субота, 17. март 2012.

Zlatibore, pitaj Taru...

Do pre par dana, slušala sam  staru pesmu i udubila se u njene reči:
kako je Zlatibor pitao Taru, da li pamti ljubav staru, i dalje šta mu Tara odgovara, i shvatih da je  to ipak bila veza na jednu noć ili popularno, avantura :D


 'Naša' (porodična) veza sa Zlatiborom je ipak mnogo trajnija - geografsko-genetska , najjača.
Šalim se malo, pre par dana sam se vratila sa Zlatibora i sad se polako vraćam u orbitu..
Odmor je došao u pravom trenutku, nakon kućnih neprilika (požara), trebalo je da odemo negde da se rashladimo i nadišemo..
Kad se sav sneg u našem kraju istopio, mi krenusmo put Zlatibora. Tako smo odlaskom na planinu, punu snega, praktično produžili zimu i u kombinaciji sa dosta čistog vazduha i dosta planinskog sunca iz nje izvukli ono najlepše, najzdravije... Jedno je sigurno, moj sin je uživao, prijalo mu je planinsko sunce, iako nije rumen, tamo se zarumeno kao bulka, spavao je kao beba i ručkao kao 'zmaj', al sam ga opisala :D, a bogami i 'mama' pa i  'mamina' mama,
a potom i 'mamin' tata :)))))


Jovan je  stekao  jednu veliku ljubav, ljubav prema konjima..
Prošlog leta smo pokušali da ga 'popnemo' na konja ali se jako uplašio i odustali smo, ali sada je imao  vremena da posmatra konje, sam je poželeo da im priđe, da ih pomiluje i na kraju je jahao, tako da nam je jahanje na kraju postalo 'hit 'odmora i svakodnevna obaveza, i bacilo u senku sve ostale  standardne aktivnosti na snegu...
Moj suprug i ja, inače mnogo volimo konje i imamo želju, zasad nerealnu, ali ne prestajemo da verujemo,
da jednog dana kupimo neki stari salaš u Vojvodini, najpre u Banatu, pa da ga oživimo ljubavlju, restauriranim nameštajem, autentično vojvođanskim, zatim cvećem, pa da imamo naše konje i još štošta i da tu odmaramo mozak sa našim sinom i dragim ljudima,
mnogo 'prostih' vojvođanskih zima, ako Bog da...

