среда, 31. октобар 2012.

Šta sve možete videti u Budimpešti...



Budimpeštu su mnogi turisti iz Srbije već posetili, jer nam je najbliža metropola, ali ja eto nisam. Prolazila sam kroz Mađarsku na putu do nekih drugih destinacija, ali bez zadržavanja. Tako da smo e  moja najbliža drugarica iz detinjstva i ja odlučile da nekoliko dana pre njenog venčanja
provedemo u Budimpešti..
Svakoj nevesti bih tako nešto preporučila, jer onda izostane ona nepotrebna briga da li je sve spremno, a znaš da jeste..Već lepo svoje misli usredsrediš na uživanje i istraživanje nečeg novog ...
I samo stigneš dan ranije da se lepo naspavaš i onda kad se probudiš tvoje venčanje  :)))
O tome kako smo  organizovale našu 'Budimpeštu ', šta smo tamo videle, primetile
pišem vam u ovom putopisu .





Prevoz


Do Budimpešte iz Srbije možete doći  raznim vrstama prevoza ,
od najskupljeg - avionom,
autobusom,
 kombi prevozom
do najjeftinijeg vozom, za 26 e povratna karta do Ž.  stanice Keleti
(pa, šta kome odgovara).



Smeštaj 


Što se tiče smeštaja, sve naravno zavisi od toga koliko ste spremni da potrošite i koliko vam je bitno gde odsedate. U Budimpešti je veliki izbor za smeštaj,
 od super modernih hotela poznatih svetskih lanaca, osrednjih hotela ,
apartmana koji se izdaju, do hostela.
Ja sam prvenstveno htela neki apartman, i pronašla sam na jednom sajtu , nekoliko odličnih,
ali pošto se čovek nije javio u dogledno vreme, a meni se jako žurilo,
preko sajta hostelworld.com pronašla sam predivan hostel u strogom centru Budimpešte.





smešten u Kiraly ulici, na 5 minuta hoda od Vaci distrikta, i isto toliko od metro stanice.
Osoblje ljubazno, sa savršenim znanjem engleskog jezika, spremno da pomogne u svemu potrebnom. .
To je donedavno bio hotel koji je Wombats - nemački lanac hostela, kupio i preuredio u hostel, zato je ogroman i atipičan za hostel. U prizemlju je 'društveni život' hostela, od kuhinje gde sami možete spremiti nešto ili dela  kuhinje gde je serviran doručak za one koji su ga uplatili, bilijar sala, šank, internet zona.
Sve je prostrano, moderno opremljeno i veoma čisto, što je  veoma važno ..





 detalji iz sobe 405

 detalji iz foajea


 piće dobrodošlice

Šta obići u Budimpešti


Da biste shvatili i upoznali grad neophodno je da malo lutate gradom, pustite da vas grad vodi i zavede,  
da vas možda neki miris odvede negde ..
Naravno da biste sve ubrzali koristite i gradski prevoz koji funkcioniše savršeno, 
naročito -metro (koji je neophodan kad pada kiša pa vam nije do gaženja barica).
Karte obavezno kupujte na trafici ili na ulazu u svaku metro stanicu; mogu vam   izdati dnevnu ili višednevnu kartu, što vam je ušteda novca a i bezbrižno možete menjati prevozna sredstva na teritoriji celog grada. Ni u jednom gradu nisam videla toliko kontrolora, kao u Budimpešti, bukvalno na svakom ćošku vas proveravaju, tj. vašu kartu.


U Budimpešti danas živi oko dva miliona stanovnika. Grad je podeljen na 23 kvarta i nazvani su rednim brojevima. Iako je u pitanju jedan grad, osetićete se kao da ste istovremeno u dva.
 Ravniji deo je na istočnoj strani Dunava - Pešta. To je savremeni trgovinski centar sa  širokim bulevarima, modnim i svim ostalim radnjama, živa, ubrzana atmosfera tipična za moderne metropole.  


 Na zapadnoj strani Dunava je brdoviti deo grada, Budim. Ovde je vreme stalo. Relaksiraće vas posle bučne Pešte, kako šetnjom kaldrmisanim ulicama, nezaboravnim  građevinama, spomenicima sa mešavinom srednjevekovne i neo-klasične arhitekture, tako i najlepšim pogledom na Dunav, mostove, ravnicu i Peštu u njoj.



