уторак, 11. јун 2013.

Šta posetiti u Milanu...







Želja i potreba da posetim Italiju i njene regije je uvek aktuelna i u mojim planovima.
Dosad sam u Italiji  posetila Rim i Trst, nakon čega sam postala  svesna da je Italija jedno pravo čudo prirode, arhitekture i kulinarstva. Tako da je potreba da se vidi  i ostatak 'čizme' kao potreba sa se nakon prva dva ukusna zalogaja, uživa u parčetu torte do kraja. 
U nekim mojim planovima za nastavak obilaženja su bile Toskana i Jadranska obala Italije, ali je predlog jedne moje drugarice da posetimo MIlano, jezero Komo, Đenovu i Veronu odmah usvojen i sproveden u delo.
U ovom postu ponajviše slikama ću vam predstaviti moj utisak Milana.


Milano je sudeći po prolaznicima doteranim po poslednjoj modi, sigurno jedno veoma značajno mesto modne industrije - mesto gde se rađaju trendovi, grad mode i dizajna.
U skladu sa tim, svi najbolji dizajneri su se potrudili da svoje  robne marke   izlože u prestižnim radnjama sa nesvakidašnjim izlozima i enterijerom koji ne ostavlja ravnodušnim, baš kao i cene u istim radnjama.
Moderan, veoma veliki grad, sa divnim fasadama, balkonima punim cveća, vrtovima na krovovima zgrada, moderan, bogat, skup, privlačan, stecište bogatih Italijana i modnih gurua, jedan od najvažnijih italijanskih i evropskih industrijskih centara i svakako najzačajniji grad pokrajine Lombardija.




Šta posetiti u Milanu





1. Galerija Vittorio Emanuele II



jedan od najstarijih i i najlepših primera tržnih centara iz 19. veka, sa divnim mozaičnim podom i prelepom staklenom kupolom. Tu se mogu naći brendovi kao sto su Prada, Louis Vuitton ali i prelepi restorani. 
Običaj je da se desnom petom na rupici kod mozaika bika, tri puta okrenete oko svoje ose i pomislite želju.
























2.Milanska katedrala Duomo


Snažan utisak ostavlja katedrala  Duomo. Nalazi se u centru grada  na najvećem trgu u Milanu Piazza del Duomo. Predstavlja najvažniji arhitektonski simbol grada, izgrađen u stilu   italijanske gotike. Izrađena je u belom mermeru i deluje impozantno. Ako želite da uživate u pogledu na Milano,  karta košta 5 evra stepenicama i 8 evra liftom. 

Počela je da se gradi krajem 14. veka, a dovršena je u 20. veku. Metro linije se ukrštaju u neposrednoj blizini katedrale, tako da je veoma lako doći do nje.

























3.Castello Sforcesco, zamak porodice Sforca




Dvorac Sforcesko (Castello Sforzesco) nekada je bio  rezidencija vladara  Milana.  U dvorištu se nalazi ogroman park (Parco Sempione) gde se ljudi šetaju, odmaraju, sunčaju se, bave sportom..   Ulaz je besplatan 
Naspram Castella, na drugoj strani parka nalazi se Arco Della Pace, nešto nalik

 pariskoj trijumfalnoj kapiji.














Arco della Pace, manja verzija "Arc de Triomphe" u Parizu;  Napoleon je bio naručilac









Pošto sam ovim hotelom  baš zadovoljna  ima moju preporuku što se tiče čistoće, smeštaja, usluge, osoblja, položaja, sadržaja doručka. 
Na stotinak metara od hotela je najnovija metro linija 5, stanica Ca Granda ili  Pratocentenario, u pravcu stanice Zara vozite se ukupno 5 stanica. Zatim na stanici Zara prelazite u metro liniju M3, žuti, i vozite se do Duoma.






 Nakon ove tri, po mom mišljenju, glavne milanske znamenitosti, možete jednostavno nastaviti istraživanje Milana šetajući ulicama. Ukoliko imate dosta vremena na raspolaganju, onda svakako treba obići i neke veoma interesantne muzeje, a ako imate viška novca onda svakako treba posetiti grandiozni tržni centar “La Rinascente” koji  ostavlja  bez daha svojom veličinom, cenama, ponudom, i nalazi se u centru grada odmah pokraj Katedrale “Duomo”.


U Milanu bih još izdvojila:
  • Katedrala Santa Maria delle Grazie je poznata kao mesto  u čijem se muzejskom delu čuva Leonardova tajna večera. Ulaz u katedralu je besplatan ali se ova poznata slika može videti samo ukoliko se kupi karta. Obavezno bukirajte kartu preko interneta, minimum 10 dana pre putovanja. Na licu mesta je nemoguće kupiti kartu. Inače, karta košta 40 evra i može se kupiti preko sajta  http://www.tickitaly.com/galleries/davinci-last-supper.php.

 Takođe, na ovom sajtu možete kupiti karte i za još neke znamenitosti u većim gradovima Italije.


  • Nedaleko od ove katedrale je Leonardov muzej tehnike – 10 evra je ulaz a sadrži jednu od najvećih izložbi Leonardovih pronalazaka.

  • Milanska skala – jedna je od najpoznatijih po delima koja se u njoj izvode pa se čini da je lepši utisak unutra. Možete svakako posetiti muzej koji se nalazi kraj nje.





  • Iako je udaljena poprilično od centra, vredna posete je i glavna železnička stanica Centrale koja ostavlja jednako upečatljiv dojam kao i Duomo svojom grandioznošću iako je po lepoti daleko iza prelepe katedrale ili galerije Vittorio Emanuele II, koja spada u najlepše tržne centre u svetu.



 Mesta za šoping


 Od trga ispred katedrale (Piazza Duomo) ka ostalim delovima grada vodi nekoliko ulica,  najveće su Via Torino i Via Orefici (u dnu ulice vidi se Castello Sfocesco). 

U čuvenu via Spiga i Montenapoleone prošetajte ako vas zanima kupovina luksuznih dizajnerskih krpica, ali za 'normalnu' kupovinu vam je Via Torino, a u kojoj se nalaze brendovi poput  HM, Zare, Promod, Pull and Bear, Pimkie i sličnih.


Saobraćaj u gradu je odlično rešen,  veće raskrsnice su kružni tokovi.
 Strogi centar Milana je smešten unutar "kruga" koji je nekad bio okružen kanalima. Kanale je izgradio Leonardo da Vinči kako bi se olakšao dovoz i odvoz robe preko reka u Milano.  
Kanal Navaglio koji   zovu ''grande'', nekako je ipak bliži malo većem potoku. On  je savršeno rešenje kao scenografija šetalištu gde dominiraju zanimljivi butici i kafići, umetničke galerije, dajući celoj atmosferi neki boemski izgled, pa je zato i omiljeno mesto za večernje okupljanje mladih.






Kada su u pitanju karte za gradski prevoz, Milano nudi jednu standardnu kartu od 1,50 euro za vožnju do 90minuta. Isto tako je moguće kupiti kartu za 10 vožnji (13,80euro) ili 24h (4,50e) ili za 48h (8,25e).







http://www.aboutmilan.com/transportation-in-milan.html






Karte se kupuju ili na trafikama ili pri automatima a poništavaju se pre ulaženja (metro opcija) ili nakon ulaženja (trole, tramvaji i autobusi).
 Fudbal je najpopularniji sport u Italiji, a Milano je sedište dva poznata kluba Milana i Intera.

 Milano nije tipičan italijanski grad pošto je veoma moderan i  kosmo naspram ostalih italijanskih gradova, nama strancima vizuelno sličnim. 
Ima divan pogled na planine u blizini, 
simpatične bulevare sa gustim drvoredima, veoma moderne četvrti, ali i mesta za relaksaciju svake vrste.

Kažu da je prolećna klima u Milanu izuzetno povoljna, ali je moja  prilika bila da posetim Milano dan nakon tornada:( 
Iako je nebo bilo tamno sivo, a sunce nas gotovo nije ni pozdravilo, moj osmeh nije silazio sa lica.
Zašto?
 Ima Milano još mnogo toga, ali to ću ostaviti vama da otkrijete.





















i Milano štikliran :)

2 коментара:

  1. U Milanu sam bila jedan dan i tada mi nije ostao u nekom lepom secanju. Mozda zato sto je usledio posle Barselone, Pariza, Verone. No, posle ovog tvog detaljnog putopisa i predivnih slika, pozelim da odem i detaljnije ga istrazim :)

    ОдговориИзбриши
  2. Meni je Duomo fascinantan, a i zgrada željezničke stanice impresionira svojim izgledom. Lijepo si sve pokupila u ovaj post! Milano je grad u kojem se uvijek nešto dešava (izložbe, koncerti, predstave), jedan je od nekoliko gradova u kojem se može jesti famozni sladoled Grom (ima nekoliko slastičarnica Grom u Milanu, jedna je blizu Galerije).

    ОдговориИзбриши