Zlatibor je za nas i više od planine, jer su  koreni mog dragog  tu negde, u Zlatiborskom okrugu.
 Zato ću sada malo da ih hvalim:)''Stanovnici  Zlatibora se zovu Starovlasi, Ercovi ili Ere po postojbini Hercegovini, odakle su nekada došli na ovu teritoriju.. 
Poseduju duhovitost i lukavstvo, koje upotrebljavaju više iz razonode, a ređe iz koristi.
 'Zlatiborski' govor je spor i 'razvučen', pa je to za nas 'ubrzane' dobra relaksacija samo da ih slušamo..
Stari naziv za planinu Zlatibor je Rujno , čije ime potiče od žbunaste biljke ruj (Rhus cotynus) kojom je čitava oblast bila veoma bogata i koja se koristila za štavljenje i bojenje kože. U srednjevekovnoj srpskoj državi postojala je Župa Rujno koja je obuhvatala i današnju oblast Zlatibora. U turskim popisnim knjigama iz 15. i 16. veka imamo zabeležen naziv Rujni batra, što znači rujna planina, brdo. Posle srpskih ustanaka postojala je knežina (potom kapetanija, pa srez) Rujno. Taj je naziv za teritorijalno-administrativnu jedinicu bio u upotrebi sve do polovine 19. veka kada se promenio u Srez zlatiborski.
  Postoji tri predanja o postanku imena - Zlatibor. Izvesno je da je to ime nastalo od reči zlato, odnosno zlatni i bor, ali ne zna se na koji način. Jedno kaže da je ime Zlatibor nastalo od zlatne boje njegovih pašnjaka, što nije sasvim verovatno, jer zlatiborski pašnjaci nisu toliko stari, i ovo predanje ne objašnjava otkud reč bor u imenu Zlatibora; drugo predanje kaže da su se doseljenici iz Crne Gore i Hercegovine na Zlatibor hvalili bogatstvom borove šume, govoreći: "Zlatan je to bor!"; a treće predanje, verovatno najtačnije, kaže da je to ime postalo od jedne veoma retke vrste belog bora, tzv. zlatnog bora, čije je naučno ime Pinus Silvestris Variegata Zlatiborica, po sarajevskom inž. Salihu Omanoviću. Zlatnog bora još samo ima u selu Negbini i stavljen je pod zaštitu države.
 Poznato je da je nekada Zlatibor bio sav obrastao šumom. Danas ima najviše livada, ali imena nekih danas golih brda govore da je ranije bilo suprotno (Bučje, Česte, Šumatno brdo). Ne zna se šta je tačno uzrok tolikog nestajanja šuma. Ipak, najverovatnije je da je ove šume u najvećoj meri uništio jedan veliki požar koji se dogodio oko 1800-te godine.
 Pravi turizam se razvio tek kada je na Zlatibor došla jedna krunisana glava, kralj Srbije Aleksandar Obrenović. U početku je najinteresantnija bila Kraljeva Voda, mesto na kom je Njegovo Kraljevsko Visočanstvo  ručalo, ali su se ubrzo pročuli i drugi zlatiborski visovi: Palisad, Ribnica, Oko.
A onda je, 1905-te godine, na Zlatibor, po zdravlje, došao još jedan kralj Srbije, Petar Prvi Karađorđević. Nakon njegovog boravka ,sagrađeni su i prvi veliki objekti: hotel "Kraljeva voda" - današnji kongresni centar "Srbija" - vila "Čigota" i pekara.  Zlatibor, danas, kao planina izuzetne lepote, čarobna zimi i nezaboravna leti, predstavlja mesto privremenog boravka onih koji, pre svega, tragaju za zdravljem, ali i za blagodetnim mirom zlatiborskih padina na kojima se oči odmaraju,
a telo puni energijom''...izvor

Ako još niste, u šta sumnjam, obavezno planirajte posetu ovoj lepotici iz Dinarske porodice, nećete se pokajati..

Sada ću sa reči preći na slike, koje će sve dočarati...
Zlatiborenje 

photo by me

8 коментара:

 1. Ovaj snijeg je, zaista, divan! Uživali ste, vidi se. Bila sam jedan vikend na Zlatiboru, nekad davno, bilo je proljeće i bilo je lijepo..

  ОдговориИзбриши
 2. Baš su vam lepe sličice :) I divan je Zlatibor, ali ja ne volim planine pa to ti je :/

  ОдговориИзбриши
 3. O vama je bas bilo ljepo,neka i treba,mi nismo bas ljubitelji zime,ali ako budemo imali volje posjeticemo Zlatibor ljeti :)
  Nije te dugo bilo,bas sam razmisljala da nisi odustala od pisanja :))

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ne odustajem ja od svoje razbibrige i razonode,nego sam imala neke 'situacije' neprijatne koje sam opisala u prethodnom postu,zato me nije bilo,al neka da me se malo poželite:)))

   Избриши
 4. Ja, kao planinski tip, obozavam Zlatibor..ali leti :) Tad je sve divno zeleno, pa vise lici na razglednicu :)A rec -dve o kajmaku i kiselom mleku,a? Ccc..
  bas ste se lepo isprovodili. Sta bih dala za jedan vikend na planini..eh..

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. cuti,gde da pišem o prejedanju a kao 'zdrav život' jurim na planini:)ko bi odoleo pršuti,kajmaku,siru!!eh..

   Избриши