четвртак, 6. октобар 2011.

Manastir Naupara...

*Moj putopis*




Šetnju Srbijom nastavljamo, tačnije, 
zaustavljamo se u kruševačkom kraju, poznatom po divnim starim crkvama i manastirima,
a ovo je priča o jednom od njih-





Manastir Naupara
  je najvredniji spomenik sakralne arhitekture,
pripada Eparhiji kruševačkoj .
Sadašnji oblik dobio je rekonstrukcijom 1835.godine, po nalogu kneza Miloša. Nalazi se u istoimenom selu,15 km južno od Kruševca. 
 Crkva je posvećena rođenju Presvete Bogorodice. Po arhitekturi liči na nešto ranije sazidanu Lazaricu i predstavlja spomenik moravske graditeljske škole. Današnji oblik dobila je rekonstrukcijom koja je izvršena 1835. godine po nalogu kneza Miloša Obrenovića. Najveća umetnička vrednost Nauparskog manastira su dve rozete na zapadnoj fasadi, koje spadaju među najlepše tvorevine Moravske škole. 



— "Čudna je stvar u naših divnih i prekrasnih starina, da, što su god starije, sve im se više i više ukrasi od kamena i ostalog sastoje u osnovi točka, ili večnosti, ognila, ili opet večnog živovanja i t.d.; pa tako je i ovde na ovom monastiru našem, koi zaslužuje više obzira, poštovanja i t.d. no što mu se poklanja. Bar njegovi divni i u svakom obziru i narodski i veštački ukrasi: točkovi ili večnosti; dvoglavi orlovi; ognila, i razni ukrasi, na osvovu njihovih izgledina; grmovo lišće, ldale i t.d. trebali bi naše veštake da privuku sebi, radi usavršavanja u sobstvenom znanju. Način zidanja, osnova i karakter zdanja u starosrpskom načinu zidanja i ostalo, valjalo bi da posluži, nama, tako reći divljacima i varvarima, u odnosu prema našim divnim i čudnim, predcima i da ove i čisto narodske, i religiozne pravoslavne i iz srpske do hristianske i u hristijanskoj veri, spomenike skroz i skroz proučavamo"--
odlomak iz Putopisa dela Prave – Stare – Srbije
I sveska
od M. S. Milojević




Manastir Naupara
 posebno privlači svojim kamenim rozetama iznad portala, naročito većom rozetom koja uokviruje kružne reljefne predstave motiva sa srednjovekovnom simbolikom dvanaest meseci u godini.
Naupara je sagrađena u moravskom stilu :
 trikonohos sa jednim kubetom i pripratom sa kulom iznad nje
negde  u osmoj deceniji 14. veka. 
Prvi pisani podatak o Naupari nalazimo u Povelji kneza Lazara od 1382. godine kojom poklanja manastiru Drenči, između ostalog i "Dvor u Naupari sa crkvom". Ktitor i osnivač manastira je najverovatnije hilandarski monah Dorotej, uz pomoć dvora kneza Lazara. Prema jednoj poznatoj i veoma raširenoj  legendi, crkvu je sazidao despot Stefan. Prilikom građena Lazarice, Stefan je za svoju crkvu odvajao najbolje kamenje. Kada je Lazar video završenu lepu crkvu, uzviknuo je – '' šta ti na um pade'' . 
Druga legenda govori o zakopavanju riznice kneza Lazara na ovom mestu pred odlazak na Kosovo. Tada je on rekao – 
“ ko se vrati sa Kosova, nek' su mu na um pare koje smo ovde zakopali “ .
 Otuda naziv Naupara. 
Manastir je znatno porušen 1454. g. od Turaka. Potpunu obnovu Naupara doživljava 1835. g. zalaganjem braće Simić, o čemu govori natpis na ploči kod ulaza u crkvu. 





'Во времје благовјернаго господарја књазја србьског Милош Т. Обреновића и при високопреосвјашчењејшаго митрополита всеја сербији - има млого до све Србије!? — господина Петра Јовановића обновисја храмь сеј пресвјатија богородици, чеснаго јеја рождества трудом и иждивенијем господина Стојана Симића сь братом своим Алексом. Обновише је за свој вечити спомен в љето Христово 1835. Настојатељи бише при иждивенијем истога храма Сава Петровић, архимандрит св. Романа и Пахомије Јеромонах тојажде обители''



Postojeći ikonostas potiče iz vremena Miloša Obrenovića.Ovde se na manastirištu 1805. g. pričestio vožd Karađorđe sa svojom vojskom. U to vreme sveštenik Bogdan Miletić dobio je dozvolu da uredi crkvu i pričešćuje narod i vojsku. I kasnije manastir je obnavljan ,,vo vremja blagorodnago gospodara i knjaza Serbskog Miloša Teodorovića Obrenovića’’,
 ( kako je zapisano na ploči iznad ulaza u manastirsku crkvu). 
Danas je Naupara ženski manastir u kome živi jedan broj monahinja obrađujući manji posed. 










Iguman manastira Naupara je otac Damaskin.

 22. februar 2011. godine biće zapisan u letopisu manastira Naupara kao posebno značajan datum, istorijski, jer je tog dana izvršena zvanična primopredaja oduzetog manastirskog zemljišta od strane nekadašnje komunističke vlasti. Sadašnja država je ovim činom ispravila dugogodišnju nepravdu i manastiru vratila 1.479 hektara kvalitetne šume-većina stabala hrasta, bukvi i jasena starijih od 200 godina (ostalo je još 8 hektara za koje će se naknadno doneti rešenje ).
 Danas se raduju i duše upokojenih predaka donatora koji su poklonili svoje posede Crkvi'' - bile su reči koje je izgovorio Njegovo Preosveštenstvo, obraćajući se prisutnima. 


































photo by me

Нема коментара:

Постави коментар