четвртак, 27. септембар 2012.

Uranopolis...



Halkidiki, treći "prst"...

 ''Krivudav put vodi do starog vizantijskog utvrđenja iznad mora i usnulog, slikovitog sela oko njega.
 Uranopolis (Nebeski Grad) i njegova mala ribarska luka nalaze se na granici monaške države Sveta Gora.
 Udaljen je 145km od Soluna.
 U podnožju zelenih brda, gradić se utisnuo poput pečata u severni deo Atosa na "vratima" jedinstvenog srednjevekovnog manastirskog kompleksa - riznice kulture pravoslavlja Svete Gore...
Uranopolis... kao iz bajke... čini se da je u svoj veličanstvenosti preuzeo tišinu i mir Atosa pa ih raskošno daruje posetiocima koji spokojno uživaju blagodeti na divnim peščanim plažama i uvalama tirkizne boje. Uzavreo turistički dragulj sa mnoštvom smeštajnih kapaciteta, taverni, kafea, noćnih klubova, magijom mami one što žude za čudesnim predelima... Safirne vode prosto opijaju bistrinom i bojama, pa se sve to razbija o stenovite obale Svete Gore natkriljene planinskom gromadom od 2022 m. Onda beskrajni, bogati venci mediteranskog zelenila otimaju plavetnilo u zelenilo. I još, poput lepe hostese, je ostrvce Amuljani preko puta što omamljuje lepim, nestvarnim plažama, bujnim rastinjem, "pogledom" - do koga se svakih pola sata stiže brodićem. 
Zaštitni  znak Uranopolisa je  vizantijska kula koja je sagrađena još u XIV veku, a gradio ju je vizantijski car Andronikos. Izgrađena je od kamena sa uskim je prozorima i vidjlivi su tragovi oštećenja nastali iz čestih borbi sa raznim neprijateljima. Na pristojnoj visini su na neverovatan način prikačene dve dvrene terase. Pripadala je i manastiru Vatoped. Odmah pored kule nalazi se luka, izuzetno živa od jutarnjih sati, pa sve negde do 2 popodne, dok se svi trajekti i brodići ne vrate sa svojih tura – neko sa Svete Gore, a neko oko Svete Gore – sa plovidbe na dozvoljenoj udaljenosti od 500 metara od obale.'' izvor

Uranopolis je dugo vremena bio samo metoh, u funkciji svetogorskih manastira. Negde tokom 1921. godine, posle grčkih borbi sa Turcima, i velikog stradanja Grka u Turskoj, došlo je do akcije Ujedinjenih nacija – planske izmene stanovništva između Turske i Grčke, pa je i veliki broj grčkih izbeglica došao u ove oblasti. Zato je i grčka vlada odlučila da konfiskuje manastirske posede oko Uranopolisa radi izgradnje naselja za izbeglice. Već 1922. godine, izbeglice su krenule da pristižu ovamo, naselivši prvo napuštene manastirske zgrade. Do kraja tridesetih godina prošlog veka, oko kule je već bilo podignuto 90 kućica.
Danas, Uranopolis je pravi turistički gradić-luka, sa mnoštvom restorančića, suvenirnica, nekoliko dobrih hotela i pretežno privatnim smeštajem.





















 i sada meni tri najdraže fotografije oblaka 
na granici sa monaškom republikom,
složićete se ,ako pažljivo pogledate
 da su i oblaci nad Svetom Gorom posebno lepi






5 коментара: