петак, 11. мај 2012.

Izlet u Orašac...

*In giro per Serbia*

 

 


Putopis iz SrbijeIstina da živimo u finansijski siromašnoj zemlji, ali nije istina da se ne može baš nikuda otići...
Verujem da čovek prvo treba da upozna svoju zemlju, da otkrije njene skrivene lepote i da u njima češće uživa,
 pa onda obavezno i ostatak sveta..
Ja sam zaista svesna da u Srbiji postoji ogroman broj ljudi koji nema naviku da putuje, a i kad se reši da putuje, ode negde izvan granica, a ceo život živi pored nekog divnog predela, a da ne zna da postoji, a još manje da ga je obišao. Trošak je samo benzin i muzejska  karta, koje su kod nas prejeeeftine. Ne preterujem, lično sam se uverila u takve slučajeve. Mada činjenica je i da se to polako menja, tj. da mi 'mlađi' to drastično menjamo na bolje..

Ja sam imala sreću da sam za vreme studiranja Geografskog fakulteta, obišla uzduž i popreko Srbiju, vođena najboljim  našim cenjenim profesorima.
Imali smo jednu knjigu koja se zvala 'Putevima Jugoslavije, tj. Srbije', koju smo poprilično pratili, i onda na ispitu npr. iz Turizma, odgovarali svojim putopisom na zadatoj relaciji.. To je bilo stvarno predivno, i priče koje su nam profesori divno prenosili, i ono što  smo na tim 'putevima' videli, kako smo se družili, i još najlepše koliko je to sve negde ostalo urezano, da pamtimo i da nikada ne prestanemo  da putujemo, istražujemo, sve to proširimo na još dalje, nove predele, kulture, da u tome uživamo ..
Zato nastavljam da beležim i objavljujem svoje detaljne  nedavne foto-putopise iz Srbije,
možda nekom zatreba ideja za izlet...


Nakon Oplenca, moji dečaci i ja, odosmo u Orašac...
Pomenuću njegovu istoriju, jer je lepo posetiti upravo ta mesta, ali ću vam predložiti i još neke atrakcije koje ovo selo pruža,
kupanje ili etno trpezu, sve zavisi šta kome treba..
Nama je trebalo sve skupa...
 Na 7 km od  Aranđelovca, i 70 km od Beograda, razmešteno na pitomim brežuljcima,
nalazi se jedno malo ali veoma čuveno selo..Čuveno po čojstvu i junaštvu...
Orašac - mesto gde je podignut I srpski ustanak protiv Turaka, mesto gde su Srbi u jednom bili složni i pod vođstvom jednoga, bili kao jedan.
Orašac je mlado naselje, zasnovano u prvoj polovini XVIII veka, tačnije u vremenu austrijske okupacije severne Srbije (1718-1739), kada se u nju doseljava srpsko stanovništvo nadajući se da će pod hrišćanskom upravom imati bolji život. Selo je verovatno dobilo ime po orasima kojih je ovde oduvek bilo.
Selo Orašac je nastalo oko Orašačkog potoka. Kasniji doseljenici naseljavali su se na brežuljcima između Vrbljaka i Misače. Zbog toga je danas Orašac selo razbijenog tipa podeljeno na zaseoke i grupe srodnih kuća. Glavni deo sela se nalazi na putu Mladenovac-Aranđelovac
  U ovom istorijskom mestu , na Sretenje Gospodnje 15.febraura 1804. godine podignut je Prvi srpski ustanak,
pa se zato  smatra kolevkom moderne srpske države.
Na ulasku u spomenički kompleks sačekaće Vas lokalni vodič koji će Vas povesti u obilazak ovog kompleksa, koji sačinjavaju: crkva sa drvenim zvonikom, spomen-škola, bista Vožda Karađorđa kao i spomen-česma. Do spomen –česme koja se nalazi u samoj Marićevića jaruzi se dolazi uređenom stazom gde ćete videti mesto narodnog zbora, gde je Vožd Karađorđe podigao ustanak. Kompleks je proglašen za zaštićeno kulturno dobro i svrstan je među kulturna dobra od izuzetnog značaja za istoriju i kulturu srpskog naroda o kome se stara Fond „Prvi srpski ustanak”. Memorijalni kompleks možete posetiti svakoga dana od 9-17h , a nedeljom od 9-13h.

a ako se umorite od naše nimalo jednostavne i lepe istorijena samo 1km udaljenosti od memorijalnog kompleksa, na samom vrhu brda, u istom selu Orašcu,
nalazi se etno restoran sa smeštajem

 

 

Karađorđev vajat

 

 

Ovde možete prenoćiti u autentičnom ambijentu srpskog vajata (imaju ih nekoliko),
u miru, tišini, zelenilu,
buditi se i uživati u jutarnjoj kafi sa pogledom na predivnu okolinu,
sedeti na klupicama ispred svakog vajata i možda posmatrati zalazak sunca (ako zalaske više volite),  koji je stvarno čaroban , kao da se sunce miluje sa ovim oblim, pitomim brdima, u toj tišini ...
a vi samo gledate, ne progovarate, pijete svoje vino  u tom magičnom trenutku, i želite da potraje što duže, kao da će nešto od te lepote zalaska i predela preći na vas i ozariti vas...
ako ste maštalica i znate da se prepustite čarima prirode, sigurno da ćete biti omamljeni, što od sunca , što od vina
jer u vinu je istina (In vino veritas) :)
zatim, itekako uživati u šumadijskim specijalitetitima domaće kuhinje, uz rakiju i pomenuto vino,
zatim možete uživati u domaćoj pogači, siru, kajmaku i pršuti, u prasećem i  jagnjećem  pečenju (pod sačem),
u tradicionalnoj  srpskoj čorbi kakvu su pravile naše bake..

A kad krenete svojoj kući, ako vam se posreći ili se dopadnete gostoljubivim domaćinima, možda vam se može desiti (kao nama) da dobijete vruću pogaču da ponesete kući.
Celim putem je mirisala, i jeli smo je dva dana, bukvalno.. Nema  konkurenciju u Kragujevcu.


Dogradnjom postojećeg vajata, etno krčma, u okviru koje se nalazi i letnja bašta, je  objekat od 150 kvadratnih metara sa 70 mesta.
Na čistom seoskom vazduhu, na nadmorskoj visini od 380 metara, uz predivne šumadijske pejzaže, gde se odmaraju oči i duša, turistima su na raspolaganju vajati i kuća sa 15 ležajeva. Vajati, stari u proseku 200 godina, su prenešeni iz okolnih sela Vrbica, Vinča, Dragolj i Saranovo i u potpunosti renovirani. Uz drvene krevete i podove, restaurirane plakare i ostali enterijer iz prohujalih vremena, tu su televizori i moderno uređena kupatila.


cenovnik sa sajta - maj 2012.
 • Noćenje     10 evra
 • Noćenje i doručak     12 evra
 • Dnevni odmor     10 evra
 • Pun pansion     22 evra 


 Ako ste umorni od urbanog života i želite da, makar na kratko, pobegnete od buke i vreve, saobraćajnog haosa i svakodnevnih problema, posetite etno selo „Karađorđev vajat“” i uživajte u iskonskom miru netaknute prirode.
Kao što rekoše domaćini:''Kojekude Srbijom prođi,u Karađorđev vajat dođi''...
 sigurno ćemo još mnogo puta bar na pogaču i kajmak doći, a onda se lako i zanoći:))


i još jedan predlog, a u istom selu
 za ljubitelje wellnessa
na 1km udaljenosti od memorijalnog kompleksa Orašac

Aleksandar Wellness Center

 

 


Villa Aleksandar je smeštena u jednom od najlepših krajeva Šumadije, u blizini magistralnih puteva , na svega 65km od Beograda, a opet tako izdvojena i ušuškana u miru orašačkih brežuljaka.
 Predstavlja savremeni oblik hotelijerstva pogodan za sve vrste odmora, porodičnog boravka, vikend aranžmana, poslovne sastanke i proslave.


Na raspolaganju ja sledeći sadržaj:

 •  u vrelim letnjim danima   otvoreni bazeni ville Aleksandar
 • jahanje rasnih konja
 •   bilijar sala i sportski tereni za košarku, tenis,mali fudbal i rukomet
 • konferencijska sala sa kompletnom opremom za sve vrste sastanaka
 • 20 moderno opremljenih soba 
 • i 4 vile  Loreana, Sara, Lejla i Olivera izgrađene u duhu tradicionalnih objekata stare Šumadije  
 • crkvica
 •  I naravno, ništa bez dobe hrane,zato uživanje upotpunjuje restoran-vajat koji pored gostoprimstva i tople šumadijske dobrodošlice nudi širok spektar specijaliteta domaće kuhinje 
 • (sir, kajmak, suvo meso, domaća rakija…). Meni je baziran na internacionalnoj kuhinji ali akcenat je dat  domaćim specijalitetima.
 Premda bazeni u vreme naše posete još nisu otvorili svoju kupališnu sezonu za ovo leto,
ja sam posudila neke slike sa sajta kako je na bazenima u sred leta...

 fotogalerija sa zvaničnog sajta Zadovoljni???
iskreno, mnogo toga lepog u jednom šumadijskom selu
ako vam se dopala ideja o izletu u Orašac, slobodno je ukradite:)))

4 коментара:

 1. Na ovim slikama sve izgleda prelijepo. Ja sam bila samo na Zlatiboru i u Beogradu, pa ovako, kroz tvoje postove, otkrivam i druga zanimljiva mjesta.

  ОдговориИзбриши
 2. Citam,gutam i posle ostajem bez daha.Divnoooooo!

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман14. мај 2012. 15:26

  Excellent Working Dear Friend Nice Information Share all over the world.trendy cycle shops london.God Bless You..bicycle shops in west london - bicycle shops in west london
  http://usedcycleshoplondon.blogspot.com/2012/05/trendy-cycle-shops-london-bicycle-shops.html

  ОдговориИзбриши
 4. Hello dear,
  maybe you would like to follow each other's blogs with GFC or via bloglovin? or even both?

  wolffashion.blogspot.com

  have a nice day!
  gV

  ОдговориИзбриши