понедељак, 19. септембар 2011.

Sinajski dvorci Rumunije...

* Moj putopis*





Sinaja (rum. Sinaia) je grad u u središnjem delu Rumunije, u istorijskoj pokrajini Vlaška.
Grad Sinaja nalazi se u severnom delu istorijske pokrajine Vlaške, svega 10 km južno od istorijske granice sa Transilvanijom. Grad je udaljen oko 120 km severno od prestonice Bukurešta, a bliži gradovi su Brašov (50 km severno) i Ploješti (60 km južno).
Sinaja se nalazi u kotlini reke Prahova, na nadmorskoj visini od 750 do 850 metara,u podnožju planinske skupine Bućedi . Oko grada se strmo izdižu Karpati sa vrhovima preko 2.000 metara nadmorske visine. Planine su mahom pošumljene, sa veoma gustom vegetacijom.







Sinaja je najpoznatije zimsko turističko odredište u Rumuniji, čuveno po veoma dobrim uslovima za skijanje,
nalik na švajcarske Alpe. Bogata je čistim vazduhom, mnoštvom dobrih hotela, restorana, noćnih klubova i kockarnica. Iz centra polazi gondola koja vozi do 2000 m n .v. gde su uređene staze za ljubitelje ski sporta. Sinaja je bila i ostala, stecište rumunske aristokratije.








U XVI veku  Mihail Kantakuzin je boravio na Sinajskoj gori u Egiptu i zanesen lepotom manastira sv. Katarine, vratio se  1659.god. u svoju Vlašku i  započeo gradnju manastira koji je nazvao istim imenom - Sinaja. Kako su godine prolazile oko manastira je počelo da se razvija  naselje.





Sinaja je jedno bajkovito mesto,s vakog trenutka očekuješ da sretneš Ivicu i Maricu kako se jure po šumarcima ili Pepeljugu koja gubi svoju cipelicu na stepenicama raskošnog dvorca..
 Sačuvan je  duh nekih starih vremena da se čovek mora štipnuti, da bi shvatio da je u 21.veku u Rumuniji. Sam grad Sinaja je klasičan turistički zimski centar sa svim pratećim objektima, ali ga izdvaja divna priroda, parkovi i blizina dvorca koji spada u 10 najlepših Evrope. Po mom skromnom mišljenju, to je najtopliji i najslađi dvorac koji sam videla -što bi se narodski reklo
- ima dušu...




Kraljevski dvorac Peleš i manji Pelišor




Pelišor (mali Peleš) pogledajte snimak ovde
Građen je u art - nouveau stilu, sa unikatnim nameštajem pravljenim u Beču, koji je pripadao drugom rumunskom kraljevskom paru, Ferdinandu i Mariji (njihov je bio i Zamak Bran iz prethodnog posta)..






U njemu je detinjstvo provodila Marioara, kći prestolonaslednika Ferdinanda i Marije Holencolern. Ferdinand, njen otac, je bio bratanac kralja Karola I. Krunu je nasledio posle njegove smrti 1914.god. Marioaru su još zvali i Minjon, a kada se udala postala je jugoslovenska kraljica Marija Karađorđević. 















Peleš 

Kralj Karol I Holencolern, je u Sinaji sagradio bajkoviti dvorac- snimak -
koji je bio njegova letnja rezidencija i kraljice Elizabete.




Pošto je kralj Karol I Holencolern bio nemačkog porekla, želeo je da u ovim Karpatskim brdima sagradi dvorac u stilu nemačkog baroka da bi ga podsećao na njegove Alpe.
Dvorac Peleš završen je 1914. godine (građen je 39 godina). Sagrađen je u stilu gornjonemačke neorenesanse, sa uplivima mnogih drugih stilova a  mnogi ga, s pravom,
smatraju najlepšim dvorcem Evrope.
 Inače, Peleš je bio najmoderniji dvorac Evrope ( imao električnu struju, sistem za ventilaciju, centralni sistem za usisavanje prašine , centralno grejanje i lift za dve osobe). U njemu se nalazi više od 150 umetnički uređenih prostorija i 30 kupatila. Samo dve godine nakon završetka radova je kralj Karol I mogao da uživa u njemu, dok nije preminuo 1914.god.. Velelepno zdanje je bilo okruženo visokim borovim stablima i prelepim umetničkim delima italijana Rafaela Romanelija - skulpturama od kamena i mermera. Ispred dvorca nailazimo na reprodukcije skulptura koje je izradio Bartolomeo Amaneti u XVI veku. Originali se nalaze u Piazza della Signoria u Firenci i Vili Mediči u Rimu. Spoljašnja arhitektura zamka sa dekorativnim elementima, prikazuje vajarska dela u kamenu. Možemo zapaziti i videti još mnogo replika čiji se originali nalaze u Veneciji, Firenci, Versaju. U severoistočnom delu okruženja dvorca, po naređenju kralja Karola II je 1934.god. urađena i smeštena skulptura u bronzi rumunskog umetnika Oscara Spate, koja predstavlja kraljicu Elizabetu kako veze. (Dragulj Južnih Karpata)

















 Unutrašnjost dvorca je moja najveća impresija sa ovog putovanja -
unutrašnjost prevazilazi sva očekivanja, ne znaš gde pre pogledaš i sve ti malo vremena. Na samom ulazu kustos nam deli papuče koje navlačimo preko naše obuće da se ne bi oštetili tepisi i podovi... Gledam svuda okolo su aparati koji mere vlažnost vazduha, pogubnog po očuvanje prostorija... Slušam vodiča i uživam u raskoši .. U prizemlju gledam portrete kralja Karola I Holencolerna i njegovih predaka u prirodnoj veličini, slikara Gustava Klimta i Franca Matscha.. .Kralj je uredio sobe  za česte goste, monarhe iz drugih zemalja. Engleska soba, turska soba, španska soba, kako bi se svako od njih osećao kao da je na svom dvoru... Biblioteka me je potpuno razoružala, toliko blago na jednom mestu, a police su zapravo pokretna vrata do tajnih kraljevskih odaja.. hmm...
Hoencolerni su imali sve što se može poželeti za to vreme. Međutim, tu lepotu idealnog života porušila je činjenica da im je  ćerka umrla od šarlaha. To nikada nisu prevazišli i više  dece nisu  imali.

Kraljica  Elizabeta sa ćerkom


Kraljica Elizabeta je   odlučila da bude mecena umetnicima. Mnogi od njih su bili dragi gosti kraljevskog para. Volela je da piše i  tako je ,verovatno, olakšavala svojoj duši punoj majčinskoj bola zbog izgubljenog jedinog čeda.







Ostavljam papuče, ali magiju ovog mesta nosim sa sobom .
I zaista, bez svega možete ostati i bez novca i bez zdravlja i bez prijatelja, i bez kuće i livade,
ali sećanje - naročito lepo, nikad niko ne može da vam oduzme. To je vaše blago...
Volela bih da mogu da vam pokažem moje lične fotografije unutrašnjosti dvorca , ali to je bilo vrrrrrlllooo zabranjeno, pa je u nekom "inat-srpskom pokušaju" bez blica, izgledalo otprilike ovako:





zato ću postaviti profesionalne fotke unutrašnjosti zamka, onih koji su u tome uspeli:






Covor
Atelier Keshan, Persia


Covor
Atelier Kirman, Persia


Cupă Atelier Murano
4/4 sec. XIX 


Lampa ,,Wisteria”
L. C. Tiffany, New York

a na ovom sjajnom sajtu, pronašla sam sjajne fotke unutrašnjosti Peleša, uživajte i planirajte skori obilazak dok ga neki imućni plemić ili neka super star ala Madona ili Viki Bekam , ne pretvori u svoj lični posed i stavi katanac za nas obične... Jest' Nac. Muzej, al' čudna su ovo vremena, sve je na prodaju...
















