четвртак, 28. април 2011.

Dajte jedan ćilim leteći "nesleteći"...

Nedavno sam od moje bakice dobila, zakasneli deo svog raskošnog rukotvornog "miraza" i to puta 2. Pogađate, to su dva ćilima-
 jedan leteći  i jedan neleteći :)


Naravno, odmah sam im našla divno mestašce u svojoj kućici i baš su je osvežili svojim bojama, ornamentikom... A mene zadužili da nešto napišem o njima, da ih neko negde možda izvuče iz naftalina i da im da počasno mesto u svom domu- ako ne zbog njihove lepote onda bar zbog tih naših vrednih baka koje su ih s  ljubavlju tkale i naravno da sada oni tom ljubavlju zrače....Neću se baviti famoznom pričom gde je nastao prvi ćilim ili drugačije rečeno, čiji je to "brend", predstaviću ih na svoj način, onako kako sam ih ja upoznala i kako ih ja razlikujem...
Ime ćilim dolazi od turske reči kilim koja dolazi od persijske reči gelim što znači grubo raširiti. 


Ćilim je vrsta tepiha koji se proizvodi na području od Balkana do Pakistana.





Pirotski ćilim


Kondićeva šara“, sa nasmejanim licima u središtu, štiti od loših pogleda R. Krstinić




"Pirotski ćilim je po mnogo čemu jedinstven. Geografski je zaštićen, pravi se isključivo od vune ovaca iz  pirotskog kraja i predivo ne sme da bude debelo. Izrađuje se na vertikalnom razboju tehnikom koja omogućuje ćilimarki da izradi proizvod sa dva identična lica, bez naličja, i u odnosu na turski ćilim nema ograničenja u širini.
Kvalitet pirotskog ćilima je u njegovoj tankoći i gustini. Ako prospete vodu, zadržaće kapljice. Možete da hodate koliko hoćete, ali ispod njega neće biti prašine.Na pirotskom ćilimu preovlađuje crvena boja u više nijansi – od svetlo crvene do boje trule višnje. Spravljena je od krmeza i korišćena je za tkanje polja. Često je zastupljena plava boja, koja se dobija od prirodnog indiga sa malo žute boje. Zelena boja na pirotskom ćilimu takođe je zastupljena u kombinaciji sa drugim nijansama a od sredine XIX veka u upotrebi je bela ( do tada je korišćena lukova – drap boja ) . Boje na pirotskom ćilimu imaju prvenstveno teritorijalno – etničke odlike. Smirene su i tople, nekad prigušeno tamne, nekad kontrastne, ali uveku okviru skladne kompozicije.
Ornamentika na pirotskom ćilimu je uvek geometrijska  ( stilizovana ptica, cvet, gugutka ili predmet iz neposredne okoline tkalja ) . Uzor su im ( bez obzira na uticaje drugih sredina i kultura ) bili predmeti kojima su okružene, a kasnije su pravile i kombinacije od uzoraka donetih sa putovanja ( romb, stilizovani mihrab, sofre, amajlike, nemačke kutije, bombe, kuveri, kašmir ) .  Najčešće korišćeni figuralni elementi bili su:  gušter, plamen, tiče, škorpion, jelenak, gugutke…  a vegetabilni motivi:  razgranato drvo, đulovi u više varijanti, kubetija, narovi, venci ( presek cvetova upletenih u venac ) , cvet ( milovanka, karanfil, svekrvin jezik, lala, ruža metlice ) . Šare kod starih ćilima su sitnije i skladnije raspoređene a na novijim primercima šare su krupnije, katkad i neuspele stilizacije.



„Bombe“ : simbolišu mušku snagu. Ćilim sa ovom šarom poklanja se muškom detetu kad se rodi ili kad krene u školu R.
Krstinić



Pirotski ćilim je kao skupoceni poklon često darivan. Korišćen je u privatnim i državnim kontaktina, s predstavnicima vlasti, zatim kao nagrada, kao poklon i konačno kao deo devojačke spreme. Jer ćilim ne mora ni da se prostire na pod, ni da se stavi na krevet, iznad kreveta, ni na prozor kao draper, na sto kao stolnjak ili tišlajfer. Dovoljno je da se čuva u devojačkom sanduku, da se čuva kao amajlija kuće. Pirotski ćilim je trenutno vrlo tražen poklon za državničke posete.. Prema statistici sajta "Suveniri Srbije" u 2010. godini najviše su bili traženi licitarsko-licidersko srce i pirotski ćilim, a veliko interesovanje je vladalo uglavnom za suvenirima koji su ručno rađeni."J.Kavaja




 Turski ćilim








Bosanski ćilim







 Persijski ćilim









 Latino ćilim




Irene Gallyas (b. 1961, Chile)






Tibetanski ćilim

 

 

 

 

 

 

Sandžački ćilim

 

 

 


"Šare su vekovni simboli. Svi koji su se bavili pirotskim ćilimom istraživali su kako je koja šara nastala, ali one su enigma kao DNK. Neko veruje, neko ne veruje. Ja sam milion puta zaključila da ćilim nije samo ono što golim okom vidimo. Ćilim je energija "-Slavica Ćirić.





"A u hali 2 na štandu 22
i pod rednim brojem 222
prodaju se ćilimi neleteći i leteći
ja im kažem preteći, dajte jedan leteći

I počnem da letim, i letim, i letim
i letim, i letim, i letim, letim, letim
Pa se spustim, čisto da pokupim hranu
i piće i ribe, i ribe, ribe, ribe

Tako letimo zajedno na ćilimu tom
radimo svašta na ćilimu tom
I tako baš mi je lepo, baš mi je super"
sa ćlimom nikad nije  dosadan dan..
pogledajte:)



8 коментара:

  1. stize ,al uz neleteci dobijes gratis i leteci:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман6. јун 2011. 16:47

    ciao tina,
    svidja mi se tvoj blog, posebno jer je i pirotski cilim tu nasao mesto. prikljuci nam se na fb grupi "pirotski cilim i srpsko naivno slikarstvo" i pomozi u promociji ovog naseg nacionalnog blaga i obelezja.
    poziv se odnosi i na sve druge koji se interesuju za pirotski cilim,
    srdacno, aleksandar sasa-djordjevic

    ОдговориИзбриши
  3. Kad sam bila mala imali smao u kući jedan tradicionalni bosanski ćilim, ali sam jedva čekala da na njegovo mjesto dođe nešto modernije. Odrastajući, počela sam upoznavati i cijeniti sve radove napravljene rukom, pa još ako su od nekog prirodnog mateijala, npr. vuna, onda su to prava umjetnička djela koja ne izlaze iz mode.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ista je prica i sa mnom...sve se cesce vracam prirodnom i sve vise cenim rukotvorine...sto bi se reklo,ima 'dusu'...

      Избриши
  4. ah, sad mi je jasno zasto leteci, ljudi se najedu kojekakvih boba i bobica i tripuju... lako bi onom aladinu sa nargilama napunjenim sumnjivim sastojcima... ah, sad mi je lakse, kao da gledam, poletjecu i ja za koji minut ;)

    ОдговориИзбриши
  5. Нисам знала скоро ништа о пиротским ћилимима, нити сам раније размишљала о историјату њиховог настанка и разноврсности. Овај пост је, као и пиротски ћилим, врло драгоцен, инспиративан и леп.

    ОдговориИзбриши