субота, 27. јул 2013.

Kleopatrino ostrvo, (antičko) Cedrae ili (tursko) Sedir ...



Tragom jedne legende, odlazim na jedno ostrvo.
A legenda kaže: ''Rimski vojskovođa Marko Antonije, sa željom  da venčanim poklonom obraduje Kleopatru VII, nakon što je pristala da se uda za njega,  naredio je da se na jedno ostrvo u Gokova zalivu,  gde će provesti medeni mesec, iz Egipta doveze 60 brodova posebnog peska.''

Ostrvo Sedir, antički Cedrae, na kom su, kako se veruje, hiljadama godina ranije Kleopatra i Marko Antonije proveli srećne trenutke njihove ljubavi, poznato je danas   kao Kleopatrino ostrvo.

Nalazi se u Gokova zalivu  i najveće je od tri ostrva na kojima se nalaze ostaci antičkih građevina. Poznato je da se prvobitno  zvalo “Cedrae”, od vrste drveta - kedar,  koje je prekrivalo ostrvo i okolinu.  Pored imena Kleopatra, ostrvo se naziva još i imenima Ostrvo pesme (Siir Adasi), Ostrvo ljubavi (Ask Adasi), Ostrvo medenog meseca (Balayi Adasi).
Danas na ostrvu prekrivenom drvećem maslina, pored prirodne lepote, pažnju turista privlače i ostaci antičkog teatra, agore i antičke luke iz helenskog i rimskog doba.


Pesak na ovom ostrvu je prelepe svetlo žute boje, najsitniji koji sam ikada videla..
Poznato je da ovaj posebni pesak postoji na samo na dva mesta u svetu i poseduje zanimljive karakteristike. Kažu da  gori na vatri, u mineralnoj vodi se uvećava i kreće se kada se posmatra pod lupom. Jedna od stvari koju svakako vredi videti na ostrvu je i neopisiva lepota i prelivajuće tirkizne nijanse mora koju mu daje boja peska. Poznato je da se sličan pesak nalazi i u regiji Crvenog mora. Ostalo je uverenje da je ovo pesak koji sam sebe stvara i obnavlja.





Kleopatra VII i Marko Antonije
  


 Dakle, ovo je ostrvo posebno jer ga je  stvorila jedna ''ljubav'' prema jednoj posebnoj ženi.
Ne možemo se a ne zapitati kakva je bila ta Kleopatra VII, koju su rimski hroničari izvrgavali ruglu, baš kao i sve kulture sa kojima su bili u sukobu, a koje su im prethodile. Pripisivali su joj razvrat, a da o tome koliko su oni bili čedno društvo, ne vredi ni razmišljati, pripisivali su joj korišćenje okultizma i još štošta.
Pravo da vam kažem, ništa im ja ne verujem. Mrzeli su je jer su je se bojali, a bojali su je se jer intelektualno nije bila za potcenjivanje. Bila je spremna na sve da sačuva svoju zemlju, pa je tako u te svrhe  osvojila  neosvojivog Julija Cezara, rodila mu sina, a nakon njegovog ubistva, kad je i njen život bio doveden u pitanje ''zavodi'' ili zavoli Marka Antonija, sa kojim je imala troje dece. Nažalost, oboje su tragično završili svoj život.






 

Kako doći do Kleopatrinog ostrva?


Za početak odlepršajte  do Turske, regija - pokrajina  Mugla, inače područje sa najviše Plavih zastava u Turskoj,u blizini Marmarisa, u zalivu Gokova. Iz sela Camlik ili Gokce, brodići od 10 h ujutru voze do Kleopatrinog ostrva, i onda nakon pola sata vožnje tim prelepim zalivom, koga zapljuskuje plavo, toplo Egejsko more, ugledaćete splet ostrva. Jedno od njih je Kleopatrino. Ulaznica je 10 TL po osobi, deca ne plaćaju ulaz. Pod zaštitom je, obezbeđenje kao u muzeju visokog ranga. Na ostrvu možete ostati ceo dan ili nekoliko sati. Nema smeštaja, hotela, apartmana i kuće Naomi Kembel, kako se pisalo  da ima kuću u obliku oko boga HORUSA (to tamo ne postoji, za sad). Ima toaleta, tuševa, mini bar, sendviča, drvenih ležaljki, maslina, palmi i raznih insekata. Za malu decu obavezno ponesite hranu i napitke, a možete i za sebe, jer tamo nema nekog izbora.

Ukoliko dođete u prvoj jutarnjoj turi, kako smo mi uradili, moći ćete da nađete ležaljke u prirodnoj hladovini stoletnih maslina, kedrova, i stvarno bezbrižno provesti sunčane sate.
Pošto je bila nedelja, posle 13h je nastala takva gužva, što stranih, što domaćih turista, tako da je bilo stvarno veoma živahno.
Pesak se ne sme izneti, a od nedavno, je ograđen deo po kom se čak ne sme ni gaziti, jer su shvatili da pesak ''misteriozno'' nestaje sa turistima. Vraćaće vas da se isperete sve dok vide pesak na vašem telu.
Ipak je to pesak donet za Kleopatru, pa se mora ispoštovati njeno kraljevsko visočanstvo.
U svakom slučaju, bez obzira na ta ograničenja, koja treba razumno shvatiti u cilju očuvanja ostrva i jedinstvenog peska, ovo ostrvo je na mene ostavilo ogroman, ''ošamućujući'' utisak, uvek bih otišla ponovo, što i vama želim, ako niste, da ga posetite što pre, dok ima peska ...






.
luka Camlik iz koje kreću brodići do ostrva Sedir


tu se kupuju karte za vožnju brodićima







predivan Gokova zaliv, zapljuskije ga Egej, uglavnom je nenaseljen zaliv, teško pristupačan putevim, ali zato raj za brodiće.



ostaci antičkih gradova


stižemo na Kleopatrino ostrvo

10 TL po osobi


boje sve lepše


Kleopatrina plaža! a na njoj nema nikoga, stigli smo među prvima, sreća, sreća, radost :D











PAŽLJIVO silaziti jer je veoma klizavo sa ove strane



i potom najfiniji pesak


nezvani gost ...





i onda posle nekoliko sati, počinje gužvaaaaa







Do sledećeg putopisa,
ljubbb

6 коментара: