петак, 2. децембар 2011.

Pin-Up devojka...







Znam jednu  devojka koja je uvek aktuelna i zanimljiva - krupne oči ima, savršenu liniju a la peščani sat - uzak struk, solidni kukovi, raskošno poprsje, umiljata i poslušna, kao da pogledom kaže:
''Tvoja fanatazija - to sam ja''.  Iako je sex simbol, ona je uvek dobra devojka, koja nekako lako zapada u nezgodne situacije, bilo da joj nestašni vetar diže suknju ili joj nešto ispada iz ruke, ona se saginje i skromno otkrivajući posmatraču svoje podvezice ili neki deo tela, pravi grimasu koja kaže ,,Ups!”.
Pitate se ko je ta tako zgodna i neophodna???
To je PIN-UP devojka



 Pin-Up umetnost se, u danas prepoznatljivom obliku, pojavljuje u Velikoj Britaniji u vreme Drugog svetskog rata. Čak i u viktorijansko vreme postojale su razglednice  sa sadržajem koji bismo danas nazvali  pin-upom. Zanimljivo je da se ljudima koji imaju potpuno različit ukus u pogledu žena , sviđa isti tip - PIN-UP. Kao što se tip PIN-UP devojke menjao vremenom od tipične 'venera' građe, preko twigy; tako se menjao i karakter i poruke koje su slale sa plakata.
20.- ih i 30.- h godina PIN-UP devojke su bile kan-kan ili kabaretske igračice, mahale sa plakata ili se pojavljivale u muškim magazinima;
u II svetskom ratu, dizale su moral vojnicima, koji su njihove slike nosili sa sobom da ih greju u hladnim noćima,
50-ih godina PIN-UP devojka je bila ljupka, vredna ženica zaposlena u fabrici ili u sred nekog kućnog spremanja. Kako prolazi vreme, PIN-UP devojka je sve slobodnija, samosvesnija i glamuroznija. Cveta kinematografija koja upravo veliča ovakvu ženu i ističe Merilyn Monro, ranjivu plavušu raskošne građe.
70.-ih PIN-UP modeli imaju dugu kosu, obavezan cvet u kosi, sviraju gitaru, uglavnom kampuju.
PIN-UP devojke često nose tačke, jarke boje, kaiševe, šorceve i visoke štikle sa platformama a ponajviše korset, nasleđen iz 17. i 18. veka, najlon čarape i brushalter čijom upotrebom je  pokrenuta revoluciju u odevanju i izgledu moderne žene. Kada su markentinški magovi uvideli popularnost koju ovi crteži imaju kod publike, počinju da se utrkuju i bore za usluge Pin- up umetnika, koji bi stvarali atraktivne  slike zgodnih devojaka koje su korišćene za reklamiranje raznih proizvoda, od osvežavajućeg pića do auto- guma. Sa rastom potrošačke moći rasla je i popularnost Pin- Up umetnosti.
 Jedna od najpoznatijih Pin -Up modela bila je Beti Pejdž,  ikona fetiš fotografije i sasvim drugačijeg karaktera od svih ostalih Pin - Up devojaka koje su dotad bile  “stidljive”. Beti je bila Crni anđeo, seksipilna i dominantna, idealan model za crtanje Pin Up strip heroina. Njena crna kosa i kratke šiške su postale obavezan deo imidža svake Pin-Up devojke, pa je tako Beti Pejdž proglašena za kraljicu Pin- Up umetnosti.   Tako nastaju likovi poput Maks Flejšerove - Beti Bup, koja se pojavila 1930. kao lik iz stripa i animiranih filmova. Svojim specifičnim glasom i izgledom je očarala ceo svet i njena popularnost traje sve do današnjih dana.
Sa razvitkom filmske industrije, lansirane su
i prve holivudske  zvezde  za kojima su ljudi uzdisali i čije su slike sekli iz novina i kačili na zid.  Jedna od najpopularnijih ranih Pin - Up devojaka bila je čuvena plavuša sa nogama od milion dolara - Beti Garbl. Njene slike su bile gotovo obavezan sadržaj u ormarićima američkih vojnika, a najpoznatija je bila ona na kojoj je Beti u jednodelnom kupaćem kostimu fotografisana sleđa, pokazujući svoje duge noge koje su postale njen zaštitni znak. Još jedna holivudska glumica  je postala inspiracija i prototip ovog pokreta, zanosna brineta, Rita Hejvort. Ova Njujorčanka grešne  lepote je svrstana od strane Američkog filmskog instituta u listu najvećih zvezda svih vremena. Bujna talasasta kosa, uska haljina sa otvorenim dekolteom,duge satenske rukavice, muštikla i krzno, to je bio njen prepoznatljiv imidž, koji je kasnije mnogo puta sa više ili manje uspeha kopiran.
Ono što je karakteristično za slike Pin-Up devojke je da su u kratkom vremenskom periodu postigle ogromnu popularnost, a zatim i postale inspiracija za nastanak novih, fotografija. 
Pin-Up estetika je do danas aktuelna. Kako u modernoj popularnoj kulturi, burleskni primer  igračica Dita fon Tiz, koja propagira korsete, ekstravagantni striptiz u gigantskoj čaši šampanjca i sama priznaje da je njen uzor Beti Grejbl, tako i u svakodnevnom životu, možemo zapaziti njenu popularnost i uticaj na stil mnogih poznatih ličnosti koje je koriste kao pouzdano oružje pri građenju svog imidža.. Izvor - creativeartmagazine.rs

Da li je Pin-Up devojka uvek toliko interesantna zato što je prototip savršene žene
ili zato što takva ne postoji, pitanje je sad...


Danas, na sreću, postoje čitavi sajtovi specijalizovani da vam ispune svaku Pin - Up željicu,
tj. da od vas naprave savršenu Pin - Up ženicu




















4 коментара: