću od jedva šest po Mosu veoma je osetljiv. Naročito ga treba čuvati od udara i grebanja. Od dugog nošenja može da izgubi sjaj, ali mu dobar juvelir poliranjem može vratiti prvobitan izgled.Najlepši i najkvalitetniji komadi su zbog svoje retkosti veoma skupi. Zbog ovoga se na tržištu često javljaju staklene imitacije. Ako ste prelep mesečev kamen malo platili veoma su velike šanse da ste novac dali za lažnjak.Ovo je kamen osoba rođenih u junu. On traži da bude nošen i to na vidljivom mestu kako bi što više došao do izražaja, a to se lako postiže jednostavnom ogrlicom od okruglih  perli u kombinaciji sa malom crnom haljinom".izvor /cayca








Sklad njegovih boja i njihovih preliva neodoljivo podseća na dela slikara ekspresionizma.
Sasvim je jasno zašto nosi ovo ime – prelivanje njegovih boja jeste poput mesečeve svetlosti.







Verovanja 


''Mesečev kamen – strastvena ljubav koja će vas 'poslati' pravo na mesec''







 Mesečev kamen je izuzetno cenjen  kao kamen koji donosi sreću, poboljšava intuiciju, donosi inspiraciju, uspeh u ljubavi i na poslovnom planu, daje nam zaštitu na kopnu i na moru.
 Ovo je kamen unutrašnjeg rasta i snage.
U prošlosti se nosio kao amajlija koja je vlasniku donosila dobre emocije i koja je štitila one koji su osetljive prirode. Navodno, može pomiriti  ljubavnike koji su posvađani.







Mesečev kamen je jako ličan u svom delovanju.  On postaje jasna refleksija osobe koja ga nosi. Ništa ne dodaje niti oduzima, samo jasno pokazuje ko smo i kakvi smo. Zato se kaže da mesečev kamen prihvata ono što jeste.
Odličan je kada se koristi pri meditaciji koja nas vodi ka razumevanju samog sebe. Revitalizuje se tako što ga izložimo mesečevom sjaju kada se mesec puni. Ovo je izuzetno dobar  kamen za žene, naročito za mlade  adolescentkinje.
Postoje dve vrste mesečevog kamena –
 Adularija kamen koji je skoro providno sivkast sa plavičastim sjajem. 
Albit mesečev kamen je poluprovidan sa tamnijom, sjajnom refleksijom.

Osobine : Mesečev kamen je kamen novih početaka. Snažno je povezan sa Mesecom i intuicijom. Kao i mesec, ovaj kamen je reflektivan i podseća nas da je sve deo kruga promena, isto kao i mesečeve mene. Njegovo jako dejstvo je na polju smirivanja naših emocija.
Mesečev kamen osvešćuje nesvesno i podstiče intuiciju i empatiju.
Koristio se da pojača nadčulne sposobnosti i da razvije vidovitost. Ako ga nosite kao privezak, pomaže da prihvatite svoje nadčulne darove.
Na psihološkom nivou, mesečev kamen stišava prenagljene reakcije na životne situacije i emotivna dešavanja. Ovaj kamen je ispunjen prijemčivom, pasivnom, ženskom energijom. Dovodi u ravnotežu mušku i žensku energiju i pomaže muškarcima koji pokušavaju da dopru do ženske strane svoje ličnosti. Savršen je kao protivmera za mačo muškarce i agresivne žene.
Na mentalnom nivou, ovaj kamen otvara um ka iznenadnim i iracionalnim impulsima, ka sposobnosti srećnih otkrivanja slučajem. Treba paziti da ne izazove halucinacije kao odgovor na jaku želju.
Na emotivnom nivou, mesečev kamen smiruje emotivnu nestabilnost i stres, stabilizuje emocije. Poboljšava emotivnu inteligenciju. Položen na solar plexus izvlači stare emotivne modele i pomaže da ih razgradimo i da ih se oslobodimo. Pruža duboko emotivno isceljenje i leči probleme višeg digestivnog trakta, koji se povezuje sa emotivnim stresom
Na fizičkom nivou, ovaj kamen snažno utiče na ženski reproduktivni ciklus i smanjuje napetost i nezdravosti izazvane menstruacijom. Povezuje se sa pinealnom žlezdom i uskladjuje hormonalni sistem, stabilizuje disbalans tečnosti i prilagodjavanje bioritmičkom satu. Dobar je u slučajevima šoka i za hiperaktivnu decu.

