уторак, 15. мај 2012.

Jagodina, bez jagoda...



*In giro per Serbia*

Putopis iz Srbije


Danas prepričavam nedavni izlet do Jagodine, 
doskora sasvim običnog srpskog gradića, a danas ipak znatno  iznad proseka. 
Evidentan je napredak, izgradnja sadržaja zabavnog i kulturnog karaktera. Za to je naravno zaslužna gradska vlast, koja je napravila tzv. samoupravu, sistem mera i zakona, koji je većini stanovnika doneo boljitak. Tako danas, Jagodinci imaju plate bolje od srpskog proseka, česte strane investicije i nova radna mesta, sve veću posetu turista zbog sadržaja koji većini gradova u okruženju nedostaje, kao što su ZOO vrt, veliki Aqua park za decu i odrasle, brojne muzeje i sl. 
Kroz Jagodinu prolazi elektrificirana železnička pruga duplog koloseka kojom se srednja i centralna Evropa povezuju sa južnom Evropom i Azijom, a tik pored nje je međunarodni auto put E-75. 
 Istina je da Jagodina ima odličan geografski položaj, da je smeštena pored autoputa, ali i da tamo ipak neko ko voli svoj grad, zavodi red. I to je za svaku pohvalu... Moje mišljenje!!!

Jagodina se nalazi na reci Belici u srednjem Pomoravlju, u  kotlini između nižih planina Juhora, Crnog Vrha i Gledićkih planina.
Jagodina je u bivšoj Jugoslaviji nosila naziv Svetozarevo. To ime dobila je po Svetozaru Markoviću ,1946. godine.  
Na referendumu 1992. godine, vraćeno je staro ime Jagodina.
Čudna mi čuda, nigde jagoda:)

Poreklo ovog naziva legenda vezuje za jagode ili devojku Jagodu ...
''Romantičari, maštari, pominju krčmaricu Jagodu, sa dvorima i hanom na Crvenom bregu iznad groblja, u čijem je podnožju raslo selo, nazvano po njoj Jagodina. Krčmarica Jagoda je, kazuju njeni poštovaoci, po suncu služila goste a pod sjajem meseca, sa 40 razbojnika, napadala i pljačkala bogate karavane kraj Carigradskog druma. Trajalo bi to do u beskraj, da i legenda nema kraj, pa se veli da je u jednoj pljački srela mladića, pred čijom je lepotom zadrhtala njena razbojnička ruka. Iznevereni prijatelji su je pustili da ga povede u svoje dvore, ali joj izdaju nikada nisu oprostili. Jedne noći nestao je u plamenu Jagodin han, nad čijim se zgarištem, u mrklim noćima, godinama čulo njeno jezivo kikotanje. Stariji pamte da je kraj groblja postojao komad neobrađenog zemljišta, koji se do skoro nazivao opštinska utrina, a nekad davno Jagodina livada. U vreme Turaka, od seoceta u podnožju Crvenog brega, izrašće njihovo naselje, koje će nazvati Jagodina palanka, pa otuda docnije i ime Jagodina''.izvor wikipedia


Šta treba posetiti u Jagodini

 

1. Aqua park

 nalazi se u najlepšem delu grada u okviru sportsko turističkog kompleksa potok ''Đurđevo brdo''. 

Sadrži 6 bazena za sportske i rekreativne aktivnosti sa vodenim atrakcijama za decu i sistem tobogana ukupne dužine oko 400 metara. Olimpijski bazen je opremljen za održavanje plivačkih i vaterpolo takmičenja po FINA propisima. Akva park zauzima prostor od 30.000 kvadratnih metara.  Pored njega se nalazi parkiralište za 1.000 automobila, kompleks teniskih igrališta, igrališta za košarku, rukomet, mali i veliki fudbal, odbojku i odbojku na pesku, karting, kao i restorani, picerije, poslastičarnice. U neposrednoj blizini su ZOO vrt "Tigar" i gradsko izletište Potok sa letnjom pozornicom gde  gostuju najeminentniji umetnici Srbije. Akva park je udaljen od centra grada oko 2 kilometra i do njega se može doći i turističkim vozićem.  

Radno vreme Akva parka je 10-18 h.

 

 

 2.Zoološki vrt

 

 

 Otvaranjem jedinog ZOO vrta južno od Beograda, Jagodina je svakako postala jedan od značajnih turističkih centara u Srbiji. U njemu se nalazi preko 80 vrsta životinja: bengalski tigrovi, lavovi, leopardi, pume, medvedi, lavovi, zebre, kamile, kenguri i mnoge druge.Ambijent ZOO vrta je divno uređen i prostire se na površini od oko 2 ha. Ispoštovani su  visoki svetski standardi,sa obučenim vodičima, pešačkim stazama, klupama za odmor,sa dosta hladovine, cvećem, restoranom sa baštom, brzom hranom, pićem i sladoledima. Nalazi u okviru kompleksa Gradskog parka Đurđevo brdo i do kompleksa se može doći turističkim vozićem ili sopstvenim kolima:)

cena ulaznice je 200 dinara za odrasle, a deca do 5 godina ne plaćaju ulaz

 


 

 

3.Muzej voštanih figura 

 

 

Muzej Voštanih figura je otvoren 2008.godine. Prvi je te vrste u Srbiji, a jedan od 6 u Evropi.
Prostire se na 450 m2, ima 28 figura u stalnoj postavci. Trenutno su svoje mesto našle figure voljenih, poštovanih i onih koji su ostavili trag u našoj istoriji, a u planu su još mnoge.
Do sada je muzej obišlo preko 10000 ljudi iz raznih krajeva sveta. Donator je profesor  Vladimir Tomčić iz Beograda, a autori atelje porodice Radović.
Nalazi se u zgradi JASSA, odmah pored Aqua parka i 100 metara od ZOO vrta.
Ulaznica 150 dinara za odrasle.






''Voštane figure Srbije' je izložba koja predstavlja najvažnije ličnosti naše istorije, kulture, nauke i sporta. Želeli smo da napravimo vremeplov, zamrznutu sliku vremena u kome živimo. Pored izloženih figura,   predstavljeni su, takođe, originalni kostimi, oružije, kopije retkih knjiga, makete manastira i ratne zastave. Želeli smo da predstavimo vreme i okruženje u kome su velikani Srbije živeli i radili.''




sv. Sava
car Dušan Silni

knez Lazar

Jefimija


hajduk Veljko Petrović

Karađorđe

junak Čegra-Stevan Sinđelić



knez MIloš Obrenović
Filip Višnjić


Vuk Karadžić i Dositej Obradović
patrijarh Arsenije III Čarnojević

prota Mateja Nenadović
Njegoš

Nikola Pašić
Petar I Karađorđević
najgenijalniji Srbin -Nikola Tesla


Tito

ne ponovio se,Slobodan MIlošević

neponovljivi ,prerano otišao,Zoran Đinđić
obožavani pisac Ivo Andrić
  pesnikinja Desanka Maksimović


glumac Pavle Vujisić

najvoljeniji  patrijarh u Srba,Pavle

košarkaš Sale Đorđević
košarkaš Vlade Divac

 i naš ponos, teniski broj 1,
Novak Đoković,
mada mislim da je tvorac ove voštane figure, mogao i više da se potrudi,
ipak Nole zaslužuje bolju voštanu figuru, ovo kao da  je njegov koščatiji, stariji, daleeeki rođak:)

 

 

 4.Muzej naivne i marginalne umetnosti

Posebno mesto u kulturnom miljeu Jagodine i spisku objekata spomenika kulture zauzima Muzej naive,
koji je prva muzejska ustanova za naivnu umetnost u Srbiji, osnovana 1960. godine u Jagodini, pod nazivom Galerija samoukih likovnih umetnika.Likovna zbirka MNMU broji oko 2.500 dela
 (slika, skulptura, crteža i grafika).   
Muzej naive je postao nosilac očuvanja i afirmacije slikara naivaca, ne samo sa ovog područja, već i cele Jugoslavije, 
u skorije vreme i sveta.
 Stalna postavka Muzeja, mnoge monografije, katalozi, veliki broj izlozbi u zemlji i inostranstvu ostaće trajna i vredna svedočanstva o likovnom nasleđu našeg naroda .Od poznatih imena u Muzeju su izlagali svoje radove Janko Brašić, rodonačelnik Oparićke škole naive,  Josip i Ivan Generalić, Ivan Rabuzin, Josip Lacković, mnogi slikari Kovačićke škole naivne umetnosti i mnogi drugi.   Pored Galerije i Muzeja naivne umetnosti, u Jagodini postoji i radi i nekoliko privatnih galerija koje daju poseban pečat kulturnom stvaralaštvu grada.
Muzej je smešten u prelepoj zgradi, sa žutom fasadom, preko puta železničke stanice
Karta za odrasle je 150 dinara.





 u prizemlju je prijemno odeljenje sa prodajnim eksponatima, a u produžetku naiva stranih autora









 u suterenu su smestena dela slikara naivaca sa naših prostora


Janko Brašić,Portret ćerke







 i kao šlag na Jagodinskoj torti, sa jagodama naravno, al ih ne videh...
( apel nek neko napravi nešto jagodičasto kao suvenir makar, 
kad već pravih jagoda ne beše 
ni kad im je vreme)

u trenutku moje posete na spratu, retrospektivna izložba
Vojkana Morara – Dozivanje anđela

Retrospektivna izložba slika, minijatura i skulptura Vojkana Morara, jednog od vodećih predstavnika naivne i marginalne umetnosti Srbije.
Autentičan, fascinantan svet slika ovog umetnika, iako poput svojevrsnog angelarijuma gotovo u potpunosti posvećen jednom motivu, nosi neočekivano bogatstvo suptilnih kreativnih varijacija istovremeno prefinjenih i intenzivnih likovnih doživljaja.
Izložbu prati dvojezični katalog.
 Autor izložbe i kataloga: Ivana Jovanović, kustos MNMU.
  izložbu upotpunjuje projekcija filmova Vojkana Morara: Anđeli i boje, Između neba i boja, Anđeli i Angelscapes.







iskreno sam oduševljena radom ovog umetnika, pogledajte delić te lepote
mada to je ipak nešto posebno kad se vidi uživo, pa zato kažu da on slika slike koje mogu gledati i slabovidi ili slepi jer zahvaljujuci posebnim teksturama dobijaju mogućnost da osete sliku na sebi ... 
Ideju mu se rodila prilikom posete Domu slepih u rodnom Pančevu...





Bela Šuma,2010.ulje na platnu

Dozivanje anđela,2009.ulje na platnu


Izvor anđela,2008.ulje na platnu
Koren ljubavi,2010,ulje na platnu
više o Moraru i njegovim radovima pročitajte na njegovoj fb stranici


... i bez jagoda, sve je bilo veoma slatko i kratko...
tako da nameravam da nastavim moj jagodinski putopis nekog toplog letnjeg dana 


7 коментара:

  1. Tako mi se dopada ovaj post.U pravu si po pitanju napretka ovog mesta.Da je sreća pa da sva mesta tako procvetaju u SRbiji.Što se tiče muzeja voštanih figura drago mi je što su u mozeju rpski velikani,jer tako posetioci mogu da upoznaju našu kulturu i istoriju.

    ОдговориИзбриши
  2. Bila sam u Jagodini dok se jos zvala Svetozarevo :)
    Iako je glavnokomandujuci ovog grada predmet opste sege, oni idu napared a sve ostalo stoji :]

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Samo da te pozovem da se pridruzis tagu. Sve smo nekako zaboravile Safona, a ti slovis kao strucnjak za doticnog ;) A i mrzi me da ponovo editiram tekst.. ko zna cega cu se jos setiti u medjuvremenu :))

      Избриши
  3. Ja uvek kazem svaka cast Jagodinskoj vlasti. Ovaj mio gradic se toliko razvio, i to za vrlo kratko vreme! Bila sam u muzeju i u neizbeznom zooloskom vrtu, u aqua parku... mislim da je ovo divno mesto za vikend ili neki izlet! Divan putopis kao i uvek!!!! Zelim ti lep dan!!:)

    ОдговориИзбриши
  4. Zoo vrt, jako bih sada zelela da sam tamo negde sa slonom, lavom, zebrom i milion zeka~~))
    Jagodina je izgleda simpaticno mesto, super, ali muzej vostanih figura mi je zastrasujuci, jer niko ne lici ma sebe.Tito ima smo uniformu pravo ostalo je sve fake.
    Steta sto ih nisu malo bolje pogodili u faci!!

    ОдговориИзбриши
  5. Jagodina, s jagodama ili bez njih ima dosta toga da pokaže gostu namjerniku. Voštane figure nisu potpuno uspjele, iako je zamisao dobra.

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман23. март 2013. 21:00

    Few understand the ramifications of site redesign on ranking.
    The first is always to place text links at the bottom of
    the homepage to your main internal pages. Try in order
    to avoid a whole heap of keywords, a great idea is always to have 8 or less keywords.


    my weblog seo link robot

    ОдговориИзбриши