четвртак, 19. јул 2012.

Manastir sv.Arhangela Mihaila na Tasosu...


''Prisustvo, čuda i značaj manastira sv. Arhangela Mihaila na Tasosu, povezani su sa istorijom sv. klina (eksera) koji je bio u Hristovoj desnoj ruci.

U četvrtom veku, majka Konstantina Velikog - Jelena, 
odlučila je da sagradi crkve na svim mestima koja su važna za Hristov život. 
Tokom kopanja za hram sv. Vaskrsenja tj. groba Hristovog, pronađen je Hristov Časni Krst koji je odnet u Carigrad. Jedan od vizantijskih careva obnovio je manastir Filotej na Svetoj Gori i poklonio mu mnogo svetinja, a između ostalog i sveti klin.


Kada su Turci osvojili Vizantiju nametnuli su manastirima velike poreze pa su monasi iz manastira Filotej odlučili da pošalju nekoliko kaluđera sa svetinjama, između ostalog i sveti klin,  u ostale pravoslavne zemlje, Rusiju, Srbiju, Rumuniju, kako bi im one zauzvrat poslale pomoć. Kaluđere je zahvatila oluja pa su bili prinuđeni da se iskrcaju na Tasos, na mestu gde se nalazila kapelica sv. Arhangela. Ubrzo zatim na isto mesto stigli su i gusari koji su opljačkali i pobili kaluđere, ali je jedan od kaluđera pre toga uspeo da sakrije svetinje izmedju kamenja, u zidu stare kapelice.
Nedugo zatim, čovek po imenu Jovan, izlečio se od teške bolesti na izvoru manastira sv. Arhangela pa je u znak zahvalnosti odlučio da obnovi crkvu. Graditelji su u zidu pronašli srebrni kovčežic sa svetinjama kao i drveni krst sa klinom. Kada su iz manastira Filotej saznali da su svetinje pronađene na Tasosu, naredili su da se odmah vrate manastiru Filotej što je i ucinjeno. Međutim, sv. Arhangel Mihail je želeo da sv. klin ostane na Tasosu pa je, javljajući se u snu kaluđerima manastira Filotej, naređivao da se sv. klin vrati na Tasos. S obzirom da ga kaluđeri nisu poslušali, jednog dana su primetili da klina nema i da se sam sv. Arhangel pobrinuo za to da se klin nađe tamo gde mu je i mesto, u manastiru sv. Arhangela. I dan danas se taj dan povratka sv. klina, obeležava na Tasosu tj. u Teologosu, nedelju dana posle Uskrsa.

Krajem 11.veka jedan kaluđer Luka, živeo je samačkim životom u selu u centralnom Tasosu. Tu je sagradio kapelicu posvećenu sv. Jovanu Bogoslovu (Teologu) te je selo dobilo naziv Teologos. Vremenom je počelo da mu smeta svakodnevno susretanje sa meštanima sela Teologos, pa je posle 14 godina provedenih u Teologosu, rešio da se osami i pređe u nenaseljenu oblast na jugoistočnoj strani ostrva. Tu je sagradio malu kapelu sa kupolom koja i danas postoji.

Posle nekoliko godina krenuo je dalje ka zapadu i naselio se blizu mesta gde se sada nalazi manastir.Posle dvadeset godina provedenih u toj "pustinji", javio mu se sv. Arhangel Mihail i saopštio mu da će ga za 3 godine uzeti Gospod sebi. S obzirom da je Luka sumnjao da je pred njim sam Arhangel, da bi ga uverio sv. Arhangel je lupio štapom u stenu i iz nje je potekla sveta voda. Rekao mu je da na tom mestu podigne crkvu kako bi se narod lečio, duhovno i telesno.
Od toga dana svakodnevno su dolazili bolesni u potrazi za lekom.
Posle smrti kaluđera, u manastiru je ostao sam njegov učenik Ksenofont, koji je ubrzo uvideo da ne može sam voditi manastir, pa je odlučio da se preseli na Svetu Goru u manastir Filotej. Tada je odlučeno da se manastir sv. Arhangel pripoji manastiju Filotej, te tako i dan danas njemu pripada. To je razlog što se u manastiru praznici slave po starom kalendaru kao i u Srbiji. 