1.Lančani most


Lančani most (Széchenyi lánchíd) je jedan od najprepoznatljivijih budimpeštanskih simbola, a ujedno i prvi stalni most između Budima i Pešte. Naime, ta dva dela današnjeg glavnog mađarskog grada vekovima su bila povezana samo pontonskim mostom.
Priča o nastanku ideje za gradnju Lančanog mosta  je neobična. Začetnik ideje i onaj koji je sproveo u delo, grof István Széchenyi, saznao je da mu je otac umro u Beču. S obzirom da se to dogodilo u decembru, zima je bila jaka i most je bio zatvoren. To je odužilo polazak za čitavih nedelju dana i grof je obećao da će sagraditi stalni most, bez obzira na cenu.
Radovi su krenuli 22 godine kasnije, 1842., a potrajali su sedam godina. Most je na neki način doprineo ujedinjenjenju Budima i Pešte, do kojeg je konačno došlo 1873. godine. Ujedno je bio i simbol jačanja grada. Budimpešta je ušla u svoje drugo zlatno doba – doba kulturnog, ekonomskog i intelektualnog procvata! Most je posebno lep noću, kad se upale svetla i obasjaju ga celom dužinom, a Dunav postane veliko ogledalo u kojem se vide obrisi jednog od najlepših evropskih mostova!













2.Budimski kraljevski dvorac



Kad pređete most, popnite se uspinjačom do istorijskog jezgra Budima – dvorca i spleta uskih uličica oko njega. 







Ceo ovaj kvart je pod zaštitom UNESCO-a, najveći deo je rekonstruisan i danas izgleda kao u srednjem veku. Originalni dvorac je uništen u Drugom svetskom ratu, a na njegovom mestu se nalazi sadašnja Kraljevska palata.
Ovaj deo grada je zanimljiv za tumaranje, samo ako imate udobnu obuću.  Tu se nalaze Istorijski muzej Budimpešte, Nacionalna galerija Mađarske i Sečenjijeva nacionalna biblioteka (Széchenyi Könyvtár).













Mađarska nacionalna galerija

Nacionalna galerija, koja zauzima tri krila Budimske kraljevske palate, sadrži oko 100.000 umetničkih dela od 11. veka pa nadalje, uključujući i arhitektonske nalaze, rezbarije, reljefe i slike.

















3.Ribarska kula(Halászbástya)




Najlepši pogled preko Dunava ka Pešti je sa "Ribarskog bastiona". Proverite sami.
Kule i zidovi izgledaju kao srednjovekovni, ali su ustvari podignuti tek 1902. godine kao dopuna Matijinoj crkvi. Njen projektant je bio Friđeš Šulek (Schulek Frigyes). 




















 


4.Restorani i Ildiko -Konuhaja 



Mađarska kuhinja je stvarno zanimljiva i meni lično vrlo bliska, zbog velike zastupljenosti paprike u skoro svakom jelu, ali i dosta mesa, testenina - nudla, začina i slatkih pita (koje su slične švapskim)..

Lokalni specijaliteti uključuju paprikaš, gulaš, porkolt (gulaš nalik paprikašu sa puno luka), halaszle (supa ribolovaca koja se drugačije služi u zavisnosti od regiona), punjeni kupus i veliku upotrebu paprike. Tu je i veliki izbor divnih peciva, od koji ćete mnoge prepoznati ako ste upoznati sa bečkim pecivima. Kao i u drugim stvarima, Mađari kombinuju  svoju tradiciju sa spoljnim uticajima . Rezultat je zanimljiva   restoranska ponuda ,  azijsko-mađarskih restorana do italijanskih i ostalih. Zapamtite da gulaš supa je ustvari supa, a ne gulaš s kojim su posetioci već upoznati. 
Da bi ste to naručili tražićete „porkolt“.

Izbor brze hrane je veoma dobar. Restorani su skoncentrisani u bulevaru Terez Korut i okolnim ulicama. Ima ih i u samom gradskom jezgru ali su cene duplo više. Ima svega; pica, kebapa, kineske hrane, indijske pa čak i tajlandske. Cene azijske hrane su mnogo niže nego kod nas. 
Najpoznatije su Umetnička kafana (Művész) preko puta Opere,
 Najstarija kafana u gradu je Rusvurm, na Tvrđavskom brdu u Budimu
,Kafana Central , New York kafana ,Kafana Lukač (Lukács ), 
Kafana Gerloci (Gerlóczy) iz filma MInhen , stivena Spilberga,
Ukoliko raspolažete sa više novca, nećete pogrešiti ako odete u 
"Gundel Restaurant". Ovaj restoran je u stručnim časopisima proglašen za jedan od najboljih u svetu.

U obilju restorana koje Budimpešta ima, ja ću vam iz dosta razloga predložiti jedan, koji mi se nekako izdvojio.. 
Vrlo mali, ali posećen, nikada prebukiran, ali i sada kada pomislim na mađarsku kuhinju, setim se nekih ukusa i divne hrane koju sam tamo probala ..Zato...
Ildiko -konuhaja je restoran sa nacionalnom kuhinjom, na peštanskoj strani grada, na stotinak metara od kružnog toga, nakon što pređete most Pešački, na početku Fo ulice. Veoma ukusna hrana, po više nego pristojnim cenama u skoro porodičnoj  atmosferi, a sigurno je da ćete ovde osetiti pravu mađarsku kuhinju. Ono što preporučujem to su razni gulaši sa nudlama (svinjski, teleći , pileći) , čorbe  i sok od đumbira .












5. Parlament(Országház) 


Na trgu Kossuth tér nalazi se Parlament, jedan od glavnih simbola Budimpešte. To veliko zdanje je treći najveći parlament u svetu i drugi u Evropi, odmah iza onog u Bukureštu.  Glavna fasada gleda na Dunav, a građevinu je u neogotskom stilu sa neorenesansnom kupolom projektovao Imre Steindl. Kad se popnete grandiozno ornamentisanim stepenicama naići ćete na heksadekagonalno (16 stranica) centralno predvorje iz kojeg se ulazi u krajnje impresivnu prostoriju. U parlament se može ući samo sa vodičem, a tura traje 45 minuta.

Otvoren je 1896. godine, simbolički označavajući hiljadvekovnu godisnjicu dolaska Mađara na to područje. Broj 96 tamo se pojavljuje još jednom – točno toliko u metrima iznosi visina Parlamenta!
Iako je otvaranje 'obavljeno' još 1896., zgrada je dovršena osam godina kasnije, 20 godina nakon početka radova. Nakon nekog vremena uvidelo se da je pri izgradnji učinjen propust – izabrana je pogrešna vrsta kamena, koja se pokazala neotpornom na atmosferske pojave. Moralo se pristupiti rekonstrukciji, a s obzirom na veličinu grandioznog zdanja ona je stalno u toku, pa tako i danas.
Parlament se pruža 268 metara u dužinu i 123 u širinu, gradilo ga je preko hiljadu radnika, ima 691 sobu, a u njega je ugrađeno 40 kilograma 22 karatnog zlata!
Smešten je na Kossuth Lajos tér, a do njega se može doći podzemnom željeznicom s izlaskom na istoimenoj stanici (Kossuth Lajos tér) ili tramvajem broj 2.
Ulaz se nalazi na vratima br. 10. Ulaznice se mogu kupiti od 8h, a koštaju 2950 Ft, dok studenti plaćaju 1480 Ft, a EU građani Parlament mogu razgledati besplatno. Organizovani turistički obilazak na engleskom jeziku počinje u 10h, 12h i 14h.









6.Spomenik 'Jevrejska Obuća'



Uz samu obalu, a u neposrednoj blizini Parlamenta je  spomenik posvećen Jevrejima  koje su mađarski nacisti, za vreme Drugog svetskog rata, bacili u Dunav. Obuća ubijenih je postavljena u nekoliko redova, pored samog Dunava. Uvek je prepuna cveća i sveća koje su dokaz da nedužne žrtve nisu zaboravljene.








7.Trg Heroja

Andraševa ulica je jedna od najlepših u gradu, sa divnim predratnim zgradama. U njima su stambeni blokovi, ekskluzivne radnje, muzeji, predstavništva stranih kompanija i ambasade. Godine 1896. godine je puštena u rad podzemna železnica čitavom dužinom Andraševe avenije. Samo je londonski metro stariji od budimpeštanskog. U dvadesetom veku je ulica nekoliko puta menjala naziv. Prvo je naziv promenjen u Staljinovu aveniju, pa je 1956. kratko nazvana Bulevar republike te je 1990. godine vraćeno prvobitno ime.
Sa leve strane,  ka parku je Muzej Likovnih umetnosti, a preko puta njega, sa druge strane trga Heroja je Palata umetnosti (Mucsarnok). U središtu je Milenijumski spomenik kojim dominira stub visok 36 metara na čijem se vrhu nalazi krilati kip arhanđela Gavrila. Sa leve i desne strane se nalaze kolonade u kojima je 14 statua kraljeva i istaknutih ličnosti. Prvi je Sveti Stefan Mađarski, a poslednji Lajoš Košut (Lajos Kossuth).









8.Gradski park

Najomiljeniji park Budimpešte posle Margitinog ostrva je Gradski park (Városliget), koji se nalazi iza i sa desne strane Trga heroja, ako dolazite do njega iz pravca centra grada. 
  Tu je i (Vajdahunyad castle), koji je građen od 1896. do 1908. godine na obali jezera Varosliget. Paviljoni su urađeni u različitim stilovima, gotičkom, baroknom i renesansnom. Danas se ovde nalazi Muzej agrokulture.
Gradski park pruža sopstvene atrakcije, uključujuci tu budimpeštanski zoološki vrt, halu za koncert Petefi i Sečenjijevu banju, koju obavezno morate posetiti.



Dvorac Vajdahunjad

Dvorac je prvobitno bio izgrađen od drveta i kartona za izložbu održanu 1896. koja je obeležavala hiljaditu godišnjicu (milenijum) dolaska Mađara u ovaj deo Evrope, u Karpatski basen. Cilj ovog kompleksa je bio da posetiocima dočara bogatu tradiciju arhitekture Mađarske (tadašnje Ugarske) i da u obliku reprodukcije malih razmera prikaže razne impozantne zgrade širom Ugarske, naročito one u Transilvaniji (u današnjoj Rumuniji). Ovaj „koktel arhitekture” je doživeo toliki uspeh, da je ponovo izgrađen, ali već od jačeg materijala. Tokom zime ovaj zamak predstavlja spektakularnu pozadinu za ljubitelje klizanja, dok je zamak leti okružen jezerom gde se mogu najmiti pedaline i čamci.
















9.Bazilika Sv. Ištvana



Najveća crkva u gradu (Szent István Bazilika) smeštena na Szent István tér (podzemna Arany János utca) i može primiti oko 8 000 vernika. Mađari je često zovu 'bazilika', kako bi dočarali njenu veličinu i značaj najveće crkve u celoj državi. Građena je gotovo pola veka, uveliko zahvaljujući urušavanju 1868. Nakon toga je bazilika nanovo građena iz temelja, a dovršena je tek 1905. godine.
Unutar crkve se nalazi najveća mađarska, ujedno i vrlo neobična, relikvija – desna ruka prvog mađarskog kralja, Stjepana. Možete se popeti na vrh kupole, odakle se pruža predivan pogled na grad. Gradnja je trajala 54 godine.






10. Poslastičarnica Žerbo



Kafana Žerbo (Gerbeaud) je jedna od najstarijih kafana Evrope, ima svoj interesantan istorijat, specifičnu  atmosferu sa pecivom svetske klase.
Smeštena je u strogom centru , u toplim mesecima ima  baštu, a ono što  je ostavilo najjači utisak na mene  je enterijer same poslastičarnice.  

Gužva poprilična, cene poprilično visoke, a slatkiši malo preslatki za moj ukus (jer ja ipak nisam sladokusac) .
Ali, kao što su meni svi preporučili da idem tamo, i ja  preporučujem vama da zavirite u to slatko carstvo sa dugom tradicijom i izgrađenim renomeom, možda su slatkiši po vašem ukusu.















11. Vaci distrikt i okolne ulice



Váci utca je oduvek bila glavna pešačka i šoping ulica u Budimpešti. Oživela je odmah nakon promene režima 1989. i danas vrvi od  prodavnica.
















Kürtőskalács
en.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrt%C5%91skal%C3%A1cs
Kolač sa raznim ukusima - cimeta, vanile, oraha, čokolade
pravi se u raznim zemljama, ali se njegovom postojbinom smatra Transilavnija (Rumunija ).
u Češkoj ga zovu Trdelnik,Sekacz u Poljskoj, Prügelkrapfen u Austriji itd.
U Mađarskoj ga možete kupiti u Vaci zoni, okolnim ulicama, kao i mnoge druge mađarske specijalitete koji se smatraju brzom hranom - kobasice od mesa mangulice, u hlebu sa turšija salatom i slično..

