субота, 21. мај 2011.

Beč- grad muzej...


Na samo 600 km od Beograda, sat i po vremena leta, odnosno 8 sati vožnje -
smešten na lepom plavom Dunavu i  večito pleše svoj  valcer..
Naravno, Beč(Wien, Vienna)..
U Beč se iz Srbije uglavnom odlazi zbog odličnog šopinga u najpoznatijoj šoping ulici Marijahilfer- štrase na više od četiri kilometara, sa buticima na obe stran , zatim tu su divne radnjice u centru,
veliki tržni centri i naravno čuveni designer outlet Parndorf..
Medjutim, ima i nas kojima pri "city-breaku" , šoping bude tek druga stvar za obaviti, tek kad se pogledaju predivni muzeji..
Ovaj post posvećujem upravo muzejima u kojima sam sa mojom dragom Reneom beskrajno uživala,
a zahvaljujuci dragoj Ana-Mariji iz Beča..

Šenbrun (Schönbrunn) palata je

sagrađena na zahtev imperatora Leopolda I, za potrebe letnje rezidencije i završena je krajem XVII veka. Od tada su je mnogi vladaoci dograđivali i ulepšavali, dok konačno, po naređenju Marije Terezije, Šenbrunska palata nije uređena u stilu rokoko ere. U vreme Marije Terezije Šenbrun je bio snažan centar Austrijskog carstva i carske porodice. Osim palate i prelepog vrta, u sastavu Šenbruna nalazi se i najstariji zoo vrt na svetu, Tiergarten iz 1752. godine. Ovde se još nalaze i Oranžerija, obavezan luksuz svake evropske palate tog vremena, Palm Haus - staklena bašta sa tropskim biljkama, Pustinjska bašta, Lavirint, Muzej kočija, a posebno se svojim položajem i lepotom ističe Glorijeta, na vrhu brda iznad palate, odakle se pruža nesvakidašnji pogled na dvorski kompleks i ceo Beč. 




Hofburg
Hofburg je kompleks imperijalnih palata u samom centru Beča i zvanična rezidencija predsednika Republike Austrije. Od 1438. do 1583. i od 1612. do 1806. godine zdanje Hofburga bilo je rezidencija kraljeva i imperatora Svetog rimskog carstva, te potom imperatora Austro-Ugarske do 1918. godine.Istorijski najznačajniji eksponati se danas čuvaju u Hofburgu-riznica habzburške dinastije,medju kojima kruna Svetog rimskog carstva,kruna Austrijskog carstva,kruna sv. Stefana..
Muzej Sisi-
posvećen austrijskoj carici Elizabeti- slobodno mogu reći najslađi muzej u kom sam bila..
Priča o njenom nesvakidašnjem životu uz sačuvane lične predmete čini da osećate njeno prisustvo-
od njene četke za kosu, umivaonika, haljina do tzv. vagona u kom je ubijena..

Nacionalna biblioteka Austrije
Albertina- galerija u kojoj se, između ostalih, nalaze dela čuvenih umetnika počevši od perioda impresionizma do modernizma (Mone, Dega, Pikaso, Renoar).












Belvedere palata

koju je sagradio princ Eugen Savojski početkom osamnaestog veka za potrebe letnje rezidencije, danas je muzej i galerija, nalazi se u trećem becirku. Ima prekrasan tipično francuski barokni vrt.. Sada je Austrijska galerija Belvedere smeštena ovde sa  delima- meni najdražeg Klimta,zatim Šiela,Monea i drugih..







Hundertwasserhaus

je stambena zgrada u vlasništvu grada Beča sagrađena osamdesetih godina prošlog veka. Ova šarena i neobična zgrada obojena svim bojama, sa stotinama različitih prozora na sebi, grmovima i stablima na fasadi, sagrađena je prema ideji umetnika Friedensreicha Hundertwassera i nimalo ne odgovara uobičajenom poimanju arhitekture. Kao jedno od najkreativnijih i najoriginalnijih dela moderne arhitekture, jedna je od najposećenijih građevina u Austriji.

 



Muzejski kvart (Museumsquartier)
Bečki Kvart muzeja predstavlja jedan od najvećih kulturnih,muzejskih kompleksa na svetu.Obuhvata Muzej moderne umetnosti MUMOK-Andy Warhol,Pablo Picasso,Joseph Beuys..,

Leopoldov muzej sa impozantnom zbirkom dela iz doba Bečkog secesionizma,moderne i austrijskog ekspresionizma-Klimta,Kokoške..,Galerija umetnosti,Arhitektonski muzej,Kvart plesa i igara,Atelje 21 i Muzej za decu Zoom..









Prirodnjački muzej

nalazi se na Trgu Marije Terezije, preko puta Muzeja istorije umetnosti
svakom bih preporučila da ga obiđe
Samo tokom protekle godine posetilo ga je više od pola miliona ljudi, verovatno zbog dve izvanredne izložbe koje su dovele do ovog fantastičnog rezultata- Izložba Darvinova rEvolucija i izložbu pod nazivom Tela životinja, otvorenu 17. novembra 2010, za manje od dva meseca videlo je više od 50.000 ljudi.








Muzeji u Beču su tokom 2010.godine, postavili nove rekorde kad je reč o broju posetilaca
Pored besplatnog ulaza za mlađe od 19 godina, na porast broja posetilaca muzejima uticale su i velike izložbe tokom protekle godine. Tako je bečki muzej Albertinu tokom 2010. posetilo više od 650.000 ljudi. Samo izložbu Mikelanđelo - crteži jednog genija, sa više od 120 crteža ovog slavnog renesansnog slikara videlo je više od 320.000 ljudi. Konačno, Muzej istorije umetnosti ostvario je najveću posećenost sa neverovatnih 1.2 miliona posetilaca tokom 2010. godine.
Ja sam  predstavila samo bazu,ono što sam sama videla..
a Beč nudi mnogo više..
Već imam mnogo ideja šta ću sledeći put  obići -
jedna od tih je i
Haus Des Meers
akvarijumi i terarijumi smešteni u zanimljivom zdanju koji je nekada bio toranj protivvazdušne odbrane


i još malo bečke lepote









 a kad se umorite ...mali predah..
 i naravno sve prođe uz nezaobilaznu
photo by Rene and me

6 коментара:

  1. Odlican text sa isto tako dobrim slikama!

    ОдговориИзбриши
  2. love the pics!:)
    Im your new follower,would love if you follow me back :)
    http://cosmopearls.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман22. мај 2011. 16:38

    sve je toliko lepo .eto bila sam na domak Beca jer sam zivela u Italiji ali nisam ga posetila i mogu reci da mi je sada,posle ovih tvojih fotohrafija bas zao...idi pteuzmi nagradicu na mom blogu:)))

    ОдговориИзбриши
  4. Ovaj Beč je, zaista, divan. Prije ili kasnije, nadam se da ću ga vidjeti. Ja sam zaljubljena u Italiju, ali mnoge karakteristike germanske kulture su fascinantne i bilo bi dobro aplicirati ih na ove južne krajeve.

    ОдговориИзбриши