Veruje se da obližnji izvor ima isceliteljsku moc. 
---Kada su Turci 1453.godine zauzeli Tasos bili su nezadovoljni zbog toga što se manastir sv. Arhangela veoma poštuje u narodu.  Pripoveda se da je jedan Turčin prišao izvoru i oskrnavio ga. Pao je istog trena mrtav, ali je izvor tog trenutka presušio. Bolesni ljudi su nastavili ipak da dolaze na izvor po izlečenje i noćima čekali da voda ponovo poteče, sv. Arhangel se javio svešteniku Dimitriju i rekao da ispod crkve postoji pećina i da vernici uđu u nju, pronađu izvor. I danas postoji izvor u pećini---

Sve do 1974. na mestu današnjeg manastira sv. Arhangela Mihaila postojala je mala crkvica sa svetim izvorom o kojoj su brinuli kaluđeri smešteni u selu Teologos.

Pomenute godine na Tasos je došla mala zajednica monahinja koja je osnovala ženski manastir sv. Arhangela i sagradila konake u kojima godišnje prenoći hiljadu hodočasnika.Sveti klin se i sada čuva u manastiru i možete ga videti na samom ulazu u manastir sa desne strane. I dan danas postoji izvor u pećini. Nalazi se ispod crkve i do njega vodi duga stazica tj. tunelčić koji je jako uzak i nizak, da se mora do izvora doći na kolenima. Kažu da izvor zaista isceljuje sve bolesne koji sa verom na kolenima dođu do njega i umiju se. Retki su turisti koji odlaze do izvora, a upoznala sam naše ljude koji smatraju da su zahvaljujući ovom svetom izvoru i sv. Arhangelu Mihailu dobili dete.''

IZVOR:


Manastir se nalazi na jugoistoku ostrva, 
na 15 km od Potosa, 
na strmoj litici odakle se pruža veličanstven pogled na more i Atos, u daljini.


.










'' Preda mnom puca pogled na veličanstveno more. Ono je na severu najčešće sumorno i nemirno; katkad bude i predivno. O nepregledno more! O duboko more! Ti privlačiš na sebe i poglede i misli. Dugo već gledam neodređeno u more. Nema raznolikosti u tom prizoru, ali pogled i misao ne mogu da se otrgnu od njega, kao da plivaju prostranim morem, kao da uranjaju u njega, kao da tonu u njemu. Kakvo nadahnuće je predato na čuvanje morskim nedrima! Kakvu punoću oseća duša kada se oči naslade i nasite posmatranjem mora! Pogledajmo, prijatelji, pogledajmo more iz našeg manastirskog utošišta, koje je ruka Božijeg promisla postavila kraj mora''.

''Braćo moja! Prijatelji moji! Stojim sa vama na obali mora, posmatram more, išarano raznobojnim prugama. Iza mora je drugo more – tamo gore zlatne kupole i šiljci… A u hramu Božijem oglašava se veličanstvena mnogoznačna pesma: Žitejsko more uzburkano burom iskušenja gledam, Gospode. I tek što pritekoh tihome pristaništu Tvome, uzvikujem Ti: “Izbavi od smrti život moj, Mnogomilostivi!''

odlomci iz --SVETI IGNjATIJE BRJANČANINOV--
--ASKETSKI OGLEDI--
ŽITEJSKO MORE
 izvor:svetosavlje




4 коментара:

  1. Ovaj manastir se nalazi na čarobnom mjestu (kao i mnogi drugi) tako da nije teško usmjeriti misli na ono što želimo, ovdje je to molitva, ali može biti opuštanje, razgledanje, rasterećenje od svakodnevnice.

    ОдговориИзбриши
  2. Posetila manastir, zapalila svecu, provela neko vreme tamo i izasla odatle preporodjena... eto to je moje iskustvo!:) Drago mi je sto ste ga i vi obisli, zaista je dragocen manastir!! I jos mi je draze sto znam da ste se divno proveli!!!:) Zelim ti prelep vikend draga moja, uzivaj u svakom trenutku!!! kiss

    ОдговориИзбриши