среда, 30. октобар 2013.

''Peto carstvo'' u Kruševcu gradu - izložba skica, crteža i kostima Olje Ivanjicki za Monu...





Povodom obeležavanja 14.oktobra – Dana oslobođenja Kruševca, u organizaciji Narodnog muzeja Kruševca, Fonda Olge Olje Ivanjicki i Modne kuće MONA,  početkom oktobra 2013. godine u Kruševcu je otvorena izložba skica, crteža i kostima, najpoznatije srpske slikarke dvadesetog veka, Olje Ivanjicki
 pod nazivom „Peto Carstvo“.
Odakle ovaj naziv, jednom je Olja objasnila:

“Saznajem da je Hegel istoriju čovečanstva podelio na četiri carstva – orijentalno, grčko,rimsko i germansko. Bilo je više nego čudno da odonda nema nijednog novog carstva, jer uslov carstva je ideja slobode koja se plaća krvlju i žrtvom i onaj ko je dao najveću žrtvu ima pravo na umsko carstvo. Pitala sam zar nema nijednog  carstva od tog 18. veka. Shvatila sam da ovaj prostor ima pravo na PETO CARSTVO. Dato je najviše žrtava  u krvi i za slobodu i to se radi oduvek , skoro do današnjih dana. A posle najveće žrtve dolazi do vibracije univerzalnog polja inteligencije, tj. stvaranja superstring polja. Onda nastupa imperija uma – PETO CARSTVO. Imamo pravo na Peto umsko istorijsko  carstvo.
A onda sam  tiho , bez velike pompe i najave poslala u svet tu poruku preko mojih crteža i grafika, na stotine, koje su sve nosile jedan skromni naslov  ”Peto carstvo i beogradska škola mišljenja”.
To je brend koji nam niko ne može oduzeti na koji mi imamo pravo. Srbija ima pravo da ima jedan intelektualni brend…” (Olja Ivanjicki, Politika ,2007)

........................................................

Svoje viđenje  Petog Carstva u  ovoj kolekciji,  Olga Olja Ivanjicki, slikarka, vajarka, arhitekta, dizajner, mislilac i pesnikinja, prikazala je kroz šest istorijskih segmenata kroz 69 skica, crteže, 42 fotografije i kostime koji su po njima rađeni i premijerno prikazani neposredno pre nego što se preselila se u carstvo duha 24. juna 2009.
Tada 2009. u Beogradu ih nisam mogla pogledati, mada sam nameravala, jer sam bila u porodilištu, :) ali zato mi se posle par godina ukazala prilika i razlog više da posetim moj rodni grad - Kruševac.


revija za Monu,  umetnička kolekcija


Izložba adekvatno medijski propraćena u Kruševcu, osoblje muzeja veoma ljubazno, nasmejano.
Jednom rečju - zadovoljstvo.


Dušanova carska Srbija, Lazareva Srbija, vladarske odore, krzna, dijademe, porodični grbovi, dijademe, crvena i purpurna, kraljevsko plava i zlatna, kristali...
Srpski ratnici kako ih je videla Olja - Miloš Obilić, Kosančić Ivan, Toplica Milan, braća Jugovići..
Posebni nadahnuće su joj bili Kosovo i božuri. Ptica kos, po narodnom verovanju, zloslutnica, oličenje demonskih sila, koju je Olja predstavila kroz crne kostime sa perjem, kristalima i crveni božur kroz haljine u formi stilizovanog cveta, koji je po našoj mitologiji crven jer je nikao na Kosovu, od krvi palih junaka.


Saradnici na realizaciji kolekcije “Carstvo”  su bili kreatori Mone – Kristina Gajić i Ana Leković koja je autor tašni.Tašne  za kolekciju Carstvo predstavljaju neobičan spoj savremenih elemenata oplemenjenih  motivima sa fresaka srpskih manastira. Dakle, ''freske, Vizantija'' na torbama i odeći nekoliko godina pre D&G...

Sem ''carske'' Srbije možete se kostimima i skicama ''teleportovati'' u neka druga vremena, posetiti ruski dvor, pogledati kako je videla Puškina, rusku aristokratiju, Njegoša, vladiku Danila Petrovića, Nikolu Teslu, Saru Bernard i Mata Hari na balu kod Tesle i mnoge druge njoj zanimljive ličnosti.






galaktičko ljubičasta boja za uvod, Olja je tako često koristila, nekako sam sigurna  da je volela...


...''Nikola Tesla je toliko veliki u svojoj ideji za dobrobit čovečanstva, koje to nimalo nije iskoristilo, jer možda je došla pre vremena, kao i mnoge druge ideje, da sve što možemo je da ga se sećamo, da ga poštujemo, volimo ga i divimo mu se kao da je među nama i  sada.''... Olja o Nikoli Tesli





Nikola Tesla, Mata Hari



Marlen Ditrih



ruski dvor

kostimi ruske carske dame

Puškin


Njegoš

Vladika Danilo Petrović





 Najlepši deo izožbe
srednjevekovna Srbija - kostimi i crteži






prelepi detalji na carskim haljinama

ovoj sam se vraćala nekoliko puta, kakvi detalji, kakva energija

Car Dušan



Lazar i Milica Hrebeljanović

Anđeo Novog Doba

kostim za Milicu Hrebeljanović

kosovska inspiracija - junak Jugović i kostimirani ''kos''

kosovske '' ptice''




Olja je, kažu, umela da slika u zanosu po 20 sati bez prestanka, da ne bi pokvarila čaroliju nastajanja slike. Govorila je da nijedan dan nije vredan ako je bez crte, ili bez reči, i zato je uvek nešto radila - slikala ili crtala ili pisala ili vajala.
Kažu da je volela da joj neko čita satima dok  ona slika, i to bi onda bile njene izabrane knjige o istoriji sveta, o tajnama, o misterijama, vanzemaljcima, novim dimenzijama. Onda bi ona na taj način  u svoje slike ''utkala'' neku enigmu iz pročitane knjige, nečiji lik bi jasnije videla, otkrivala bi tajne u naznakama. 
Olja je svojim slikama pokazala da umetnost može sve.
Bila je  nekako posebna. Išla je mnogo ispred svog vremena i zato njeno vreme i vreme razumevanja i divljenja njenim slikama tek dolazi. Zahvaljujući ljudima koji je nisu zaboravili, prvenstveno Fondu, Moni, Narodnom Muzeju Kruševac koji je prepoznao potrebu građana da gledaju njene slike, grafike, kostime, bilo šta u čemu je Olja učestvovala, mogli smo da uživamo u ovoj izložbi u Kruševcu.
 Imala sam utisak da su neki kostimi i slike ''carske'' Srbije, posebno Hrebeljanovići, uvek i bili ovde (mada dobro znam da nisu), ali to je onaj osećaj kad se oseti duh pripadanja nekog predmeta nekom prostoru i to se ne može adekvatno izraziti rečima. A možda i ne treba..
Čarolija potpunog poklapanja... 
Kao u snu...
U kojoj se uživa u tišini...




3 коментара:

  1. Ovakvi događaji oplemenjuju prostore i ljude. Drago mi je da si bila tamo i tako nam prenijela dio te čarolije, sna i tišine :)

    ОдговориИзбриши
  2. Mnogo volim ovakve izlozbe, gdje je neka tvorevina prikazana od ideje do produkcije...Savrseno!

    ОдговориИзбриши
  3. Zanimljive torbe a i cela kolekcija! Tada Olja Ivanjicki za Monu, a ove sezone D&G, i svi se oduševljavaju!

    ОдговориИзбриши