недеља, 22. јануар 2012.

Pletenine...ili hvala ti, bako...



Crveni pleteni džemper, 
asocijacija na detinjstvo, na zimski raspust proveden na selu, na crveni nosić , vruću pogaču i mnogo radosti.... 
Onda sam odrastala i nisam imala vremena i sluha za avanturu zvanu  pletenje.  (Iako su mi obe bake bile majstori rukotvorina)
No sada, poželim mnogo pletenih stvari za sebe, za moje dete i poželim da nešto uradim sama.. Ali, avaj ne znam da pletem.. 
Kad bih mogla  vreme  da  vratim, 
sigurno bih bolje slušala svoje bakice i njihove lekcije o štrikanju, heklanju  :(







Pametnicama koje su pažljivo slušale svoje  bake koje su bile voljne da  pokažu kao se pravi dupli bod i koja vuna je dobra za koji rad, ovo je savršena prilika da ispletu  model po svojoj želji. Ranije je pletenje bilo deo tradicije koja se po ženskoj liniji prenosila sa kolena na koleno. Džemperi, rukavice, šalovi gotovo da se u to vreme nisu ni kupovali. Uostalom, najčešći pokloni koji su se tada od baka dobijali, bili su upravo ručno pleteni komadi odeće.
 Ja sam nedavno dobila poklon  - pletenu rolku i mnogo mi se dopala, a tek kako je topla...


 moja pletena rolka by Smilja


Pletiva su ponovo u trendu. Ali ne među bakama. Modna industrija  je  posegla za kvalitetnom vunom i ručno ispletenim kreacijama.
Pletene stvari su simbol topline i ljubavi. Takvi komadi odeće vas asociraju na to da je reč o proizvodima napravljenim od srca. I oni se, kada ih obučete, nalaze upravo uz vaše telo.

Danas ne možemo hodati obučeni u narodnu nošnju, ali možemo izvorni ornament preneti na neku pleteninu i tako sačuvati i po koji stari motiv...
Nedavno sam otkrila jednu fb stranicu, na kojoj sam našla mnogo zanimljivih ideja vezanih za ručni rad tj.pletenine, verujem da ćete i vi naći nekog svog pletenog favorita.























photo:fb page Gok Kusagi
google.com

5 коментара:

  1. potpuno se slazem s tobom ja sam se ponovo zaljubila u pletene stvarcice jos da znam sama da pletem pa gdje bi mi bio kraj,odlican blog <3

    ОдговориИзбриши
  2. Od pletenih stvari nikada se nisam odvikla.Moja mam strika i navika nosenja strikanog je od malih nogu.Nikad se ne moze kupiti, kako se lepo moze izstrikati, bar ja tako mislim.Ideja ima pregrst, samo igle i doooobra vuna!

    ОдговориИзбриши
  3. Zaista si pravi majstor da iščačkaš zanimljive stvari na internetu :). Ovi modeli su prelijepi.

    ОдговориИзбриши
  4. Pletivo, jako volim i bas mi se dopadaju slicice!!
    Volim Vas blog jer je interesantan i pratim te od kada ste posetili moj blog i napisali da i vi mene pratite, ali vas nema u mojm clanovima jos uvek~~(((

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман6. март 2013. 23:07

    Divne pletene i heklane stvari se mogu naći u Beogradu, u TC Eurocentar.
    Ima ih i na FB:http://www.facebook.com/striksesoris

    ОдговориИзбриши