Lečenje : Mesečev kamen pomaže digestivnom i reproduktivnom sistemu, asimiluje hranljive materije, eliminiše toksine i zadržavanje tečnosti, ublažava degenerativna stanja kože, kose, očiju i mesnatih organa poput jetre i pankreasa. Odličan je za PMS, začeće, trudnoću, porođaj i dojenje. Eliksir mesečevog kamena je tradicionalno korišćen za nesanicu.

Položaj : Nositi kao prsten ili staviti na odgovarajući deo tela –
 na čelo za spiritualna iskustva, na solarni
plexus ili srce za emocije.
Žene treba da uklone ovaj kamen kada je pun mesec.izvor







Za žene…
Jedan je od najvećih priznatih kristala plodnosti, pa s toga, mesečev kamen igra važnu ulogu u životu žene. Tradicionalni simbol boginje Mesec, mesečev kamen gura na površinu sve ljupke atribute jedne majke. Kamen duginih boja koji je povezan sa mesečnim ciklusima žene je posebno dobar za nošenje u menopauzi, a veruje se da ako ga majka nosi tokom trudnoće, štiti i nju, ali i još nerođeno dete. Mesečev kamen pomaže jačanje ženske energije i intuitivne sposobnosti. Rešio je mnoge ginekološke komplikacije koje su bile u sprezi sa gojaznošću, hipofizijom, hormonalnim disbalansom, ali i menstrualne probleme. Mnogi koji se bave alternativnom medicinom preporučuju ga kao nakit koji regeneriše tkiva i organe reproduktivnog sistema. Mesečev kamen takođe povećava nivo tolerancija i pomaže absorbovanje duševnog i fizičkog bola.
…ali i za muškarce
Iako je mesečev kamen tradicionalno povezan sa dobrobiti žena, može učiniti pravo čudo i za muškarca. Za proračunate muškarce, ovaj kamen je idealan poklon, jer održava ravnotežu između srca i mozga. Pomaže im pri emocionalnom izražavanju i povećava njihovu kreativnost.
Umiruje hiperaktivnu decu







Vekovima ljudi istražuju nebo i pokušavaju da shvate zakonitosti i ritmove prirode, uspostavljajući vezu izmedju ponavljanja određenih pojava i cikličnog kretanja zvezda, Sunca i naročito Meseca.
Mesečeve faze su bile predmet istraživanja i antičkog vremena i tadašnjih filozofa.
Grčki lekar Hipokrat iz 5 veka p.n.e. govorio je svojim učenicima:
  "Neuk (glup) je lekar koji ne uzima u obzir kretanje zvezda. Nikada nemojte da operišete onaj deo tela kojim vlada sazveždje, kroz koje Mesec upravo prolazi". 
Nažalost, savremena nauka još uvek nije uspela u potpunosti da dokuči i objasni ovaj fenomen, ali danas niko više ne može da negira uticaj koji Mesec ima na prirodu i ljude. Poznato je da on upravlja plimom i osekom, menstrualni ciklus traje u proseku 28 dana, koliko i lunarni, a statistički podaci dobijeni istraživanjem jasno govore o značajnom povećanju broja zločina i nasilja u vreme punog Meseca.





