четвртак, 5. септембар 2013.

Zlatna planina - Zlatibor...


Malo je ljudi iz Srbije koji nisu posetili ovu planinu, tako da ovaj post prevashodno pišem za one ''sa strane'' koji bi mogli,  ako ih dovoljno zaintrigira zlatiborska ponuda, da naprave jednom neki izlet do naše ''zlatne'' planine.
Ako ne zbog toga, onda je moguće da će vas ''put'' navesti baš preko ove planine, bar zbog njenog odličnog geografskog  položaja.

Zlatibor se nalazi na pola puta od Beograda do crnogorskog i dubrovačkog primorja. Preko njega prelaze mnogi značajni magistralni putevi i pruge, među kojima je i pruga Beograd-Bar. Najbliži veći grad je Užice.
Obuhvata opštine Užice i Čajetinu.

 Stari naziv za planinu Zlatibor je Rujno (Rujan) čije ime potiče od žbunaste biljke ruj (Rhus cotynus) kojom je čitava oblast bila veoma bogata i koja se koristila za štavljenje i bojenje kože. U srednjovekovnoj srpskoj državi postojala je Župa Rujno koja je obuhvatala i današnju oblast Zlatibora, a danas raste po selima Semegnjevu, Stublu i Uvcu.

 Postoje tri verzije kako je nastalo  ime Zlatibor,  izvesno je samo  da je to ime nastalo od reči zlato, odnosno zlatni i bor, ali ne zna se na koji način. 
Jedno predanje  kaže da je ime Zlatibora nastalo od zlatne boje njegovih pašnjaka ( ovo predanje ne objašnjava otkud reč bor u imenu Zlatibora); 
drugo predanje kaže da su se doseljenici iz Crne Gore i Hercegovine na Zlatiboru hvalili bogatstvom borove šume, govoreći: „Zlatan je to bor!"; 
a treće predanje, verovatno najtačnije, kaže da je to ime postalo od jedne veoma retke vrste belog bora, tzv. zlatnog bora, čije je naučno ime Pinus Silvestris Variegata Zlatiborica.  Zlatnog bora još samo ima u selu Negbini i stavljen je pod zaštitu države.

Zlatibor je talasasta visoravan i pripada Dinarskim planinama. Prosečna nadmorska visina je oko 1000 m, a najviši vrhovi su Tornik (1496 m), Čigota (1422 m). Zlatibor je čuven po pijaćim vodama, od kojih su neke najbolje u Srbiji. Prirodnih jezera na Zlatiboru nema. U centru Kraljevih Voda se nalazi veštačko jezero sagrađeno za turističke potrebe, u Ribnici se nalazi jezero sa kog se Zlatibor snabdeva vodom, a na Uvcu se nalazi nekoliko veštačkih jezera.

 Zlatibor je kako zimski, tako i letnji turistički centar, koji godišnje ostvari preko milion noćenja posetilaca, a  pruža uslove za odmor i rekreaciju kroz razne vidove rekreativnog, sportskog, lovnog, zdravstvenog, i kongresnog turizma.
Zlatibor (turistički centar) je po svojoj uređenosti kao jedan mali ''grad'': 
ima veliki broj sportskih terena, otvorene i zatvorene bazene, ski liftove i ski staze. Uređeno je jezero, napravljen novi tržni centar, pijaca, autobusko stajalište i dr. Takode, izgrađen je veliki broj novih hotela i odmarališta, apartmana, restorana.

Veliki broj sportskih klubova iz zemlje i inostranstva, zbog dobrih klimatskih uslova, upravo ovde provodi svoje pripremne periode.
Jahanje ''zlatiborskih'' konjića, brojni sadržaji za decu, igraonice, vozić, ringišpili učiniće deci da im boravak bude još sadržajniji. Odličan zimi, a po mom mišljenju, još zanimljiviji i pitomiji leti.
Ono što je takođe moguće, naročito kad su letnje visoke temperature, to je kupanje na zlatiborskim kupalištima, kao što su Jokino vrelo i Zlatiborska jezera- pri tom to nije Zlatiborsko jezero tzv Kraljeve vode, već su to pregrađena jezera na 6 km od turističkog centra Zlatibora, prema Semegnjevu.(o tim kupalištima pišem već u sledećem postu).
 
Ono što upotpunjuje turističku ponudu Zlatibora jesu izleti koje odavde lako možete sprovesti, bilo individualno jer su putevi veoma dobri, a i najlakše kroz grupne, svakodnevne organizovane posete:
etno selo Sirogojno
Višegrad
Mokra Gora
Stopića pećina
Rafting Tarom
Manastir Uvac
Vodopad Gostilje
Vodice
 Nacionalni park Tara
Potpećka pećina
Perućac
 
Slonovska porodica uvek putuje sa nama :)

 Upozorenje na taze pečenje :)











tzv.  blogerska



































mah, mah :)

5 коментара: