недеља, 8. мај 2011.

Ginger day...


To nije bila ljubav na prvi pogled,već ljubav na prvi ukus..
U mom životu je tek od pre nekoliko godina...Pre toga se nismo sretali...
On je rastao negde tamo....A ja sam živela  negde ovde u carstvu kamilice,nane,peršuna,bosiljka...:))
Ime mu je ĐUMBIR...
Čitala sam o njemu dosta davno i znala da postoji..

Tek moja draga drugarica Ana (koja živi u Kini ), mi je pričala kako ga Kinezi obilato koriste, piju kao čaj, koriste ga u supama, čorbama, uz pečurke , meso... Moja takođe , dobra prijateljica Milica, koja živi u San Francisku pominjala mi je kako se "navukla" na đumbir pa  bukvalno jede đumbir sa sušijem, umesto suši sa đumbirom..
Onda sam se ja zapitala ---ako ga obožavaju "ovi " sa Dalekog istoka i  "ovi " sa Divljeg zapada,
 šta čekamo mi u sredini , neprilagođeni ???
Malo sam ga potražila i našla...Prvo sam bojažljivo kupila đumbir u prahu, koji sam stavljala u čaj, a potom sam nabavila koren i počela da pravim supe, čorbe .. Uverila sam se koliko je  koristan i dobar saveznik u očuvanju zdravlja...Recepte sam uglavnom nalazila na netu , prilagođavala svojim mogućnostima i tako spremala...A sada ću nešto od toga rado podeliti..
Možda nekom zatreba:)))
"Đumbir- Zingiber officinalis se najmanje 5 000 godina koristi kao lek i kao začin.
 Od davnina se gajio u tropskim predelima jugoistočne Azije, a nešto kraće i u Indiji. Đumbir se pominje u spisima Konfučija oko 500. godine p.n.e. U Kini, Indiji i Japanu se najviše upotrebljava u medicini i farmaciji, ali i u kulinarstvu, posebno u makrobiotici.



"Kineski moreplovci stavljali su đumbir u hranu da ne bi dobili morsku bolest. Grci su ga koristili za poboljšanje probave. Kralj Henry VIII verovao je da je đumbir lek od kuge. Omiljena poslastica kraljice Elizabete I bio je slatki hleb od đumbira. Magičnu afrodizijačku moć đumbira koristila je i Šeherezada “, da bi kralju Šahrijaru zagolicala maštu i spasila svoj život."




Poznat je širom sveta zbog svoje sposobnosti da ublaži mučninu, povraćanje, jutarnje mučnine i ostale tegobe sa varenjem - stanja kod kojih moderni lekovi ne pomažu uvek. A u nekoliko poslednjih decenija potencijalne koristi od đumbira sežu daleko izvan sistema za varenje.Stimulise perifernu i uopsteno cirkulaciju, zagreva, otklanja grceve i spazme, stimulise funkciju jetre, snažan antioksidans. Koristan kod uklanjanja edema, napada vrućine.

Đumbir sa medom je najpoznatiji kućni lek u Americi za lečenje kašlja kod dece.
Sok od svežeg đumbira, pomešan sa sokom od svežeg belog luka i meda se koristi kao lek za astmu.

Bez obzira da li imate stomačne tegobe, osećate drhtavicu ili imate prehladu, đumbir može da pomogne.
Upotrebljava se kao prevencija prehladama, ali je odličan i pri povišenoj temperaturi. U vidu obloga, veoma je dobar i za ženske probleme. Novija ispitivanja u Australiji pokazala su da đumbir (supstanca gingerol) ubrzava metabolizam podstičući tkivo da potroši 20 odsto više kalorija nego uobičajeno. Istraživanja Medicinskog centra u Majamiju pokazuju da koren đumbira ublažava bolove u zglobovima. Ako se redovno uzima, suzbija hronični umor, poboljšava pamćenje, a zbog stimulativnog svojstva nije poželjno uzimati ga uveče pre spavanja jer može izazvati nesanicu..

