понедељак, 29. август 2011.

Pitoma Alanja...






Ako krenete 140 km istočno od Antalije, stižete u Alanju..
Manji, mirniji grad, sa pitomom obalom i malo vlažnijom klimom u odnosu na Antaliju..
I dok od turista Antalijom dominiraju Rusi, u Alanji je sve podređeno Skandinavcima od menija, muzike do robe. Alanja je možda ipak bolje rešenje ako putujete sa malom decom, zbog toga što je takoreći sve na jednom mestu, a plaže su peščane.






Grad čine dve dugačke polukružne plaže,  između kojih se nalazi poveće brdo sa tvrđavom i spremištem za brodove koje je izgradio sultan Aladin Kejkubad u 13. veku. Čim stignete,  popnite se kolima na vrh brda. Do vrha  ćete prolaziti pored starih kuća čiji stanovnici verovatno retko silaze do mora. U usputnim radnjicama možete pronaći tipične jastučnice ili druge suvenire, ali po mnogo pristupačnijim cenama nego u Antaliji. Zidine tvrđave višestruko opasuju brdo, čas idući strmo prema vrhu, čas dole prema moru. Sa vrha se pruža lep pogled na Alanju.

Kada se budete kolima spuštali sa brda, imaćete jos lepši pogled na grad, pogotovo na podnožje gde se nalazi simbol Alanje - Kizil Kule (Crvena kula). Još jedna graditeljska zaostavština sultana Aladina iz 13. veka, građena je od crvenog kamena i cigle, u obliku osmougla. 

Alanja ima veoma lepo uređene zelene površine i par prelepih parkova sa jezercima, mostićima i brižljivo negovanom vegetacijom.

Ovog leta smo u Alanji proveli "samo" dve nedelje, 
a vi procenite zašto to nije bilo dovoljno...












































i za kraj jedna aktuelna "morska "balada...


photo by me

2 коментара:

  1. divne fotografije,odlican post.Nadam se da ste se lepo i proveli:))))

    ОдговориИзбриши
  2. hvala,draga..da se beban na kraju nije prehladio,moglo bi se reci savrseno..

    ОдговориИзбриши