12. Muzeji  Budimpešte


Budimpešta je puna muzeja i galerija, takođe je mnogo privremenih izložbi u različitim kategorijama, naročito u letnjem periodu .Takođe, imajte na umu da je većina muzeja zatvorena ponedeljkom. Vlasnici Budapest Carda mogu da posete muzeje po sniženim cenama. Za detaljan spisak muzeja posetite: Budapest Card - list of services.
Mađarski nacionalni muzej
Mađarska nacionalna galerija
Muzej lepe umetnosti
Muzej terora
Memento park
Vojno–istorijski muzej
Istorijski muzej Budimpešte
Etnografski muzej
Vasarely muzej
Ludwig muzej
Muzej primenjene umetnosti



13.Ostrvo Margit Sziget




Margitino ostrvo(Margitsziget) se naziva i igralištem grada. Ovo ostrvo poseduje sve za opuštanje -od bazena i spa centra, teniskih i ostalih sportskih terena, stadiona, teatra, japanskog vrta, šume, staze za trčanje u šumi i na Dunavskom keju, 2 odlična hotela sa termalnom vodom, restorane, kafiće , igrališta za decu, voziće.










14. Sinagoga


Nije Parlament jedina građevina u Budimpešti koja se svrstava među najveće u kategoriji, jer je tzv. Velika sinagoga ulice Dohány (Dohány utcai Zsinagóga, podzemna Astoria), sa svojih 3000 vernika koje može primiti, najveća evropska sinagoga i druga u svetu, odmah iza one u New Yorku.
Sagrađena je sredinom 19. veka u maursko-bizantinskom stilu, što turiste katkad zbunjuje, jer na prvi pogled pomisle da je to – džamija!
Unutrašnjost je bogato uređena, vrlo bleštava i sjajna, s prekrasnim bočnim galerijama i lusterima koji se nadvijaju nad vernicima.










15. Krstarenje Dunavom


"Kraljica Dunava", kako često nazivaju prestonicu Mađarske ima 7 mostova. 


 Mnogobrojne kompanije, skoncentrisane uglavnom na Peštanskoj strani u blizini Eržebet mosta, prevoze turiste i zaljubljenike u Dunav, danju i noću. Ture su različite, kao i cene, a i ponuda. Uglavnom, vožnje traju sat i po, do dva, možete na brodu ručati, popiti piće. Brod vozi do ostrva Margitsziget i tu se okreće natrag, nakon što obiđe ostrvo. Ako je dan sunčan, pogled na gradske fasade, spomenike, mostove oduzima dah, baš kao i nebo iznad Budimpešte koje me je fasciniralo svih dana mog boravka. Noćna vožnja je takođe divna, više romantična od dnevne, 
uz obavezno vino i violinu.




"Arpad hid" je moderan most. Povezuje Budim i Peštu sa severnim delom ostrva Margit. To je najseverniji most u gradu ili prvi most. Dugačak je 973 metra i najduži u gradu. 
Sledeći most u obliku latiničnog slova "V". To je "Margit hid" i povezuje Budim i Peštu sa ostrvom Margit. Preko njega saobraćaju tramvaji broj 4 i 6.
Najstariji i najlepši most u Budimpešti je "Sečenjijev" ili "Lančani most"  .  Dva kraja ovog mosta se nastavljaju na "Razveltov trg" u Pešti i "Adam Klarkov trg" u Budimu. Most je dobio naziv po mađarskom političaru Ištvanu Sečenjiju.
Za vreme konstrukcije ovog mosta, smatran je svetskim čudom. Zanimljivo je da je mađarski akrobatski pilot, Peter Bešenji, proleteo avionom okrenutim naopačke ispod mosta, a od tada je to standardna atrakcija koja se izvodi na "Red Bul" trkama. Pored ovog mosta nalazi se spomenik od mermera u obliku nule i predstavlja tzv. "Nulti kilometar", mesto odakle se mere sva rastojanja u Mađarskoj.



Sledeći most je "Erzesbet hid", sagrađen 1903. godine, ali njega su Nemci srušili 1945., u sadašnjoj verziji je sagrađen 1964. 
Zatim-"Szabadsag hid". Povezuje javno kupatilo "Gallert" u Budimu sa najvećim tržnim centrom u Pešti.
 "Petofi hid" je dugo bio najjužniji most i najopterećeniji saobraćajem. 
Međutim, izgradnjom "Lagymanyosi hid" mosta, koji je najnoviji u Budimpešti, to se promenilo.
Ovaj most će vas ostaviti bez daha. Savremena arhitektura i posebno osvetljenje daju mu originalan pečat. 
