Sredstvo za umirenje stomaka: 
 Đumbir spada među najefikasnije lekove za mučninu nastalu usled kretanja-
uzeti 1 cm dugačko parče svežeg korena đumbira najmanje 20 minuta pre polaska na put.


Zaustavljanje migrene:
 Jedna trećina kafene kašičice svežeg đumbira ili sprašenog đumbira, uzeta na prvi znak migrene, može smanjiti njene simptome.


Smanjuje zgrušavanje krvi:


Otklanja zapušenost kod prehlada


Snižava holesterol:

Svez đumbir i sušen đumbir su sasvim različiti po svojstvima, kao da su u pitanju dve različite biljke.
U kineskoj medicini sušen đumbir je poznat kao Gan-Jiang,  a svež koren kao Sheng-Jiang.
Svež koren se koristi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma.
Sušen koren, koristi se za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj itd.
I sušen i svež đumbir je oficijelna biljka kineske farmakopeje i kao ekstrakt i kao tinktura.
U Kini se đumbir koristi u polovini recepata i biljnih preparata jer ubrzava reakciju biljaka
sa kojima je pomešan.




Može se upotrebiti u pripremi peciva, slatkiša, kompota, likera, piva, jela sa mesom, za kandiranje, za marinade, jela sa pirinčem, čokolada, supa od pilećeg mesa, pečurkama.
Svež đumbir može da se održi u frižideru do tri nedelje. Veće količine neoljuštenog đumbira možete staviti u zamrzivač. Tako zamrznut lako se seče, ljušti i renda. Najbolje je u jela stavljati svež. Oljuštite ga, izrendajte ili naseckajte, i tek pred kraj kuvanja dodajte ga jelu, tako će jelo imati blagu aromu, ne tako ljutu.

Englezi ga koriste za poslastice kao što su gingerbread i ginger cookies, ali i za pivo ginger bear. 
U Francuskoj se koristi za liker Canton.


Čaj od djumbira:
2 cm dugačak koren đumbira
2 kašike meda

500 ml vode
Narendani đumbir staviti  u stakleni bokal i preliti sa 500 ml ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta. Procediti, dodati malo meda i uživati...


Topla bela čokolada sa đumbirom:

Sastojci:

Broj osoba:
8 osoba

 šolja od 250 ml

  •  3/4 solje oljuštenog i iseckanog đumbira
  •  100 gr šećera
  •  65 ml vode
  •  2 l mleka sa malim procentom masnoće
  •  120 gr bele čokolade za kuvanje ili sa manjim procentom sećera, isečene na komade
  •  na vrh noža muskatnog oraha  

U veću šerpu staviti đumbir, šećer i vodu pa kuvati na osrednjoj temperaturi dok se šećer ne istopi i ne postane zlatna boja tečnosti, oko 5 minuta i češće mešajući.
Dodati mleko i isitnjenu čokoladu i mešati žicom sve dotle dok se ne pojave mehurići sa strane šerpe, ali vam ne sme provreti.Ako imate termometar možete izmeriti da vam temperatura tečnosti bude 85/90*C
Procediti tečnost, što ne prođe kroz cediljku, baciti.
Sipati u čase koje ste malo zagrejali vrelom vodom ili u vaše omiljene šolje.
Nastrugati malo muskatnog oraha preko.
Poslužiti vruće.




ENERGETSKI NAPITAK

Sastojci:
Pola kašičice svežeg đumbira (sitno iseckanog)
Pola kašičice lanenog semena (samlevenog)
Med
Priprema
Sve pomešati, dodati negaziranu mineralnu vodu, sok od limuna, grejpfruta i pomorandže.



Pivo od đumbira 1


Sastojci :
komad svjezeg đumbira
6 velikih zelenih jabuka
mineralna, gazirana voda

Napravite sok od đumbira i jabuka, dodajte gaziranu vodu tako da ukupno ispadne oko 2 l  piva.

