четвртак, 1. август 2013.

Bogorodičina kuća u Efesu..









Ovaj citat iz Biblije, kaže da je Isus poverio svoju majku na čuvanje Jovanu Bogoslovu,  koji je poveo Mariju sa sobom u Efes (Anadolija, danas Turska) 37. godine n.e. i ona je prema verovanju neke godine svog života provela  u skromnoj kamenoj kući na južnoj strani Bulbul planine, na 8 km od drevnog Efesa.  
Za  hodočasnike dovoljan razlog da bi ovo postalo najposećenije mesto hrišćanskog hodočašća u Turskoj. Muslimani takođe poštuju taj objekat kao prebivalište majke proroka Ise (Isusa), kao i ortodoksni hrišćani. Trojica papa, Pavle VI godine 1967, Jovan Pavle Drugi 1979, i Benedikt XVI 2006, posetili su ovu svetinju.





 ikona preuzeta sa sajta pokimica.com






Kod hrišćanskih vernika Marijina  kuća je dobila na značaju nakon što je nemačka monahinja Ana Katerina Emerih (1774. -1820.), koja nikada nije putovala dalje od svoje neposredne okoline, u transu imala viziju putovanja apostola Jovana i Marije iz Jerusalima u Efes, pri čemu je opisala kuću u kojoj je Marija živela, sa najsitinijim detaljima. Zapis o toj viziji je sačuvan od strane pisca Brentana. Nemačka monahinja je rekla da je Marija živela u toj kući do svoje 64-te godine, kada je umrla. Sahranjena je u obližnjoj pećini. Nakon nekog vremena kovčeg je otvoren, ali tela i pokrova nije bilo. Od tada je kuća pretvorena u kapelu.Tek nakon 1892. godine ovo mesto je i priznato od katoličke crkve. Od tada je i zvanično mesto hodočašća.  Ovaj kompleks održavaju Italijanske opatice, a finansira ih Vatikan. Slavi se svakog 15. avgusta se na ovom mestu. Na raznim jezicima piše da je ovde živela   Devica Marija. Table koja bi ukazivala da je u ovoj kući živela i upokojila se Marija Magdalena (Blaga Marija), nema. Vodiči  kažu  da je ovde, uz Bogorodicu, živela  još jedna svetica. Kako su istoričari od Vizantije pa do danas konstatovali, ovde je živela Marija Magdalena, i u njoj se upokojila, a ne u Francuskoj, kako pišu „savremeni komercijalni znalci hrišćanstva“ poput Den Brauna. Njeno telo je, kasnije, preneto u Carigrad, a zatim u Rim.
    Crkveni oci, kao i mnogi teoretičari, tvrde da se Bogorodica, posle nekoliko godina življenja ovde, vratila u Jerusalim, sa Jovanom Bogoslovom. U Jerusalimu, u kući Jovanovih roditelja, u vreme Njenog predstavljanja Gospodu, oko odra Bogomajke skupili su se svi apostoli, a tri dana kasnije, nakon što je sahranjena, stigao je i Apostol Toma, koji je poželeo da vidi njeno telo, i pokloni mu se. Kada su grob otvorili, tela Bogorodičinog nije bilo. Uveče se javila i „Nevernom Tomi“, dala mu u ruke njen devičanski pojas u koji je sahranjena, a koji se danas nalazi u Atini. Prazan Bogorodičin grob je u hramu Uspenja Presvete Bogorodice na Maslinskoj Gori, pored reke Kedron, podno starih zidina Jerusalima, gde počivaju i mošti njenih Svetih roditelja, Joakima i Ane. izvor svedok.rs
       



Marijinu kuću, u kojoj je jedno vreme živela Devica Marija i živela i upokojila se Marija Magdalena (Blaga Mara),  najčešće obilaze hodočasnici ili turisti koji su na letovanju na turskoj obali, nakon ili pre obilaska Efesa, jer se nalazi na svega 8 km od lokaliteta. Nema striktnih pravila što se tiče oblačenja prilikom posete, sve je prilagođeno turistima, pa i šorcevi, haljinice etc.
Marijina kuća je  evidentno vizantijske građe i cela je od kamena, a za turiste otvoren je centralni deo i desno od oltara jedna prostorija. Unutrašnjost kuće je u obliku slova T, gde je oltar sa Marijinim likom. Arheolozi su procenili  samu kuću na period između 6. i 7. veka nove ere, dok su  temelji kuće su iz perioda oko 1. veka nove ere. Dakle, kuća je dograđivana. Sa desne strane kuće nalazi se prostor za paljenje sveća, svako može uzeti sveću, ili najviše dve, i zapaliti, a prilog je na dobrovoljnoj bazi.  Zatim stepenicama se spuštamo na nivo ispod kuće, gde se nalazi izvor sa pijaćom vodom, tačnije četiri česme. To nigde nisam na lokaciji pročitala, zato kažem navodno: ''prva česma je za zdravlje, druga je za ljubav, treća za posao, a četvrte za nevernike, mada  piju  i vernici.''  Odmah pored izvora sa leve strane, nalazi se zid sa porukama, gde vernici ispisuju svoje molitve, želje na maramicama najčešće i tu ih uvezuju i ostavljaju.



House of the Virgin Mary

 Meryemana Evi

Maison de la Vierge




     





 Do brda Bulbul, do mesta Meryemana  gde se nalazi Marijina kuća,  vodi  magistralni put, sa koga se pruža prelep  pogled na pamučna polja,  Efes,  tvrđavu i gradić Selčuk.










 Na izlazu iz Efesa, baš na mestu gde počinje uspon uz Bulbul planinu, nalazi se statua Device Marije (Bogorodice), koju je poklonio hodočasnik Amerikanac.












Ukoliko putujete autom, pre ulaska u mesto, postoji kontrolni punkt, policija i  rampa gde se zaustavljate. Na rampi se plaća karta ''za održavanje okoline'', koja košta 15 TL po osobi, a na karti piše da je ulaz u kuću gde su živele Marije besplatan?!  Pošto su nam tu pokazali gde da ostavimo auto, mi smo ovo shvatili kao plaćanje  parkinga:) Kakva je situacija sa grupnim posetama, ne znam tačno, ali sigurno da ++besplatni++ ulaz i hodočašće Turci  naplaćuju.








mesto za koje se veruje da je ovde nekada bila crkva u kojoj se Marija molila













ikona Uspenja Presvete Bogorodice










suvenirnice na izlazu-ulazu

moj suvenir iz Marijinog vrta
Pored šišarki iz Marijinog vrta, 
ponela sam zadovoljstvo u duši,
 da sam posetila ovo lepo mesto, 
što želim svakom ko u sebi gaji želju 
da dođe ovde... 

3 коментара:

  1. Jeste atrakcija, ali uopšte nisam imala neki poseban osećaj dok sam se tu nalazila...

    ОдговориИзбриши
  2. Ja se tvom blogu vraćam kao nekoj dragoj, pročitanoj knjizi!

    ОдговориИзбриши
  3. Tisina i mir.Zelja da vidis ocima i sve molitve lete od tebe i izlazis kao prolaz i stizes do vode i zid zelja..Spokojstvo..

    ОдговориИзбриши