субота, 7. септембар 2013.

Zlatiborska kupališta (za vrele letnje dane)...



Ako ste mislili da vaš letnji odmor na Zlatiboru mogu činiti samo šetnja, jahanje, dremka i sunčanje, ili kupanje na nekom od bazena, onda  možda niste dovoljno informisani. Kada je izuzetno toplo na Zlatiboru se možete itekako kupati u prirodnom ambijentu. To izuzetno upotpunjuje boravak na planini, naročito kada je je temperatura preko 30 stepeni. 
Mi smo iskoristili najtopliji letnji (avgustovski) talas za boravak na Zlatiboru, što je stvarno dobro rešenje jer na Zlatiboru nikada nije prevruće, lakše se diše, lepše se spava, a opet od te konstanto visoke temperature zagreje se i voda.
Kada nema boljih rešenja, kao što je more, jezero ili neka čista reka i bazeni su neko rešenje, mada ih ja ponajmanje volim i uvek sam za neko prirodnije okruženje, a pogotovo za potpuno prirodni ambijent. Mislim da je najbolje i najzdravije da kada si već u prirodi, stopostotno se prepustiš uživanju i stapanju sa istom. Da se šetaš bosonog, da piješ izvorsku vodu, da dremkaš napolju na nekom osunčanom proplanku, da ''dišeš'' i oslobađaš se ''gradskih'' navika, a Zlatibor to sve pruža i više od toga.





(Zlatiborsra jezera, Komšo i Trčinoga) su tri kupališta u Semegnjevu.


Za boravak na Zlatiboru, baš iz tog razloga (prirodni ambijent daleko od gužve), odabrali smo etno-selo 
Zlatiborska jezera.
 Kompleks se nalazi na 6 km od turističkog centra Zlatibor u jednoj prijatnoj uvali na putu prema selu Semegnjevo. Drveno-kameni Izgled ovog kompleksa je svakako jedinstven, savršeno uklopljen u ambijent, sve je građeno prirodnim materijalima, a opet sve što je potrebno jednom ''modernom'' turisti naći ćete i ovde (skoro sve, jer interneta nema, nažalost).
Smeštaj sasvim solidan,  od dvokrevetnih studija do iznajmljvanja cele drvene kućice,svaka smeštajna jedinica ima svoju terasu ili trem.
Naselje od sadržaja nudi:
restoran nacionalne srpske kuhinje - kačamak, proja, hleb od heljde, kiselo mleko, tradicionalni kozji sir domaćinovih koza, domaća jaja, pastrmka iz domaćeg ribnjaka, dimljeni šaran, som divljak, smuđ, zatim svadbarski kupus, teletina ispod sača, vojnički pasulj itd.
stoni tenis, stoni fudbal, bilijar
teretana i spa centar je u pripremi
galerija ikona sa ateljeom
iznajmljivanje bicikala
igraonica na otvorenom za decu
i prelepo kupalište, koje može primiti i turiste koji nisu gosti ovog kompleksa, već ručkom, pićem ili kako već,
pa  mogu koristiti ležaljke i uživati u sunčanju, kupanju ili pogledu na sve to, ali u hladovini.


Od i do ovog kompleksa  dolazi i vozić jednom dnevno u letnjoj sezoni, kreće  iz centra Zlatibora, i mislim da ostaje na kupalištu sat vremena, taman da se turisti jednom okupaju i vrate nazad, zatim tu su bicikle  i naravno taksi.































 Drugo, meni jako zanimljivo i prijatno zlatiborsko kupalište je 
Jokino vrelo.


Turistički kompleks Jokino Vrelo je udaljen samo desetak minuta kolima od centra Zlatibora.
Nalazi se na sasvim drugoj strani Zlatibora, u odnosu na već pomenuta Zlatiborska jezera.
Na samo 2km od magistralnog puta Užice - Zlatibor, na putu prema Mokroj Gori, u selu Šljivovici,  kompleks Jokino vrelo nudi  jrazličite sadržaje (kupalište, sportski ribolov, restoran domaće kuhinje, bungalovi). Oko jezerceta koje puni mala planinska reka, nalaze se staze i klupice, restoran, bungalovi i naročito napravljena mesta za pecaroše, pa ovo mesto može biti idealno za odmor u krugu porodice i prijatelja ili prijatan poslovni ručak.
Ljubitelji ribolova za dnevnu dozvolu treba da izdvoje 500din. (lov na šarana), a 300 dinara po kg ulovljene ribe.
Ulaznica za kupalište  je 250 dinara po osobi.





















  
Ovo leto polako prolazi, ali zato da znate za sva buduća, 
kad ''opeče zvezda'', kako naš narod voli da kaže,
 svi na Zlatibor na kupanje :)

4 коментара:

  1. Čini mi se da Jokino vrelo ima malo ljepšu vodu od prvog kupališta.
    Sve je lijepo uređeno i volim da vidim kad se neko trudi da iskoristi ono što nam je priroda nesebično dala i učini taj prostor ugodnim za odmor, bez narušavanja prirodne ravnoteže.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jokino vrelo je uređeno i prilagođeno i maloj deci, dok prvo kupalište više odgovara nama starijim kupačima, mada je i ono veoma čisto i puno riba, ali je sastav tla žućkast, pa deluje kao da je voda mutna.

      Избриши
  2. Ma vidi ti njega kako igra biijar k'o veliki :)))) na Jokino vreleo pri sedecoj poseti Zlatiboru obavezno hodocastim!!

    ОдговориИзбриши
  3. Ti si baš bila vredna ovih dana, samo se niže putopis za putopisom, svaka čast.
    Sramota me da kažem, nikad nisam bila na Zlatiboru sem u prolazu.

    ОдговориИзбриши