недеља, 6. октобар 2013.

Moji dekupažčići broj 3...



Već treći mesec zaredom kako se na ovom blogu ustalio običaj da jednom mesečno postujem radove koje sam radila na temu  dekupaža. Tu praksu nameravam zadržati,  ako mi slobodno vreme bude dozvoljavalo ovaj divni rad.
Dekupaž je stvarno divna aktivnost i velika relaksacija za mene.
Sve žene koje se bave ili uče da dekupažiraju kao ja, sa kojima sam razgovarala na ovu temu, su potpuno isto rekle -  da se osećaju divno, smireno, rasterećeno dok rade i veoma srećno kada posle gledaju te svoje radove u svom domu ili u domu svojih prijateljica. Takva je i moja priča..
Što se tiče novina i istraživanja, sa dekupažom zaista nema kraja. Uvek se izrodi neka nova ideja, gde bi se još mogao primeniti i na koji način. Jedino što me ponekad ta prevelika želja da vidim što pre ''krajnji produkt'' mog rada ili moja nestrpljivost, spreče da malo sačekam i dobro osmislim, pre nego požurim. Ali dobro, vremenom se uz tehnike rada, 
na greškama svojim,  uči i strpljivosti. 

Ono što je izdekupažirao septembar u meni ...




Kutijica za jednu malu princezu, u koju joj nameravam staviti još jedan poklončić...




Zatim sam dekupažirala jedan stari sat i jednu malu sliku, istom salvetom.




Potom sam jednu staru, dotrajalu kuhinjsku dasku dekupažirala prošlogodišnjom preostalom slavskom salvetom.






Zatim sam se u ostavi srela sa jednim izgrebanim poslužavnikom i odmah došla na ideju da ga sredim salvetama, i da mu odmah napravim društvo, drvene podmetače u istom ruhu.





Jednu staru kutiju od kafe, sam istom tom salvetom pretvorila u cvetnu kutiju za čuvanje začina u kesicama.





Onda sam našla jednu kutiju sa fiokama, koju sam obojila u belo, dekupažirala, ukrasila dugmićima za otvaranje i smestila prstenčiće u nju.






Onda mi se smeškala moja svakodnevna šminka iz nekog nesesera i ja odlučim da metalnu kutiju od holandskih kolača iz devedesetih:( , pretvorim u lavandno carstvo za moje sjajeve, pudere itd.
Premda se zbog boljeg zadržavanja potonje boje, uvek prvo nanosi preparatura na predmete od metala, pre boje, i ja sam to uradila. Interesantno je da je preparatura imala  intenzivan miris lavande, koji je ostao i kad je proizvod završen.
Sada moja romantična kutija za šminku (sa motivom lavande)
stvarno miriše na lavandu. ;)





jjjj



Onda je u moje ruke došla jedinstvena na srpskom tržištu salveta sa klimtovskim motivima. Mojoj sreći nije bilo kraja, pa reših da je iskoristim maksimalno i da sve ''klimtiram''. Prvo sam ''klimtirala'' moju kutiju za naočare, pa onda jedno ogledalce suvenir iz Turske, i na kraju jedan drveni poslužavnik.

Sad svi oni zajedno uživaju, kao jedna srećna Klimt porodica privremeno nastanjena u Kragujevcu.











Želela sam da isprobam dekupaž na eko-koži, pa sam odlučila da eksperimentišem sa mojom narandžastom torbicom koju retko nosim. Odabrala sam salvetu sa svim mogućim bojama, da bih lakše nosila moj klač ubuduće.









Posle eko kože, trebalo je sa primenom dekupaž tehnike eksperimentisati dalje. Razmišljala sam šta da isprobam i onda moj sin jednog dana pronađe jednu masku od gipsa koju sam odavno kupila sa željom da je ukrašavam, pa nikako nisam. Odmah sam znala, da ćemo je dekupažirati. Kao ''Mesečeva kćerka'' (kao i svaka žena), koja voli  Betovenovu ''Mesečevu sonatu'' , a trenutno  čita knjigu  (Mesečeva rosa)  motiv je morao biti ''Mesec''. Salvetu sa motivom meseca sam lako pronašla, dekupažirala  sam je sa  desne strane lica naše maske, a ostalo smo, moj četvorogodišnjak i ja, ukrasili akrilnim bojama. On je predlagao gde koju boju da stavimo, ja sam ga slušala, on je potom lakirao. Naravno da smo bili zadovoljni našim prvencem. A na ovaj način on se oslobodio i nekog straha od maski koji je odavno imao. Sada ih obožava ili bolje rečeno, sada ih oboje obožavamo . ;)






mama i sin pod maskama vam šalju  puno :***

6 коментара:

  1. Pa ti si bas bila vredna :) Bas se vidi da si se usavrsila u tehnici, a oko i zicu za estetiku definitivno imas. Ja sma pokusaval jendom da dekupaziram futrolu za naocare, ali mi se providila originalna boja. Da li si ovu crnu futrolu prvo prefarbala?

    ОдговориИзбриши
  2. Pa hvala lepo na podršci :)
    Ovako ide postupak : prvo sam namazala tzv. preparaturu, pa onda belu boju, u ovom slučaju sa jednom kapi bež, u tri sloja premazala, pa se to sve osušilo fenom. I onda sam lepila salvete, pa onda opet lepak preko. Pa se sve dobro osuši i onda lakiranje. Najviše pažnje treba obratiti na krajeve, da se poklope šare i slično. Mali je predmet, ali je zahtevan zbog tih detalja kao što su uglovi.
    Veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
  3. Sve izgleda tako inspirativno...shteta da nemam vishe vremena!

    ОдговориИзбриши
  4. Sjajna zabava i relaksacija, to ti verujem. I mene jako privlači, ali moram to ostaviti za kasnije...nema se vremena za sve što duša voli....

    ОдговориИзбриши
  5. Divni radovi, salvete prelijepe! Kod tebe ovo napreduje punom parom! Jedva čekam da vidim šta će ti još doći pod ruku :)

    ОдговориИзбриши
  6. WOW! Fantasticno!
    A gde moze da se kupi ova neobicna salveta koju si stavila na torbicu od eko koze?
    I salvete tog tipa, moderna umetnost::)
    Hvala!
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши