среда, 5. децембар 2012.

Piran bez pirana...

www.portoroz.si/en/piran


Prošlog vikenda, u potrazi za suncem,  koga je itekako falilo u Ljubljani, moja mala družina i ja, odlučismo da naš detaljni obilazak i upoznavanje Ljubljane zamenimo upoznavanjem Slovenačkog primorja.
Krenusmo u subotu ujutru iz maglovite i kišovite Ljubljane, put mora koje je na 110 km od glavnog grada.
Put savršen, dobro obeležen.
Pejzaži usput veoma zanimljivi, zeleni pašnjaci i sneg na proplancima, zanimljive kućice koje svojom arhitekturom i materijalima podsećaju da se ovde treba dobro spremiti za zimu.
Na putevima u pravcu prema moru,gužve nije bilo.
Na pola puta do mora, odjednom pašnjaci polaku bivaju zamenjeni vinogradima, stidljivo se pojavljuju maslinjaci, a zatim na naše oduševljenje na nebu se pojavilo sunce u punom sjaju..
Znali smo, more je nadohvat ruke..

 Slovenačko primorje obuhvata veoma mali deo obale od Ankarana do Portoroža.
 Međutim, na ovom prostorno malom području itekako ima šta da se vidi i obiđe.
 Slovenci su na ovo malo prostora uspeli da „smeste“ i najveću luku regije (Kopar) i stari grad – dragulj (Piran) i mondensko letovalište (Portorož), marinu i još štošta drugo uljljučujući čak i aerodrom tako da ovaj deo Istre i Slovenije pruža apsolutno sve uslove koje podrazumevaju kvalitetne turističke destinacije.
Mi smo za ovaj prvi susret sa Slovenačkim morem, izabrali za detaljno razgledanje Piran.









www.portoroz.si/en/piran


Piran je staro mediteransko mesto u Sloveniji, ušuškano na samom rtu Piranskog poluostrva.
 Ovo mesto je muzej, sa bogatim srednjevekovnim  istorijskim  zidinama i ujedno  najbolje očuvan spomenik kulture slovenačke Istre i najbliži komšija Portoroža.
Šarmantno uske , isprepletane  mediteranski tesno povezane uličice, daju ovom mestu posebnu draž. Zgrade prisno srasle i nalegle   jedne na druge, kao da  tako ljubomorno čuvaju privatnost svojih žitelja a svakako i unutrašnjost ovog ljupkog mesta od prejakog sunca, prejakog  hladnog vetra .
Piran je danas pravo turističko središte.


 Trg Tartini je dragulj Pirana i nalazi se u samom centru. Ime je dobio po čuvenom violinisti i kompozitoru Đuzepeu Tartini.
Crkva Sveti Đorđe-zaštitnik Pirana uzdiže se iznad grada. Sa njegovog tornja imate predivan pogled na Piran i okolinu, pa sve preko mora do hrvatske i italijanske obale.





Izola





mig, wink :)









Trattoria Fontana, Galusova ulica 2,  Piran

<3 more
<3 Piran
Pirane nismo videli, a ni probali ;)
ali sve ostalo što jesmo, zaslužuje bar reprizu

8 коментара:

  1. Jesi li bar dotakla more ili je bilo prehladno?
    Obozavam ovakva mestasca u kojima je vreme stali..komotno bih mogla da se preselim u Piran..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Na suncu je bilo lepo, ali u delovima grada gde nije bilo sunca, vetar je dodatno rashlađivao , tako da je opšti utisak -grrr, nigde bez kape ili trake!

      Избриши
  2. Jedne godine, poslije obilaska Pirana, vrativši se na parking, zatekla sam policiju koja ukrcava moje auto na "pauka" jer je bilo parkirano na mjestu rezervisanom za domaće stanovnike. Nikakvo ubjeđivanje da nije bilo druge mogućnosti (vidjela si kako je sve tijesno i stisnuto), nisu pomogla, platila sam kaznu koja mi je pokvarila opšti utisak o gostoprimstvu. Nadam se da su sad ljubazniji :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sad su ipak organizovaniji, da tako kažem..
      U grad je zabranjeno ući kolima, bez posebne dozvole, tj. možeš ako si meštanin i ovako ako baš želiš, ali onda platiš nešto mnogo. Pošto retki to žele, onda postoji novi, lepi, prostran parking, na brdu iznad grada, kad se dolazi iz pravca Kopra npr. i tu se lepo uparkiraš, cena pristojna, a onda lepo siđeš peške za 5 minuta do obale ili sačekaš besplatni bus koji često saobraća. Tako su se rešili i gužve i kazni i sličnih pauk- neprilika. Mislim da je to u redu...

      Избриши
  3. Wow, pa bas je lepo!!!!!!a i vase fotografake vestine su na zavidnom nivou!!!:))

    ОдговориИзбриши
  4. Mi bas planiramo neko malo putovanje pre Nove godine, tako da ove tvoje ponude su jako primamljive!!
    Divne fotografije!!

    ОдговориИзбриши
  5. Wow, it looks really amazing. HAve a nice day,

    http://www.fashiondenis.com/

    ОдговориИзбриши