Evropska nedelja prevencije raka grlića materice 23- 28. januar 2012
U Srbiji svake
godine od malignih oboljenja oboli oko 32.000, a od posledica ove
bolesti umre 20.000 osoba. Imajući u vidu ovakav mortalitet, rak
predstavlja drugi po učestalosti uzrok smrti posle bolesti srca i
krvnih sudova. Istovremeno, saznanje da su maligne bolesti u velikom
broju slučajeva izlečive ukoliko se otkriju na vreme, opredelilo je
Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Republički zavod za zdravstveno
osiguranje da saglasno Nacionalnom programu usvojenom od strane Vlade
Republike Srbije pokrenu nacionalnu kampanju „Srbija protiv raka“.
Cilj ove kampanje je smanjenje broja novoobolelih i broja umrlih od
malignih bolesti, što je moguće postići ukoliko se kod građana razvije
svest o značaju i ulozi preventivnih pregleda.
Zato, svima treba reći:
„Redovni pregledi su najbolja zaštita i mogu da spasu život!“
Zato, svima treba reći:
„Redovni pregledi su najbolja zaštita i mogu da spasu život!“
Nedavno sam dobila ovaj tekst, moram pomenuti, prosledila mi ga je, pre svega jedna divna žena, a zatim predani i požrtvovani doktor iz beogradskog Doma zdravlja Zvezdara, koja ima vremena i strpljenja da svojim pacijentima i mailom šalje uputstva o ishrani i očuvanju zdravlju - dr Bogdanka Čabak
verujem da bi nekom tekst mogao biti od koristi
'' Nedovoljno
aktivan imuni sistem dovodi do povećanja rizika od karcinoma, infektivnih
bolesti bakterijskog i virusnog porekla, simptoma opšte slabosti i hroničnog
umora (Chronic Fatigue Syndrom). Najbolji način za postizanje i održavanje
adekvatnog imunog sistema je pravilna ishrana i odgovarajuća fizička aktivnost.
Bazično
poželjna ishrana se odnosi na: sveže voće i povrće,morsku hranu, cela zrna
žitarica, jezgrasto voće – naročito orasi, leguminoze (pasulj, grašak, bob),
soja, riba i riblje ulje, maslinovo ulje i u manjim količinama belo meso, mleko
i mlečni proizvodi i alkohol.
POVRĆE
Preporučuju
se sve vrste svežeg povrća. Brokoli na prvom mestu, zatim kupus, kelj i karfiol
su, zahvaljujući supstanci sulfopharane (pojačava produkciju enzima ll faze
koji uništavaju potencijalne karcinogene) veoma poželjna hrana. U delovima Kine
gde je kupus svakodnevna hrana, karcinomi dojke su skoro nepoznati.Šargarepa,
slatki krompir (zbog sadržaja karotenoida, beta-karotena i dr.) između ostalog
štite od karcinoma pluća, prostate i pankreasa. Pasulj, grašak, kukuruz,
visokim sadržajem vlakana (fiber) pomažu detoksikaciju organizma i znatno
umanjuju rizik od karcinoma debelog creva. Beli luk (zahvaljujući supstanci
allyl sulfides koja limitira produkciju enzima l faze, najodgovornije za razvoj
potencijalnih karcinogena) je jedno od najmoćnijih sredstava za borbu protiv
karcinoma kao i podizanje imuniteta uopšte. Preporučuje se svakodnevna upotreba
belog luka i radi prisustva selenijuma ( selenijum je, uz vitamine A, C i
E esencijalni antioksidant koji smanjuje
rizik od karcinoma, srčanih bolesti i poboljšava funkciju imunog sistema
uopšte) i koji je u zemljama bivše Jugoslavije i okolnim zemljama deficitaran u zemljištu.
Pored antioksidantnog dejstva, beli luk prevenira srčana obolenja, snižava
holesterol i krvni pritisak i sprečava infekcije svih vrsta. Smatra se
najmoćnijom namirnicom za očuvanje zdravlja. Crni luk takođe deluje protiv
infekcija a i sadrži selen. Paradajz ima dovoljno lekovitih dejstava da
opravdava naziv rajske biljke. Količina antioksidansa lycopena u paradajzu je
velika , ne gubi se kuvanjem tako da su sokovi i kečap isto efikasni. Veoma je
značajan za neutralizaciju toksičnih agenata, odgovornih za uništavanje DNA.
VOĆE
Preporučuju
se sve vrste svežeg voća. Jabuke (najbolje dve) je potrebno jesti svakodnevno,
najviše zbog sadržaja pektina koji ima sposobnost smanjivanja holesterola u
krvi. Jabuka je najbolji lek protiv arterioskleroze i masnoća u krvi, u
istom smislu je jabukovo sirće jos
efikasnije. Grožđe se takodje preporučuje, što češće i u što većoj količini.
Resveratrol, sastojak crnog i crvenog grožđa , zaustavlja rast tumora u već poodmakloj
fazi ( ne dozvoljava rast krvnim sudovima u tumoroznom tkivu i time zaustavlja
rast tumora - mehanizam sličan onom na koji delije i paradajz ). Istu supstancu
sadrži i crno vino koje još , drugim mehanizmom, utiče na smanjenje masnoća u
krvi tako da se preporučuje svakodnevno, ali u vrlo ograničenim kolicinama.
Francuzi imaju za trećinu manje srčanih napada od Škotlanđana, i jedni i drugi
piju alkohol, samo što Francuzi piju uglavnom crno vino. Bitno je naglasiti da
već količina vina veća od dve čase dnevno nanosi više štete nego koristi i dovodi
organizam u zonu visokog rizika za obolevanje od mnogih drugih bolesti.
,
JEZGRASTO
VOĆE, SOJA, ŽITARICE , ZAČINI
Orasi, bademi
i kikiriki su bogati mononezasićenim masnoćama čime štite arterije od
sužavanja, nagomilavanja holesterola i, posledično, utiču na smanjenje krvnog
pritiska.Sadrže antioksidanse, te se predlaže što češća upotreba, 30-50 gr
dnevno.Laneno seme sadrži veliku količinu poželjnih omega-3 masnih kiselina
koje mehanizmom kompeticije uklanjaju iz ćelija masti odgovorne za potpomaganje
razvoja karcinoma. . Soja je namirnica koja značajno povećava otpornost
organizma i doprinosi smanjenju rizika od karcinoma dojke (Soja sadrži
isoflavone, slabe estrogene koji blokiraju estrogenske receptore i time
smanjuju mogućnost nastanka tumora dojke i prostate.Kao i ruzmarin,
šargarepa,paradajz i grožđe, soja sadrži
Cox-2 inhibitore koji sprečavaju rast novih krvnih sudova u tumorskom
tkivu a time i rast tumora). Žitarice: pšenica, kukuruz, ovas, ječam i druge ,
ukoliko se upotrebljavaju kao cela zrna, imaju detoksikacionu moć i značajne su
u prevenciji karcinoma, naročito debelog creva .Đumbir je začin koji povećava
otpornost organizma. Šipak, kamilica, kopriva i peršun imaju istu osobinu.
MESO, RIBA,
MLEKO I MLEČNI PROIZVODI, ULJE
Sa aspekta
imuniteta meso nema veliki značaj. Sa aspekta rizika od karcinoma meso nije
dobro došlo.Može se jesti ,dva do tri puta nedeljno i to belo meso. Crveno meso
kao i suhomesnate proizvode treba izbegavati. Sa ribom je obrnuta situacija,
ona se preporučuje što češće i što u većoj količini. Ukoliko je to teže
ostvarivo, potrebno je uzimati riblje ulje. Upotreba masnih kiselina (već pomenute
omega-3) kojima obiluje riba, naročito masna riba i riblje ulje su najbolji
način da se smanje izgledi za obolevanja srca. Preporuka je redovno jesti ribu,
bar tri puta nedeljno.Mleko je potrebno koristiti svakodnevno i to sa
redukovanim masnoćama i u obliku jogurta. Stare sireve i kačkavalje treba jesti
u vrlo malim količinama. Ulja i masnoće, bilo biljnog ili životinjskog porekla
, potrebano je što manje koristiti u ishrani. Jedino ulje koje se preporučuje u
većoj količini je maslinovo, sadržaj mononezasićenih masnoća ga čini jakim
sredstvom protiv bolesti srca i krvnih sudova.
Radi
izuzetnog značaja antioksidanasa potrebno je zapamtiti namirnice koje ih sadrže
u najvećim količinama:
Vitamini A,
C, E i selenijum se nalaze u belom i crnom luku, brokolima, kelju, prokelju,
karfiolu, renu, celeru, šargarepi, kupusu, paprici (crvenoj), tikvi, repi,
pasulju, soji, pšenici, ječmu, orasima, bademu i kajsiji.
Minerali: selen
u pilećem mesu, mleku, belom i
crnom luku, pšenici i kukuruzu; cink u pivskom kvascu, pečurkama, ribi, soji,
pasulju i žitaricama; hrom u kvascu, krompiru sa korom, žumancetu, džigerici i
svežem povrću; gvožđe u džigerici, pasulju, peršunu, tunjevini i spanaću; bakar
u džigerici, bademima, orasima, pečurkama, pasulju, pšenici, zobi, raži i
grašku. ''
photo:google.com
Mislim da je veganska ishrana najzdravija, mada je poprilično teško mijenjati stečene navike.
ОдговориИзбриши