U Italiji je objavljena knjiga pod naslovom:
"Zdravlje i blagostanje u harmoniji sa Mesečevim fazama",
  autori su Johana Paunger i Tomas Poup.
 Oni su imali nameru da na jednom mestu izlože tradicionalna iskustva i saznanja savremene nauke, jer smatraju da je praćenje ritmova prirode ujedno i najbolji način za dostizanje psihofizičke ravnoteže. 

''Postoji jedna stara priča o uticaju Sunca i Meseca na život naše planete. Ljudi jednog ravničarskog područja provodili su svoje vreme u stalnom sporu - da li je za njih korisnija Sunčeva ili Mesečeva svetlost. Mudrac je jednog dana izjavio da on zna odgovor na to pitanje: "Svetlost Meseca ima veći značaj za čovečanstvo." Svi seljani su začuđeno ćutali, samo je jedan dečak upitao: "Zašto?" Blagim osmehom, mudrac je odgovorio: "Zato što je noću mrak i tada nam je svetlost neophodnija."

U indijskoj astrologiji, Mesecu je, takođe, dat primat nad Suncem, jer je đotiš, indijska astrologija, Lunarna, bazirana na kretanju Meseca. To ne znači da je Sunce zapostavljeno. Sunce predstavlja jezgro svih stvari, njihovu esenciju, suštinu. Indusi suštinu nazivaju Atman (individualna kosmička duša). Nemoguće je gledati Sunce duže od nekoliko sekundi golim okom, ali je zato moguće gledati Mesec koji je njegovo ogledalo, tj. reflektuje Sunčevu svetlost. Mesec u kosmogramu predstavlja našu mentalnu sferu, um, ogledalo našeg dubinskog bića.

Sunce vrši zračenje preko Meseca, stvarajući oseku i plimu. Mesec, pod uticajem Sunca deluje i na vode tela (ljudsko telo sačinjeno je od oko 75-80% vode), krv,lifmu, sekrecije, endokrini sistem u celini, kičmenu moždinu, utiče na rad hormona. Dizanjem nivoa tečnosti diže se i krvni pritisak. Otuda u vreme punog Meseca ljudi, naročito žene, osećaju izvesnu napetost, pojačan rad emocija. Čovek postaje lako ranjiv, impulisivan je, lako plane i zbog najobičnije sitnice...

Menstrualni ciklus je pod direktnim uticajem Meseca i traje 28 dana, koliko je i Mesecu potrebno da obiđe krug Zodijaka..''izvor'-Olga Milošević









Nažalost,ljudi su zaboravili na davne spoznaje o uticaju mesečeve energije na psihofizičko stanje.
Zato 'iskoristimo' Mesec i stavimo ga u našu službu zdravlja i lepote...







 Da li si nekada za vreme  plime sakupljala  kamenčiće koje je voda izbacila na obalu mora ?
Onda znaš da čista mesečeva energija  hladi,smiruje ..
A to nam je  svima često potrebno ..
Ali,nemamo svi tu sreću da živimo kraj  mora, pa da čas - malo trknemo na plažu...






Zato,ako  si negde zaturila svoj komadić  Meseca(moonstone),
brzo ga  izvuci iz svoje  'magične' kutije sa nakitom i udahni mu život   na mesečini ..
..A onda... . .probudi i ponosno prošetaj svoju mesečevu energiju.
 Zato što si i ti, Mesečeva kći..
 napisala jedna žena na mesečini, K






photo:google.com

4 коментара:

  1. JAO ovo je više od posta, ovo je čitava studija o mjesečevom kamenu! svaka čast! koliko zanimljivih informacija.. ja imam jedan prstenčić napravljen od ovog kamena , jako jednostavan ali nevjerovatno lijep, baš si me podsjetila da ga počnem ponovo nositi!

    ОдговориИзбриши
  2. Nemam nista od mesecevog kamena ali akd vidim simboliku dodje mi da odma nekoliko stavim na sebe.Divan post Tina;))

    ОдговориИзбриши