петак, 1. новембар 2013.

Arheološki park ''Lazarev grad'' Kruševac...




Doći turistički u Kruševac, a ne posetiti ''Lazarev grad'' ili kako se u Kruševcu kaže: ''portu crkve Lazarice'',
 isto je ''kao doći u Atinu a ne posetiti Akropolj''.
Od prvobitnog Lazarevog grada nije mnogo ostalo, ali ono što jeste
- Donžon kula, ostaci Miličine kule, kapija, delovi konjušnjice i crkva Lazarica,
 jesu ponos i srce ovog grada, i mnogo šire.

Knez Lazar Hrebeljanović je kao najmoćniji oblasni gospodar, 1371. godine podigao grad Kruševac kao svoju prestonicu i vojno utvrđenje. Na ušću Rasine u Zapadnu Moravu, na 14 kilometara  od Južne Morave, u podnožju neprohodnog Jastrebca, koji se s juga mogao zaobići samo kroz klisuru između njega i Kopaonika, u pitomoj kotlini  izgrađen je Kruševac. Po modelu vizantijske odbrambene arhitekture građen, grad je imao jako utvrđenje, sa debelim kamenim zidovima, odbrambenim kulama,  prokopanima kanalom oko glavne kule, rovom, manjom kulom, palatom, crkvom, konjušnicom u centralnom delu. 


  Na lokalitetu nekadašnjeg Lazarevog prestonog grada, danas je arheološki park sa autentičnim ostacima grada i Narodni muzej.

Crkva Lazarica posvećena je arhiđakonu Stefanu, patronu dinastije Nemanjića. Građena je u periodu od 1377/78. do 1380. godine, u slavu prvorođenog sina kneza Lazara, despota Stefana, naslednika prestola. Prilikom obnove Lazarice, posle oslobađanja od Turaka, crkva je ponovo oslikana 1843. godine. Karađorđe je crkvi poklonio zvono koje je sačuvano do danas.























4 коментара:

  1. Ova crkva mi se jako dopada, ne znam tačno zašto, ali detalj ulaza mi je na tren dao fleš Firenze.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, ova crkva je ''posebna'' i po lepoti i kao velika svetinja i zadužbina i još mnogo toga. Lepo si to osetila i na ovim ''šturim'' fotografskim prikazima, verujem da bi i uživo bila zadivljena umirujućom energijom ovog mesta.
      Samo ti dođi :*

      Избриши
  2. Анониман7. мај 2015. 17:21

    Krusevac ce zauvek ostati srpska prestonica i imati posebno mesto u srcima svih Srba bas kao i Cetinje u CG.To je grad prepun istorije i prelepe prirode pocev od banja i planina do reka,jezera,hotela i sporstkih terena. Ovde sam nasao lepe slike i informacije pa mozete da se informisete vise.Inace Krusevac i Rasinski region sa svojim lepotamai znamenitostima su postali centar srpskog turizma.

    https://www.flickr.com/photos/132194901@N07/with/17401666681/

    ОдговориИзбриши