четвртак, 25. јул 2013.

Šta možete videti u Marmarisu...




Ovogodišnje letovanje zamislili smo kao ''aktivni turizam'', koji je podrazumevao obilazak mnogih mesta, ali i menjanje destinacije za odsedanje.
Odlučili smo da nam baza bude u velikoj turskoj pokrajini Mugla, a odseli smo u Marmarisu, potom Bodrumu i još u nekim mestima, ali o tome u narednim postovima.

Marmaris se nalazi u prelepom zalivu na dodiru dva mora, Egejskog i Sredozemnog, okružen je planinama obraslim divnom, uglavnom zimzelenom vegetacijom, a jedan veoma važan faktor zašto smo ga izabrali kao prvu destinaciju za odmor je blizina brojnih spomenika kulture i nacionalnih parkova. 
Plaže su pretežno peskovito-šljunkovite, voda je čista i topla, klima izuzetno prijatna, vetar koji svakodnevno duva i ublažava visoke temperature. Sam grad je odlično snabdeven trgovinama, restoranima, i premda ima svojih 40000 stanovnika, izgleda mnogo, mnogo veći jer je sve prilagođeno turistima, kojih u sezoni ima preko 50000 hiljada i to uglavnom iz Velike Britanije, koji ovde, i u Bodrumu ubedljivo dominiraju nad svim ostalim turistima.  Ko je  i kako uspeo da praktično podeli strane turiste i da se sada tačno zna na turskoj obali ko gde odseda (mislim na većinu turista u jednom mestu), ja još nisam uspela da saznam. Ali, sam zapazila da severni blok -  Danska, Holandija, Norveška, Švedska.. odlaze u Alanju, Rusi and co. su najzastupljeniji u Antaliji, Nemci i Srbi u Kušadasiju, a Englezi u Marmarisu i Bodrumu, gde su i vlasnici mnogih nekretnina, što bi se reklo, odomaćili se. Shodno tome i jelovnici restoranske ponude su prilagođeni dotičnoj većini, pa i muzički, stilski, u svakom slučaju. Na  svu sreću nas vernih ljubitelja autentične turske hrane i kulture,  tradicionalnih turskih restorana ima dovoljno. Ako dosad niste probali, savetujem da probate turski pilav, sarmu, lahmađun (tradicionalnu picu), kumpir (punjen krompir sa nadevom po izboru), doner, tavuk, kebab, manti, sutli, baklave i još mnogo toga ukusnog. Meni se turska kuhinja kompletno dopada, pa vam preporučujem baš sve da probate. 

Tvrđava u Marmarisu, dominira na brežuljku iznad luke,  izgrađena je 1522. godine u vreme Sulejmana Veličanstvenog, kao baza za osvajanje Rodosa. Danas je muzej i ima u unutrašnjosti karavansaraj, koji je izgradila Sulejmanova majka.
Tvrđava u Marmarisu, u mojih 10 marmariskih dana nije bila otvorena zbog  radova,  ali vam svakako preporučujem da je obiđete, ili da obiđete uličice okolo tvrđave, jer imaju neki divan ''grčki'' šmek, pa i plavo-bele detalje, koji ja obožavam, a koji se logično još uvek zadržao premda su Grci, koji su hiljadama godina ovde živeli, odavde prinudno odseljeni pre manje od 100 godina, ali se tragovi njihove kulture uvek prepoznaju.
Stanovnici tadašnjeg Marmarisa, Grci su se uglavnom naselili na Sitoniji, drugom prstu (kako mi Srbi volimo da kažemo) i u sećanje na svoj grad koji su nesrećno izgubili napravili Neos Marmaras, koji Srbi takođe obožavaju i od svih gradova na Sitoniji, najviše posećuju.


Elem, današnji Marmaris ima šetalište kraj mora, što je veoma lepo kako za mlade tako i za roditelje sa malom decom ili starije ljude.
Marmaris je savršeno mesto za odmor za mlade ljude i zbog velikog broja barova, noćnih klubova, koji su uglavnom smešteni u tzv. Street Bar, u blizini luke i tvrđave.

Na glavnoj gradskoj plaži se nisam kupala, ali sam u prolazu videla da nije nešto, ali zato deo plaže koji zovu Uzunyali, u nivou Dora beach club hotela je stvarno dobar - pesak, čisto more, ležaljke se ne naplaćuju, wi-fi na plaži, a iz hotela donose poručeno piće ili hranu do plaže, plus i mesta za parking u blizini, što je sve nama bilo važno u gradu prepunom turista.
Mnogo lepše plaže su u Ičmeleru, koji je praktično spojen sa Marmarisom, i do koga možete doći kolima za 5 minuta ili dolmušima koji stalno saobraćaju umesto grdskog prevoza na koji smo navikli, ili brodićima koji takođe na svakih pola sata voze do Ičmelera.
 U ogromnoj zemlji,  kao što je Turska, najbolje je obilaziti ''atrakcije'' koje su u oblasti, u kojoj si smešten, jer i tada kilometraža može biti u jednom pravcu 400 km, što je za vreli letnji dan poprilično, još kad se uzme u obzir i povratak i vreme provedeno na lokalitetu. 

Iz Marmarisa možete posetiti:

  • Kleopatrino ostrvo u zalivu Gokova
  • Reka Dalyan i ostrvo kornjača (brodom iz Marmarisa, celodnevna tura)
  • Efes i selo Device Marije, kolima, autobusom, potrebno je oko 3 sata u jednom pravcu, celodnevna tura)
  • Pamukkale i Hierapolis (3, 4 sata u jednom pravcu, celodnevna tura)
  • tradicionalnim brodićima možete posetiti mnoga sela u zalivu i upoznati se sa turskom seoskom kulturom, kuhinjom, ručkati gozleme i ayran (turska pita razvijača sa mentom i jogurtom), i usput se kupati i sunčati na mestima gde nema drugih turista.
  • jeep safari
  • jahanje konja
  • ostrvo Rodos
  • lazy day


 Marmaris viđen mojim fotoaparatom izgleda ovako:







glavna gradska plaža u suton

šetalište pokraj mora




venčanje mladog para iz Škotske



Dora beach club hotel

plaža ispred Dora beach club hotela







kumpir


po ukusu najsličnije našim tulumbama




uličice oko tvrđave - plavo-belo...







turski tata - Ataturk







nečija igračka



u sledećim postovima naći ćete detaljne opise turističkih atrakcija koje iz Marmarisa možete posetiti
ljubim vas gde god da ste

6 коментара:

  1. Moram priznati da stvarno lepo deluje, voda izgleda predivno i ima dosta zelenila :) A o Kleopatrinom ostrvu sam dobila detaljan izveštaj već, zaintrigiralo me još odavno :)

    ОдговориИзбриши
  2. Bila svuda, videa sve i bespovratno se zaljubila :) Cekam moj ljubljeni Bodrum i jedno 200 slika Celzijusove biblioteke ..i cudim se sto ni na jednoj slici nemas hibskus :)))

    ОдговориИзбриши
  3. Ovaj lahmakum izgleda sjajno :-D
    Plavobele fasade i ružičasto cveće zaista podsećaju na grčka ostrva.
    I mene interesuje Kleopatrino ostrvo, Efes sam već posetila i divan je. Prosto mi žao što ne pripada više Grčkoj.

    ОдговориИзбриши
  4. Putovanja, putovanja, da se priča, da se sanja...

    ОдговориИзбриши
  5. Divno,opet bih u Marmaris:-)

    ОдговориИзбриши