Ako želite  malo da zavirite ovde i ovde ima kratkih snimaka , slobodno uđite i bar na 3 minuta, koliko ukupno traju snimci, budite deo ove Sinajske bajke....




http://captur3art.deviantart.com/gallery/?offset=0,
http://peles.ro/,
photo by R.Dedagic and me,
photo:google.com,

13 коментара:

  1. Ti bas uzivas u ovim lepotama;) Hvala sto delis sa nama.Ovo bih bas volela da posetim:)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala,draga sto me razumes:)))
    to je jaaaakoo retko:)))

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман21. мај 2013. 20:08

    Mobile gadgets are becoming our main source of
    information. All the daily soap operas and movies can
    be seen on it with utmost perfection because it present videos with the frequency
    of 720p, having resolution power as 2048x1536 pixels.
    The previous two handsets being the Samsung Nexus and the Nexus One.


    Here is my weblog :: galaxy s3

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман23. мај 2013. 23:35

    The recently unveiled samsung galaxy tab looks set
    to rival the popular Apple i - Pad. 3 inches screen, there is 285 pixel in one
    inch, it is also called ppi. It's just a minor annoyance, because the tablet can fit in one hand, and therefore always stay directed to the user.

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман24. мај 2013. 01:39

    To start with, see if it is possible to sell your car or cars.

    Sometimes, the bargains can be found at different stores, so shop around in your neighborhood stores for the best deal.
    This keeps your unit from having to work so hard to heat
    the water.

    Look into my web page :: nest thermostat review

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман24. мај 2013. 08:28

    5 MP is excellent resolution, but where and how can you achieve it.
    If you are searching for a camera that shoots high quality video clip and stills then this a single is for you.
    The increased features of the camera in fact, justify the price hike.


    Also visit my website - 5d mark iii

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман24. мај 2013. 22:55

    66Ghz Dual Core processor, 16GB of storage and a 12.

    The introduction of the samsung chromebook into the marketplace
    signifies a shift away from the traditional concept of a laptop where the devices itself
    stores all of the information that you require.

    If the system is just in sleep mode then the resume time is instant.

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман25. мај 2013. 22:05

    If you'd like to indulge in some Hollywood style glamour, 3-D Glitz offers phone cases that are just right for you. There are Blu-ray home theater systems which have the capability to stream Netflix, Pandora, You - Tube, or other media applications, Apple TV and Roku XD is technology that basically gives you the option to not have to pay for a Blu-ray player. A smooth interface, lots of recommendations, and even the new Just for Kids section.

    Feel free to visit my site; apple tv review

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман5. јун 2013. 23:13

    The pack of Black - Berry Play - Book Tablet 64Gb is included with a screen wipe, a pouch case with
    foam based material, charger, USB cable, and instruction guide.
    The thinking is much cases are questionable to be settled within large bags time you length.
    Apple products include the Iphones, Ipads and Ipods all at competitive prices.


    Look at my web page: blackberry playbook review

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман15. јун 2013. 07:19

    What's up to every body, it's my first pay a νisit of this weblog; this weblоg
    carгies remarkable and in fаct gooԁ information іn
    favor оf reаdеrs.

    Look into my weblog; magic flight

    ОдговориИзбриши
  11. Анониман18. јун 2013. 20:47

    Thе neweѕt Τhe apple iphone computers haνe the "Thunderbolt" toωn which ассеpts Minі DisplаyPortѕ.

    To turn off Bluetoοth, Opеn Sуstem Prеferences, сlick on Вluetoοth, and mаrk as uncheck the bοx nеxt to "ON".



    Feel free tо surf to my web-site; pаntallа led
    []

    ОдговориИзбриши
  12. А phгase such as 'inquisitive questions with haughty differencе' in Swami and Friends has a strong Victoгіan гing.
    Ollіla, Јorma Finland Chaiгman, Royal Dutch
    Shell, plc. An еxpert translator musst cοnνey the message properly when translating from one language to thе other.


    Feel fгеe to vіsit my homepage: Traducciones De

    ОдговориИзбриши
  13. Smaller mаrkets, however, can be handled by Apрle with ease.
    It is alsߋ reaѕonаbly light weigҺt given its siƶe, or just 380 g,
    mеɑning it is actually moгe portable than first meetѕ the eye.
    The display is about as future pгof as yyou can get in this rapidly advaոсing wotld of technology.


    My web-site :: merϲadoliЬre (solidelectronics.com.mx)

    ОдговориИзбриши