понедељак, 12. август 2013.

Pamukkale - šta videti...







Pamukkale, pamučni dvorac, jedno je od najposećenijih turističkih atrakcija u Turskoj. Turisti ga obično obilaze u sklopu svog letnjeg kupališnog odmora, kad naprave jednodnevni izlet iz primorskih gradova, kao što su Kušadasi, Marmaris, Bodrum, Fetije itd.
Legenda kaže da je  dovoljno  10 minuta provesti u ovoj vodi (čija temperatura dostiže 35 stepeni celzijusa) kako bi se podmladili 5 godina.
 Ovde je priroda bila stvarno blagodarna, što su znali i veoma cenili stari Heleni, pa je u neposrednoj blizini Pamukkala bilo veoma značajnih antičkih gradova - Hierapolis, Laodiceia, Karahayit, Aphrodisias.
Iz daleka, izgledaju kao planina pokrivena snegom ili  snežno belim stenama, a pravi  kontrast šok doživite na samom lokalitetu, kad pogledate zelenu okolinu, polja pamuka i peščare u daljini i kao neki zamrznuti vodopad. 
Tek kad počnete da se penjete uz planinu shvatite i vidite vodu koja se sa svih strana sliva i čarolija počinje.
Gledala sam na hiljade fotografija raznih znanih i neznanih ljudi  koje su nastale na Pamukkalama, ali moj utisak je da nijedne fotografije, pa naravno i ove moje amaterske, ne mogu dočarati lepotu, energiju  i nesvakidašnjost ovog mesta.
Ono se može doživeti samo sopstvenim čulima, dok kamere i fotoaparati valjda zaneme od beline i vrućine i daju samo pola stvarnog efekta.








Pamukkale su nastajale  hiljadama godina  taloženjem kalcijuma. Tektonsko pomeranje tla u basenu reke Menderes je uzrokovalo potrese i  izdizanje 17 izvora vrele vode. Voda jednog od tih izvora sa visokom koncentracijom minerala je zapravo “krivac” za stvaranje Pamukala.. Kalcijum karbonat svojim taloženjem formira  tvorevine koje mi prepoznajemo kao kadice koje je koristila i Kleopatra kako bi u termalnoj vodi negovala svoje telo.



 Pamukkale se nalaze blizu grada Denizli, a oko samog lokaliteta poslednjih godina je nastalo mestašce Pamukkale, sa nekoliko hotela niže kategorizacije, nekoliko prodavnica, restorana i suvenirnica. Premda je na lokalitetu gužva od ranog jutra i u toku letnjih dana dnevna temperatura iznad 40 stepeni celzijusa, mi smo odlučila da naš obilazak Pamukkala obavimo u popodnevnim časovima, kada sve velike turističke grupe napuste već lokalitet i ostanu samo ''individualni'' posetioci. Sa tom idejom rezervisali smo hotel preko booking.com i praktično proveli ceo dan u tom mestu, uživali u razgledanju i prelivanju boja u smiraj dana, prespavali i ujutru nastavili svoj put.

Ulaznica je 20 TL po osobi, mala deca ne plaćaju ulaz.
Iako sam čula i čitala da je klizavo, to moram da demantujem. Ako polako hodate, bez trčanja, po delu gde su stene brazdaste, nema klizanja ama baš nikakvog. Klizavo je na ulazu u bazene gde je voda poput nekog mulja. Možete ući u bukvalno svaki bazenčić koji ima vodu i ostati koliko želite. Radno vreme je do pola 8 uveče.
Na lokalitetu morate hodati bosi, tako da spremite neku torbu  gde ćete odložiti svoju obuću i odeću, koja vam takođe nije potrebna.
Dok Pamukkale još nisu proglašene nacionalnim blagom, turisti su nemilice hodali obuveni po mekanim stenama, tako ih uništavali, tako da danas postoje dva velika bazena koji su presušili i danas su  zaštićeni i samo za gledanje.


 Ovakve geološke formacije postoje još na nekim mestima u svetu: San Filippo u Italiji,  Huanglong u Kini i Mammoth Hot Springs u Americi.

 
 Ipak Pamukkale su najinteresantnije jer se obilazak može upotpuniti i obilaskom istorijskih lokaliteta u blizini, kakav je Hiearpolis, koji se obilazi u sklopu samih Pamukkala (dakle, ne plaća se posebna karta).
Popnete se na vrh ''bele planine'' i ugledate drvored, palme i ostatke nekada značajnog grada sa amfiteatrom, antičkim termama, hramovima.


Dobro organizujte svoju posetu, najbolje u smiraj dana, što zbog prihvatljivije temperature, manje gužve na kaskadama, i uživajte u mešanju svetla na ''nestvarno'' blistavim Pamukkalama. 
Opustite se, kupajte, mažite belim blatom, igrajte kao malo dete, verujte da ćete se ''podmladiti'' i budite srećni i zahvalni što ste blagosloveni da ste na tom mestu.
I napravite koju ''fotku'' za uspomenu...
































































6 коментара:

  1. Divno si nam dočarala Pamukale, prava uživancija za celu porodicu.

    ОдговориИзбриши
  2. Impresivno, stvarno vjerujem da se čovjek podmladi u ovoj ljepoti!

    ОдговориИзбриши
  3. A nama nisu dali da se kupamo..buaaaaaaaaaaaaaaaa!!

    ОдговориИзбриши
  4. Lepota!!!
    Naklon za Majku Prirodu,a i za tebe!
    Slike su divne,nimalo amaterske!

    ОдговориИзбриши
  5. zasto nekada moze da se kupa a nekada ne dozvoljavaju?

    planiramo letovanje u Marmarisu I sve Vase reportaze sam procitala divne su I korisne
    Hvala!

    ОдговориИзбриши