уторак, 30. јул 2013.

Reka Dalyan, ostrvo kornjača i likijske grobnice - daily trip from Marmaris or Fethiye...



Turtle Beach, King Tombs, Mud Baths and DalyanRiver

Tema ovog putopisa biće moj jednodnevni izlet iz Marmarisa ili Fetija, koji sa manjim razlikama iz kog pravca dolazite i u kakvoj organizaciji podrazumeva: vožnju brodom, usputna kupanja u prelepim uvalama, zatim posetu tzv. Ostrvu kornjača, kupanju na istom, potom ukrcavanju na manje brodiće kojima krstarimo deltom reke Dalyan, uživanju u pogledu na uklesane LIkijske grobnice u stenama, zatim još krstarenja zelenom rekom okruženi ševarom,  da bi potom naišli na prelepo naseljeno mesto, izletište i najzad se zaustavili  u jednoj od najpoznatijih turskih sumpornih banja. Tu  smo se propisno izmazali, kupali nakon rečne, morske, i u termalnim vodama, a potom ''podmlađeni'', okrepljeni vratili se na brodić, pa na naš veliki brod koji nas je još par sati vozio prelepim Sredozemljem. 
Omađijana svim utiscima, predelima, suncem i vetrom, utonuila u plavetnilo sa svih strana i muziku koja se uklapala u celu atmosferu, gotovo da nisam primetila vesele  delfine koji su  pratili naš brod, skakutali okolo. Dok sam došla sebi, našla fotoaparat, delfini su se sakrili. Opet se ja prepustim sunčanju, kad ono vrisak engleskih turistkinja prenu me iz dremke,  dve ajkule pokazaše svoju lepotu i ''da nisu samo sitne ribe''  u ovom moru plavom...
Pejzaži za pamćenje, ogromne kornjače, ostrvo koza,  zečeva, na horizontu  Rodos - tako blizu, a tako daleko, 
jedna od onih ekskurzija sa kojih kad se vratiš ne možeš da zaspiš, što od slatkog umora, a mnogo više od utisaka koje ne možeš da presložiš i vraćaš ih ponovo i ponovo, da bi što duže zapamtio u uživao u zadovoljstvu da si video ono o čemu si maštao, čitao, učio.

cena izleta brodom  Express Neptun 30 TL po osobi
uključuje ručak, transfer dolmušom do hotela, sve vožnje brodom i brodićima, usluge vodiča, ulaz i kupanje u lekovitom blatu sumporne banje
vodič Emre je stvarno veliki profesionalac, ljubazan, predusretljiv, 
pošto naše dete ne jede ribu,  oni su nam na brodu spremili ono što je on mogao da jede.
 
Vodiči su pričali na ruskom, engleskom i turskom jeziku.





Vožnja ''velikim'' brodom 

 

 

iz luke Marmaris,
 brod se zove ''Neptun'', i za svaku je preporuku, što se tiče organizacije, usluga vodiča, cene, svega..










 zaustavljamo se u nekoj lepoj uvalici, sa prelepom vodom da bi se kupali










 posle dva, tri  sata vožnje serviran je ručak

 prelazimo na manji brod

 odlazimo na Ostrvo kornjača, jedinstveno mesto u Turskoj na kojem se mreste i polažu svoja jaja gigantske morske kornjače Caretta Caretta.




Ostrvo kornjača - Turtle's island







  Reka Dalyan  izvire iz jezera Kojđeiz. Duga je 12 km i uliva se u Sredozemno more. Ovo je mesto gde se reka Dalyan uliva u Sredozemno more








 dok idemo prema uređenom delu plaže, ja se pitam da li je ovo plaža ili pustinja koju zapljuskuje more?










 uživanje u talasima i mekanom, žutom ''tepihu'' od peska










 okupani, nastavljamo dalje brodićima koji nas čekaju





 neke male avanturiste  je ljuljuškanje talasa uspavalo




 dok neki ''drugi'' ne bi zaspali nikako, taman posla da nešto propuste :D





 

 

Likijske grobnice





 dok reka Dalyan meandrira, mi uživamo u vetru i bojama, i onda prvo kroz trsku vidimo Likijske grobnice




 skačemo na noge ''lagane'', da bi ih što bolje uslikali





 slušamo priču  i divimo se tom odvažnom narodu Likije, najzagonetnije drevne antičke republike, kulturološki različite  od ostatka antičkog sveta. Poznato je da je glavni grad ove republike bio Ksantos , i da su stanovnici dva puta izvršavali masovni samopokolj, da ne bi pali u ruke neprijatelja živi. Prvi put usled najezde Persijanaca i drugi put pod naletom Rimljana pod komandom Bruta, koji je bio zapanjen odvažnošću ovog naroda, do te mere da je vojnicima zagarantovao nagradu za svakog stanovnika Ksanta koga uhvate živog.





Likijci su verovali da čovek posle smrti ne treba da ide u zemlju, nego ka nebu. Grobnice  uklesane između zemlje i neba bile su  idealno rešenje. Ovo je  specifičan  način sahranjivana dinastije kraljeva grada Kaunosa koji je tu egzistirao u 4. veku pre nove ere. Osim kraljeva, tu su sahranjivani i robovi (male rupe koje se vide na slici) kako bi i u zagrobnom životu mogli služiti svojim gospodarima..







Nakon tog zadržavanja, nastavljamo krstarenje rekom Dalyan, i pred nama se pojavljuje gradić Dalyan, restorani, šetališta pored reke, splavovi za odmaranje...







Krstarenje rekom Dalyan









iskrcavanje sa brodića i odlazak u termalnu banju







procedura u banji: prvo tuširanje, mazanje blatom, sušenje blata, ispiranje blata, pa zatim još jedno ispiranje od strane njihovih ljudi ledenom vodom, i onda ulazak u bazen sa termalnom vodom. Koža je zaista divna i sjajna nakon ovog tretmana.









simpatična uspomena sa krstarenja, njihov fotograf vas slika, i onda ako vam se dopadne slika, vi je kupite za uspomenu na Dalyan, a ako vam se ne dopada, ostaje njima za uspomenu na vas :D


nazar boncugu, evil's eye













jedna turska porodica krabama mami kornjače i onda mi turisti  uživamo u nesvakidašnjem prizoru






polako se vraćamo natrag u Marmaris






prepuni  utisaka koje tek sada stižemo da podelimo, 
sa željom da nekom budu od koristi :)

7 коментара:

  1. Zaista zastaje dah od ove ljepote, a meni, bogami, i od cijene, jer ja ovde ne mogu ni dva sladoleda za te pare pojesti, sve kontam da nisi zaboravila jedan broj :)

    ОдговориИзбриши
  2. Da, draga moja! Znam koliko je skupa bella Italia, čudila sam se posle posete Milanu, kako vi preživljavate tamo sa onakvim cenama :( Turska i dalje nudi najviše za najmanje para, i što se tiče cene smeštaja i hrane i izleta, na moje veliko zadovoljstvo, što je tako. Samo nek potraje:)

    ОдговориИзбриши
  3. Ne mogu da verujem da je proslo punih 10 godina od moje posete Daljanu :) Jesu i vam rekli da se prvi deo Indijana Dzonsa snimao oko grobnica (dok je jos smelo da im se pridje)?
    Secam se naseg vodica Bosanca, kad je video izraz mog lica na ulasku u banju i genijalne recenice : "Smrdi k'o sejtan, ali radi" :)))

    ОдговориИзбриши
  4. Putovanja u neka egzoticna mjesta su prava poslastica zivljenja. Ovakvi prizori ostaju u memoriji zauvijek!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja volim da kažem da su putovanja naše bogatstvo koje nam niko ne može oduzeti. Uvek su tu sećanja, a bogme i fotke :)

      Избриши