Pivo od djumbira 2

za 4-6 osoba

- 140 gr svežeg đumbira
- 4 kašike nerafinisanog šećera od trske
- 2-3 limuna
- 1 l gazirane mineralne vode ili soda-vode
- listići sveže nane

Prvo grubo narendajte đumbir - ne morate ga ljuštiti. Narendani đumbir i dobijeni gusti sok prebacite u činiju i pospite nerafinisanim šećerom. Oljuštite koru sa 2-3 limuna, ubacite je u posudu, pa sve zajedno izgnječite i ugnjavite - ne pregrubo - tučkom od avana ili vrhom oklagije. Dovoljno je 10-15 sekundi, samo da se ukusi izmešaju. Iscedite sok iz sva 2-3 limuna i najveći deo sipajte u posudu. Dodajte mineralnu vodu. Ostavite da odstoji desetak minuta, pa probajte. Ako vam je prekiselo, dodajte malo šećera. Ako je preslatko, dodajte malo limunovog soka. Istinu govoreći ovi odnosi uvek malo variraju, pa se oslonite o sopstvano čulo ukusa. Đumbirovo pivo procedite kroz ne previše gusto sito, uspite ga u veliki bokal i dodajte mnogo leda i listiće nane.



Đumbir salata 1

Potrebno je:
100gr belog sira,
1 manji đumbir,
1 kuvano jaje,
50 gr mlevenih oraha,
2,3 kašike majoneza,
prstohvat soli,
kisela šargarepa iz turšije i
peršun.
Idelno je i kao namaz na hleb ili bruskete:za doručak, za ručak kao prilog uz neko meso,a moze  i za večeru. 
Priprema:
U odgovarajuću posudu izgnječite sir, dodajte rendani đumbir, rendano jaje, mlevene ili seckane orahe po želji, majonez i malo soli, ukoliko sir nije dovoljno slan. Sve dobro izmešajte da dobijete kompaktnu masu. Servirajte u činijama, narendajte malo šargarepe ukrasite i dodajte malo peršuna.



Đumbir salata 2 


Sastojci:
jedna cvekla ( sirova),
tri šargarepe, 
tri jabuke,
jedan limun 
i malo đumbira.
Cveklu oguliti, zajedno sa šargarepom i jabukama narendati, preliti limunovim sokom i  dodati đumbir..



Krem supa od šargarepe sa đumbirom:
Potrebno je:

500 g šargarepe
1 glavica crnog luka
7 cm dug koren svežeg đumbira
1 l supe od povrća ( ili 1 l vode i 2 kocke za supu)
100 ml sveže ceđenog soka od narandže
malo maslinovog ulja
malo muskatnog oraha
so, biber

za dekoraciju:

100 ml slatke pavlake
malo peršun lista ili vlašca ako imate
Način pripreme:
Na zagrejanom  maslinovom ulju propržiti  grubo sečen luk i koren đumbira  . Stalno mešati dok luk nije postao staklast a onda dodati i šargarepu seckanu na kockice. Posle jedno minut sam onda dodala supu od povrća, sok od narandže i pojačati vatru da brže provri . Poklopiti i kuvati dok šargarepa skroz ne omekša (oko 45 minuta).
Onda izvaditi đumbir , a supu presuti u blender, umutiti pa vratiti u šerpu i na vatru na još jedno 2-3 minuta. Začiniti solju, biberom, muskatnim orahom i skloniti sa vatre.
Umutila sam slatku pavlaku, supicu sipati u činije za serviranje, staviti  malo pavlake u svaku činiju, posuti peršun listom i uzivati..


Pileća džigerica sa đumbirom na singapurski način:

Sastojci:
400 g
pilećih jetri
2 kašike
ulja
100 g
luka
3 češnja
belog luka
1 kašika
zacina c ili vegete
1 kašičica
mlevene kurkume
1 kašika
sveže narendanog đumbira
½ kašičice
narendane korice limete
½ kašičice
karija
1
list lovora
200 ml
kokosovog mleka
200gr

krastavaca

Pileće džigerice držite 30 minuta u hladnoj vodi. Nakon toga ih procedite i očistite od žilica. Očišćene džigerice iseckajte na komadiće
Na zagrejanom ulju propržite iseckani luk, pasirani beli luk i jetrice.Dodajte vegetu, kurkumu, đumbir, koricu limete, kari, lovorov list, zalijte kokosovim mlekom i kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta.Dodajte krastavac narezan na trakice i kuvajte još 5 minuta. 
Poslužite s kuvanim pirinčem.



Čarobni napitak od đumbira by MAJA
http://kuvaricanatrapezu.blogspot.com/
 
Sastojci:
1 koren đumbira
6 šolja šećera
10 šolja vode
2 kg limuna
 Oljuštiti koren đumbira i u blenderu ga usitniti. U veću šerpu sjediniti šećer, usitnjeni đumbir i vodu. 
Staviti šerpu na šporet i grejati do ključanja. Kada proključa ohladiti i ostaviti na hladnom 12 časova (najbolje je praviti uveče , pa ohlađeno u frižideru ostaviti do narednog jutra). Nakon stajanja od 12 časova procediti kroz sitnu cediljku..
Zatim iscediti sok od limuna i sjediniti ga sa proceđenom tečnošću.

Sipati u flaše i čuvati na hladnom mjestu.

NAPOMENA:
Za ovaj recept sam koristila šolju od 2,5 dcl i dobila sam 4 ½ litra gustog napitka koji se razblažuje sa običnom vodom, mineralnom vodom, vrućom vodom, šampanjcem ili belim vinom. Odnos prilikom razblaživanja je 1/3 napitka sa 2/3 tečnosti. U toplim danima ovaj napitak razblažen s vodom veoma osvežava, a deca ga obožavaju sa mineralnom vodom. U hladnim danima i tokom prehlada razblažuje se sa vrućom vodom kao čaj jer mu se tako pojačava dejstvo đumbira pa čisti disajne puteve i podiže energiju. 

Mleko, med, vanilla, cimet i đumbir u vašoj kadi 

 

 
Pripremite sledeću smesu, dodajte u vodu za kupanje i uživajte...
U pola šolje meda dodajte dve kašike ekstrakta vanile,
tri kašike naribanog đumbira ili onog u prahu,
jednu kašiku cimeta,
i sve sastojke dobro promešajte.
U kadu dodajte pola šolje mleka u prahu i pripremljenu smesu sa medom.
Vanila, veoma prisutna u aromaterapiji , koristi se protiv depresije, a đumbir je poznati neprijatelj celulita, glavobolje i depresije. Đumbir će vam biti od pomoći I ako vas muče menstrualni grčevi ili mučnina! Eterično ulje đumbira greje, pospešuje cirkulaciju i protok krvi, te je odličan lek za bolne i umorne mišiće. Najbolji način da iskoristite njegove blagodeti je da četiri kašike sveže naribanog đumbira zamotate u pamučnu tkaninu i stavite u vodu za kupanje.

Napomena:
recepti koje sam ovde predstavila nisu moje "kreacije" vec su skinuti sa neta u vreme kad moj blog još nije bio ni  u planu, tako da nemam zabeležena imena svih autora....
Nadam se da mi neće zameriti...
photo:google.com

3 коментара:

  1. Divan i tako koristan post!Ja sam ga koristila u vidu caja prije par godina za ublazavnje tegoba koje je prozrokovao cir na zelucu,i mnogo mi je pomogao.Za drugo ga nijesam koristila ali dala si mi inspiraciju:)

    ОдговориИзбриши
  2. Mnogo volim djumbir a najvise volim da pravim djumbir hleb i kolacice :-) a i kafi i vocnim sokovima je predivan :-)

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман9. мај 2011. 02:13

    ja koristim uglavnom onaj u prahu i dodajem ga u poneka jela,salate, kolace i napitke...odlican post:))))

    ОдговориИзбриши