четвртак, 15. септембар 2011.

Viktorijanska devojka...






Viktorijanski stil se razvio u Engleskoj za vreme vladavine kraljice Viktorije (1837.-1901.) i obuhvata promene u modi, arhitekturi, književnosti, likovnoj umetnosti. Novi materijali iz novoosvojenih  britanskih kolonija omogućili su uvođenje  nekih novina: svetlijih boja, pojavu gume i slične.
Viktorijanski stil nikada nije izašao iz mode, po mom mišljenju. Primeniti ga danas potpuno, možemo samo kad krenemo na maskenbal ili ako živimo u Japanu ,ali segmentno se može nositi itekako.
Zakopčana do grla, čedna a seksi - idealna kombinacija. Jedna od mojih modnih asocijacija na viktorijanski stil su šareni kaputi od teškog brokata sa čvrstim kraganama, košulje  sa karnerima, prefinjena  teška čipka. Sto se čipke tiče, nju treba pažljivo koristiti jer u suprotnom možete izgledati jeftino ili previše seksi npr. u kombinaciji sa nekom kratkom suknjom, sintetičkim ili šljaštećim materijalima---ne nikako--.







Tema ovog posta jeste viktorijanski stil,
  tačnije jedan njegov novi pravac, 
koji se svakodnevno nosi na ulicama Japana već više od 10 godina -Lolita.


Međutim, onog momenta kada je ovaj trend počeo da se širi, modna industrija je preuzela primat u proizvodnji "ulične mode“, zarađujući na tome milijarde dolara. Japan je postao najinovativnije i najveće nacionalno tržište, a stilovi nekada postaju toliko ekstremni i avangardni, da sve više liče na haut - couture (visoku modu) koja se samo gleda na svetskim modnim pistama. 

Mada obuhvata najrazličitije stilove i teme, Lolita je postala najprepoznatljiviji stil među japanskim devojkama. Japanke svoju kosu farbaju u plavu i smeđu boju kako bi bile što „slađe“. Razlikuju se gotik Lolita koja inspiraciju crpi iz Viktorijanskog stila sa svom gotskom ikonografijom, zatim slatka Lolita u ružičastim haljinicama koje liče na haljine za decu, sa temama omiljenih princeza iz bajki i plišanim igračkama. Tu su i pank Lolita koja ponekad izgleda potpuno ludo, a ne predaje se ni izgled klasične Lolite. 

Jeste blesavo,ali meni se sviđa ta njihova sloboda i otkačenost. Volela bih da su i kod nas ljudi malo slobodniji kad je odevanje u pitanju, što koloristički, što stilski.






Najbolje je sa reči preći na slike..
Na ovom japanskom sajtu, pronašla sam mnogo divnih, inspirativnih stvarčica, poprilično nosivih 
( parcijalno) ...Ima samo jedan problem, neću skoro u Tokio i Osaku, pa ne znam kako da ih kupim ?
Al' ako neko ide--- neka mi kupi sve ovo što je na slikama i miso pastu pride:))



































































































































































































































































































































































Ako vas cipelica ipak odvede do Japana 
ovako izgleda njihov show - room




VICTORIAN MAIDEN  nalazi se tačno tu :)))





http://www.victorianmaiden.com/gallery/gallery.html,

3 коментара: