субота, 05. мај 2012.

Popodne na Oplencu...

*In giro per Serbia *

Ako ste se zasitili brzog ritma, gradske gužve, mirisa vrućeg asfalta (a leto još  nije), i često razmišljate o nekim vremenima kad se niste ni rodili, sa ubeđenjem da je tada sigurno bilo mnogo bolje i lakše  živeti ,a još ako preferirate romantična mesta, sa duhom aristokratije svuda okolo, onda vam je potreban hitan predah 
a ja znam  savršeno mesto za vas

 

 

Oplenac  u Topoli


''U središtu zatalasane Šumadije, u srcu Srbije obasjane suncem, obojene svim bojama od svetlo zelene, tamno zelene, do šljiva plave; od žute kao dunja do kardinal crvene, koja se kupa u slatkim sokovima grožđa i različitog voća koje po ukusu samo ovde rađa. Na sve strane gde pogled dopire, prostire se beskrajna vizura pitomih brda i proplanaka okićenih bogatim darovima prirode.
 Topola je dobila ime po imenu drveta (Topola, Populus alba). Po predanju, račvasta i kriva stabla bila su vrlo pogodna da se od njih pravi oplen-drveni deo na seljačkim kolima, pa otuda naziv Oplenac.
Inače i sam naziv Šumadija znači zemlja šuma. Dakle, putnik koji se obreo u Topoli našao se u centru predela koji je priroda izdašno podarila svakovrsnim biljnim pokrivačem i plodovima. 
Na kamenitom brdu Oplenac, obraslom krivim šumarima (vrsta hrasta), bio je krajem XVIII veka slobodan zahvat šume. Na njihovim padinama su se nalazili Karađorđevi vinogradi i, niže prema gradu, voćnjaci. Ova dominatna tačka u zatalasanom reljefu Šumadije pruža izvanredan pogled na  okolinu .
Današnju varošicu Topolu osnovao je Karađorđe Petrović 1781. kao centar oko koga se pobunjeni narod okupljao.Gradnjom utvrđenog grada 1805.-1813.Topola je postala značajno strateško naselje i Karađorđeva prestonica, pa otuda i želja i vezanost njegovih naslednika za Topolu.
Stupivši na presto svojih predaka, posle majskog prevrata 1903 god. u kojoj je grupa nezadovoljnih oficira-zaverenika, okupljenih u tajnoj organizaciji pod nazivom “Crna ruka”, likvidirala dinastiju Obrenovića, kralj Petar I Karađorđević je revnosno prionuo da unapredi zapušteni grad i podigne zadužbinu u Topoli.
Samom dolaskom na presto, kralj Petar I Karađorđević čini da mali grad Topola koji ga vezuje za pretke dobija značaj u tadašnjoj Srbiji i kasnije u Jugoslaviji. Grad se odeva u sasvim drugo ruho. Zadržava se istorijski izgled grada, onakav kakav je bio i za vreme njegovog dede Karađorđa Petrovića, s’tim da se u grad ulažu značajna sredstva na izgradnju novih objekata i na osavremenjavanju infrastrukture. Na brdu Oplencu na čijim se padinama nalazi Topola u vreme kralja Petra grade se novi objekti u zadužbini koja danas nosi naziv po imenu kralja Petra. 
Trenutno, Oplenac je park muzej u okviru koga se nalaze crkva Sv. Đorđa, vila kralja Aleksandra I Karađorđevića, vila kraljice Marije, Hotel Karadjordje, kuća kralja Petra. Svi objekti su pod zaštitom i autentični su''.


 Moji dečaci i ja odlučismo da jedno popodne provedemo na Oplencu i evo naše foto ture, sa uputstvima i opisima...


približavamo se TopoliDivan mali grad, sa prelepim stablima drveća i opojnim mirisom bilja koje tu raste još od vremena Karađorđevića. Udaljen je od Beograda 80 km, od Niša 220, od Subotice 280 km.


 Kupovinom jedne ulaznice od SAMO !!!300 dinara možete ući na 5 lokacija -
Karađorđev grad, Muzej Kralja Petra, Vinogradareva kuća, Kraljevska vinarija, Mauzolej - crkva sv.Đorđa
moje mišljenje je da je stvarno sramota da ulaznice za ovoliko muzeja, vila i mauzolej budu samo 300 dinara, ukupno, bez obzira na krizu ili čime se već to pravda.. Sve ovo  treba održavati, plaćati kustose i podići na viši nivo.
Koga muzeji i kulturna baština ne zanimaju, on muzeje neće posetiti ni da je ulaz slobodan, a ko zna vrednost toga, razumeće višu cenu. TOLIKO..
a sad  da nastavimo ...

 

 

 

1. Vinogradareva kuća
na severnoj padini Oplenca, zidana u tradicionalnom šumadijskom stilu
Danas je ovde muzej i legat poznatog srpskog slikara Nikole Graovca
 zatim laganom šetnjom kroz park nastavljamo prema sledećem muzeju, usput stalno zastajkujući zbog slikanja 
čitav photo session sa mirišljavim žbunom u ovom slučaju:)

 

 

 

 

2. Petrova kuća

ili Kuća Kralja Petra I, danas muzej-galerija sa tematskom postavkom vezanom za dinastiju Karađorđević, 
sa slikama Paje Jovanovića,Uroša Predića i sl.
fotografisanje strogo zabranjeno!!!
zato smo slikali okolinu u kojoj smo uživali nakon uživanja u lepotama i eksponatima ovog muzeja
Trebam li vam reći da je na mene najjači utisak ostavila slika Paje Jovanovića - 
Kraljica Marija Karađorđević 

 

3.Mauzolej - crkva sv.Đorđa


Crkva Sv. Đorđa predstavlja zaštitni znak Oplenca i Topole. U hramu se nalaze dva sarkofaga : u severnoj pevnici sarkofag Kralja Petra I , ktitora crkve , a u južnoj pevnici sarkofag Vožda Karađorđa, prvog vladara obnovljene Srbije i rodonačelnika dinastije Karađorđević. Svaki posetilac hrama na Oplencu, ne može da ostane ravnodušan prema mozaicima koji krase zidove ovog mauzoleja. Ceo mozaik sastoji se od 725 slikanih kompozicija, na kojima se nalazi 1500 figura. Ukupna površina mozaika je 3500 kvadratnih metara, sa 40 miliona raznobojnih staklenih kockica, koje imaju 15000 raznih nijansi boja. Kripta hrama je takođe jedinstvena, jer je namenjena za sahranu umrlih članova dinastije Karađorđević. Kripta se nalazi pod celom crkvom Sv. Đorđa. U kripti se nalazi 39 grobnica sa nadgrobnim pločama od dečanskog oniksa, na Oplencu je sahranjeno 22 člana dinastije Karađorđević.
Radno vreme zadužbinskog kompleksa na Oplencu je od 8-16 časova. nakon posete mauzoleja, idemo stazicom iza crkve, koja nas dovodi do predivnog vidikovca 
uživamo u popodnevnom suncu sa pogledom na Kraljeve vinograde


 

 

4. Kraljeva vilaKralj Petar je 1914. godine izabrao ovo mesto za zidanje svoje vile, no završetak gradnje 1923. kralj nije doživeo.
U Kraljevoj vili je od povratka u domovinu živeo princ Tomislav Karađorđević (1928-2000).
Danas je ovaj objekat pod nadležnošću Vlade Srbije, a u njoj povremeno odseda i porodica NJKV prestolonaslednika Aleksandra. 

 

 

 5.Kraljičina vila - vila Kraljice Marije

 

Kraljičina  vila, Seoska kuća i Vila prinčeva, 
su nazivi za istu vilu sagrađenu 1926. godine.
U njoj nje najčešće odsedala Kraljica Marija sa prestolonaslednikom Petrom i prinčevima Tomislavom i Andrejom. 
Vila je okružena šumom, koja naglašava njenu jednostavnu lepotu, 
a u blizini je bazen.
Danas je pod nadležnošću Vlade Republike Srbije. 

6. Karađorđev grad

 

Karađorđev grad, restaurirani konak sa kulom, crkva sa zvonikom, škola u kojoj je danas Narodna biblioteka ''Radoje Domanović''

 

 

 

 

Danas se u Topoli, kao ostaci Karađorđevog grada, može prepoznati Konak sa kulom koja je pretvorena u muzej Voždovih ličnih stvari i oružja iz njegovog vremena. Tu je i crkva Presvete Bogorodice, poznatija kao Karađorđeva crkva. Ova građevina izuzetno je skladna i rustična. Unutrašnjost joj je bogato oslikana, a ikonostas je u duborezu. U prostoru u kome dominira spomenik Karađorđu i danas se može prisustvovati bogosluženju.


spomenik Karađorđu, delo Petra Palavičinija

u muzeju  su izložene slika sa tematikom I srpskog ustanka 
veoma priznatih umetnika, među kojima je i naš vršački slikarski genije Paja Jovanović.

Planirali smo i da posetimo Kraljev podrum, ali pošto je on radio do 18 h nismo stigli
i onda smo se uputili Karađorđevim stopama u ustanički Orašac,
a o njemu u sledećem postu.
 

  ''Pokaži mi kako svome narodu i svetu daješ priče i pesme 
koje želiš da deca naše dece zapamte,
 a ja ću tebi pokazati kako se ja trudim, 
ne da promenim svet, 
nego da ga volim.''
 (Oriah)
 

6 коментара:

 1. Sve kraljevske porodice su znale odabrati divna mjesta za svoj boravak, meni za oko, međutim zape onaj rascvjetani grm, divota (slaba sam na cvijeće, šta ću).

  ОдговориИзбриши
 2. Meni je to najlepsi deo Srbije :) Ima nesto posebno u Oplencu..
  Dobro ti stoji ovo kestenje a onaj grm je trebalo da spakujes i poneses :))

  ОдговориИзбриши
 3. Ijao koliki post :
  )
  Uzivala sam u svakom milimetru.
  Sve kako treba.
  Pravi mali putopis :)
  Nisam tamo bila nikada ( :( ) ali gledajuci i citajuci tvoj posto osecam se kao da sam i ja provela vikend tu :)
  Super super super ♥

  ОдговориИзбриши
 4. Divan putopis kao i uvek!:) Jos dok sam bila u osnovnoj skoli posetila sam ove predele, i nicega se sem crkve Sv. Djordja ne secam!:) Kako je lepo cuti da na ovaj nacin provodis svoje slobodno vreme sa najdrazima, i videti sve ove slike na tvom blogu!:)

  ОдговориИзбриши
 5. Hvala ti na ovoj pisaniji.Uvek nas obogatis svojim tekstovima i slikama.

  ОдговориИзбриши
 6. Prelepo , svaka cast , odlican post !:) Jos jednom si dokazala da se tvoj blog izdvaja iz mase !:)

  ОдговориИзбриши