недеља, 30. октобар 2011.

Narcis i Zlatousti...







*Odlomci*
 Narcis i Zlatousti - H. Hesse



katt25


...''Mi znamo šta je dobro, to stoji u zapovestima Božjim. Ali, Bog se ne nalazi jedino u zapovestima, one su samo njegov najmanji deo.
Ti se možeš pridržavati zapovesti, a biti daleko od Boga''... 








ronnyis.com
...“Narcis: “Govorim ti ozbiljno. Nije naš zadatak u tome da se približimo jedan drugom, kao što se ne sastaju ni sunce i mesec, ni more i kopno. Nas dvojica smo, prijatelju dragi, sunce i mesec, mi smo more i kopno. Naš cilj nije da se slijemo jedan sa drugim, vec da saznamo jedan drugoga i da jedan u drugom naučimo da vidimo i poštujemo ono što taj drugi jeste: naša suprotnost i dopuna”...


martinstranka




...''Verovao je njenom oku više nego njenim rečima.....
Sada ju je toliko voleo da se iz ljubavi odrekao čak i toga da je potpuno ima. Upoznao je i zavoleo njenu dušu,ona mu je,onako detinjasta i nežna i sklona tuzi, izgledala slična njegovoj sopstvenoj duši. Često se duboko čudio i ushićivao kad bi video koliko ta duša odgovara njenom telu. Ma šta učinila, ma šta rekla, ma šta pomislila ili zaključila, njene reči i stav njene duše bili bi sasvim istovetni sa krojem njenih očiju i oblikom njenih prstiju''...








 ...''Ništa nije postojano, čak ni patnja..............
Tako je to:prolazi i ono što je tužno, i bolovi i očajanja prolaze; baš kao i radosti, prolaze, ublede, i najzad dođe vreme kad se čovek više ne može setiti šta je to bilo što ga je nekad toliko bolelo..
I bolovi procvetaju i venu''....








...''Misticari su, ukratko i pomalo grubo rečeno, oni mislioci koji ne mogu da se oslobode predstava, dakle uopšte nisu mislioci. Oni su potajni umetnici: pesnici bez stihova, slikari bez kičice, muzičari bez tonova. Medju njima ima veoma darovitih i plementih duhova, ali oni su svi, bez izuzetka, nesrećni ljudi. I ti si mogao da postaneš takav. Umesto toga si, bogu hvala, postao umetnik i zavladao si svetom slika, gde možeš biti stvaralac i gospodar, mesto da se kao mislilac zaglibiš u onome što nije za tebe.”









1 коментар:

  1. Hesse je jedan od pisaca koje sam citala nanekoliko jezika.I jedan od onih koje uvek ponovo volim da citam..kad stignem u to raspolozenje.Divne citate si izabrala;)

    ОдговориИзбриши