Ljubac 

još malo slika možete naći u sledećem postu

17 коментара:

  1. Great photos dear! If you get a second, I'd love to hear your thoughts about my latest post :)

    http://mademoiselle-s-blog.blogspot.fr/

    ОдговориИзбриши
  2. Wow, veoma dug i prekrasan post. Budimpesta mi je relativno blizu rodnog mjesta, ali eto jos ne stigoh otici do nje. Sljedece putovanje u Evropu ce sasvim sigurno biti planirano sa Budimpestom!

    ОдговориИзбриши
  3. Jao, jao, ljubljeni moj grad!! Samo se na ribarsku kulu ispentrala nisam :) Divna secanja me veze a u sebi pevam Blasevica "..VeresMarti, citadela i lancani most..." :)

    ОдговориИзбриши
  4. Ti si toliko informisana, i mislim gde god da odes da ces znati opisati i objasniti nama koji citamo i pratimo tvoj blog.
    Fotke su predivne, a o Budimpesti moje reci mogu biti samo suvisne, a prosto je neverovatno da u nasoj blizino postoji takav grad, koji toliko pleni svojom lepotom.
    Bila sam letom u Budimpesti, ali samo u jedno soping molu i kratko sam se zadrzala!!

    Hvala na divnim kometarima!!

    ОдговориИзбриши
  5. Znaš, ja mislim da nije najveći fazon putovati, nego znati ispričati i uživati u onom što vidiš, a ti si za to majstor!! Divne fotografije (kao i uvijek).

    ОдговориИзбриши
  6. Odlican post :) Tako si dobro opisala Budimpestu da nemam reci, svaka cast :) Budimpestu sam posetila davne '98 godine, i opet bih je rado posetila, divan grad :)

    ОдговориИзбриши
  7. Tako detaljno i profi odradjen post, svaka cast! U nasoj okolini zaista ima toliko lepih gradova, koji se za male par mogu obici, ali se nekako uvek podrazumevaju i konstantno ih "odlazemo".. I mi smo prosle godine tamo proveli par dana, i to mi je jedno od lepsih putovanja. Mi smo jos ceo jedan dan proveli u yabavnom parku, a jedan u aqualand-u. Kao deca, a imam preko 30 :)

    ОдговориИзбриши
  8. Divan post. Veoma detaljno i zanimlljivo opisan grad. Živim na severu Vojvodine i Mađarska mi je blizu, ali sam samo jednom bila u Budimpešti i to na jedan dan. Sebi sam obećala da ću obavezno dolaziti češće, ali pošto je blizu uvek odležem, kao to mogu uvek obići, pa izaberem neki drugi grad. Samo bi još dopunila objašnjenje reči "bazlika" : katolici bazilikom nazivaju svaki hram u kojem je papa bar jednom služio misu. puno pozdrava i još oveko lepih postova.

    ОдговориИзбриши
  9. Predivan post! Oduvijek sam zeljela posjetiti Budimpestu i nikako, ali budem jednom i ovo ce mi posluziti kao dobar vodic, zato hvala na tako opsirnom i detaljnom postu :)

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман17. јун 2013. 14:38

    Fantastican clanak/putopis/turisticki vodic! Super si. Koristice mi ovo za dan,dva.

    ОдговориИзбриши
  11. Hvala ti na divnom clanku i fotografijama.Putujem u Budimpestu 22.11. i veoma mi je pomogao tvoj putopis :)

    ОдговориИзбриши
  12. Slucajno sam naletila na ovu stranicu googlajuci, buduci da planiramo visednevni izlet u Budimpestu. Vrlo lijep vodic, hvala puno, pomogla si mi :). Srdacan pozdrav iz Sarajeva.

    ОдговориИзбриши
  13. Divnoooo :)
    Hvala Vam...Koristice mi za nekoliko dana...Divno je kada neko podeli svoja pozitivna iskustva sa drugima!!!
    Sve najlepse!!!

    Jelena :)

    ОдговориИзбриши
  14. Supruga i ja vec sutra cemo biti na nekoj od ovih predivnih lokacija. Zahvaljujuci vasem putopisu probacemo da obidjemo sto vise zanimljivih mjesta. Hvala na dobrom vodjenju kroz grad.

    ОдговориИзбриши
  15. Juče nam je bilo 30 god.braka i uživamo u čarima Budimpešte. Vaši opisi su nam pomogli i uživamo čitajući ih

    ОдговориИзбриши