понедељак, 19. август 2013.

Bodrum - najbolje plaže...






Bodrum... 
plavetnilo mora, šareni jedrenjaci, načičkane jahte sa raznobojnim zastavama, velika krstaška tvrđava koja svedoči o  burnoj istoriji ovog kraja. Odjednom izviruju  bele kućice sa ravnim krovovima, razbacane po mnogobrojnim kupastim brdima,  od kojih neka liče na vulkane. Kućice okružene palmama, maslinama, borovima, kiparisima.
Gde god se okreneš iste bele kuće, brda i more. Orijentalnog stila ovde nema.
Piše ''Turska'', al' ne liči! Da nije hrane da mirisom podseti da se zapitaš gde si.
Oko belih kuća uvijaju se umiljate puzavice ljubičastih bogumila (bugenvilija), koje prekrivaju zidove, krovove terasa i mame uzdahe nas mediternskih zaljubljenika, romantika.
Kažu da su glavni simboli ovog grada: 
bele kuće, 
bogumile,
 tvrđava i 
boncugu nazar (evil eye), amajlila koja čuva od nesreća, uroka, a koja se nalazi u svakoj kući, radnji, na svakoj ogrlici, terasi, čak i na gradskom  pločniku.











Bodrum se smatra najlepšim letovalištem Turske, 'turskim Dubrovnikom' ili ''Sen Tropeom'' kako vole da kažu,  pa su i cene donekle u skladu s tim. 

 U čitavoj bodrumskoj regiji, ulaz na plaže i ležaljke  su besplatni. Uprkos visokim temperaturama (npr. blizu 40 stepeni  početkom jula), boravak na plaži je prijatan jer su delimično zasenjene palmama,  eukaliptusima. Vlažnost vazduha je mnogo manja nego u Beogradu, često ima  vetra (retko  talasa). 




Ovo su neka moja zapažanja o nekim plažama na Bodrum poluostrvu, shvatite ih upravo kao moj lični stav, koji vam može biti od koristi, ali je ipak moguće da se naši ukusi i potrebe razlikuju.
 
 Po mojim kriterijumima, dobra plaža je:
 čist  pesak ili šljunak, čista (po mogućstvu što toplija voda), bez trave i meduza, sa mekanim peskovitim ulazom ili dnom gde bi moglo dete da stane, bez velikih talasa, bez velike gužve, da ima dobar parking koji se ne naplaćuje, a ima deo u prirodnoj hladovini, da je plaža daleko od prometnih ulica, da ima tuševa, toaleta, kabina za presvlačenje, bar jedan restoran ili plažni bar, da ima ležaljke i suncobrane koji se ne plaćaju, već je dovoljno da pijete ili jedete nešto iz tog restorana, hotela ili šta već...
 i da jata riba plivaju oko mene, a da je voda tako bistra da ja sve to lepo mogu da vidim...
Ukratko :)


Turgutreis - lepo je mesto, baš naspram grčkog ostrva Kos, peščana plaža, ali znaju da budu veliki talasi i iz nekog razloga, more je tu najhladnije.

Gumusluk - dosta skupih restorana, i ok plaža

Yalikavak  - talasi, vetrovito, solidna plaža

 Gundogan (zaliv) - izuzetno mirna, topla voda, fino je za malu decu, ima dobar geografski položaj, pa je osunčana preko celog dana, krupniji pesak

Akyarlar - popularna kod domaćeg stanovništva, korektna plaža

Karaincir - tamnij,i skoro crni šljunak, mirnija u odnosu na Bitez, Gumbet

Ortakent plaža - kombinacija tamniji šljunak i krupniji pesak, divna čista voda i sitan pesak u vodi. Nije gužva.

Torba, je plaža koja ima sunce do 16h, posle toga se sunce ne vidi, jer se sakrije  iza brda. Meni se nije nešto dopala.

Bitez i Gumbet su dve najposećenije i najpoznatije plaže bodrumskog poluostrva. Gužva, buka, muzika, alkohol na plaži, pijani Englezi i Skandinavci, iako ima puno igrališta i sadržaja za decu, nije nam se svidela....  Okupali smo se i rešili da na njih ne dođemo do kraja letovanja, jer ima mnogo boljih, tj. onih koje su po našem ukusu.


Dve najbolje plaže bodrumske regije,  po mom mišljenju, jesu:

Meteor beach - pripada opštini Akyarlar, ima taj crni ''bodrumski'' pesak ali sitan, mekan, čistu vodu, i dugačak plićak, tako da je za decu savršena. Takođe, ima travnati deo koji je zaklonjen palmama, odličan restoran na samoj plaži, i veliki parking. Nije neka prevelika gužva, a kupači su uglavnom ljudi koji imaju sopstvene vile ili koji su  rentirali vile u tom kraju, dakle ''domaći''.

Jali plaža (Jali-Ćiftlik)Yalıçiftlik - nalazi se na nešto manje od 30 km od Bodruma, ali nije na poluostrvu, već u vodama velikog zaliva Gokova, do ovog mesta voze dolmuši, ali mi smo išli kolima kroz neka seoca sa drvoredima maslina. Ima nekoliko dobrih hotela (Kempinski etc.), ali oni imaju svoj deo plaže. Generalno, Jali je stvarno prelepa plaža, bez gužve, sa najlepšom bojom vode koju sam videla u okolini Bodruma, fascinantnim podvodnim svetom, bez gužve, a sa divnim žutim peskom. Gokova je inače  zaliv u kome se nalazi i Sedir (Kleopatrino ostrvo).

Evo ''plažnih'' momenata jul 2013.









Turgutreis, talasi i neprihvatljivo hladna voda dana kada smo je posetili


moj perfekcionista rešio da poravna plažu...










Gumbet






Noblice došle iz Srbije sa nama :)




Meteor plaža


naša draga Meteor beach









skok, a u pozadini se nazire grčko ostrvo Kos

čitaj, čitaj neće da ti škodi :)



bebe školjke


Jovan ''kulira'' stopalima :)


Zaliv Gundogan






Plaža Yalićiftlik 





kakva literatura  za čitanje u Turskoj...

















bogumile za mamu






8 коментара: